“ΓΕΓΟΝΕ-ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ”. ΚΕΝΤΑΥΡΟΜΑΧΙΑ

ΚενταυρομαχίαΤο Σάββατο 19/11/2022 θα προβληθεί στην ΕΡΤ2, στην παιδική ζώνη, και ώρα 9:45 π.μ. το 6ο επεισόδιο της σειράς “Γέγονε – Μέσα στο Μουσείο” (stop motion animation), με τίτλο «Κενταυρομαχία». Η Αρπαγή της Νύφης – Κενταυρομαχία

Οι Κένταυροι – Κενταυρομαχία

Μουσείο Ακρόπολης-Κενταυρομαχία (Μετόπες: 445-440 π.Χ.): Τι είναι η μυθική Κενταυρομαχία που εικονίζεται στις νότιες μετόπες του Παρθενώνα; Πού έγινε, ποιοι πήραν μέρος και τι την προκάλεσε; Ο ήρωας της Αθήνας Θησέας ξετυλίγει  το νήμα της ιστορίας και  προσκαλεί τα παιδιά να σκεφτούν πόσα κακά μπορεί να συμβούν όταν χάνουμε τον έλεγχο των πράξεών μας. 

Κύριο θέμα των τριάντα δύο μετοπών της νότιας πλευράς του Παρθενώνα είναι η Κενταυρομαχία, η μυθική μάχη των Θεσσαλών Λαπιθών με τους Κενταύρους. Οι αλογόμορφοι Κένταυροι μέθυσαν στον γάμο του βασιλιά Πειρίθου, στενού φίλου του Θησέα, και προσπάθησαν να αρπάξουν τις γυναίκες των Λαπιθών. Σε κάθε μετόπη της νότιας πλευράς του ναού παριστάνεται μονομαχία Κενταύρου με Λαπίθη ή αρπαγή Λαπιθίδας από Κένταυρο. Εξαίρεση αποτελούν οι εννέα κεντρικές (αρ. 13-20), τα θέματα των οποίων παραμένουν δυσερμήνευτα. Παρότι ορισμένοι μελετητές τα συσχετίζουν με το μυθικό παρελθόν της Αθήνας, φαίνεται πιθανότερο να αποδίδουν επεισόδια από τον γάμο του Πειρίθου στη Θεσσαλία. Οι νότιες μετόπες δεν καταστράφηκαν από τους χριστιανούς, όπως αυτές των άλλων πλευρών του ναού. Ο βομβαρδισμός όμως του μνημείου από τον Francesco Morosini το 1687 μετέτρεψε δεκατέσσερις από αυτές σε θραύσματα (αρ. 11, 13-25). Στις αρχές του 19ου αι. δεκαπέντε από τις δεκαοκτώ καλύτερα σωζόμενες αποσπάστηκαν από τον Thomas Bruce, λόρδο του Elgin, όταν η Ελλάδα βρισκόταν υπό οθωμανική κατοχή και κατέληξαν στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου (αρ. 2-9 και 26-32). Η μετόπη 10, η οποία είχε πέσει στο έδαφος, κατέληξε μετά από περιπέτειες στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Ορισμένα μικρότερα θραύσματα μετοπών είναι διασκορπισμένα σε άλλα μουσεία του εξωτερικού. Στο Μουσείο Ακρόπολης βρίσκονται οι μετόπες 1 και 12 καθώς και θραύσματα εννέα άλλων, τα οποία βρέθηκαν διάσπαρτα στην Ακρόπολη και τη γύρω περιοχή (αρ. 11, 13, 16, 17, 19-22 και 24). Η ανασυγκρότησή τους έγινε με βάση τα σχέδια που αποδίδονται στον ζωγράφο Jacques Carrey, ο οποίος επισκέφτηκε την Αθήνα το 1674, δεκατρία μόλις χρόνια πριν από τον βομβαρδισμό του Morosini.

Το παλάτι των Λαπιθών – Κενταυρομαχία

Συντελεστές ΕΡΤ

Ιδέα – Καλλιτεχνική Δ/νση – Σενάριο: Βάσια Χατζηγιαννάκη
Σκηνοθεσία – Animation – Δ/νση Φωτογραφίας: Γιάννης Ζιώγκας
Μουσική Σύνθεση: Θεόδωρος Λεμπέσης
Ηχογράφηση: Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ
Σχεδιασμός Ήχου: Βασίλης Βασιλάκης
Παραγωγή: Ανδρέας Λιακόπουλος
Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

Γέγονε-Μέσα στο ΜουσείοΤο Γέγονε – Μέσα στο μουσείο είναι μια σειρά stop motion animation σε συνεργασία με μουσεία της Αττικής. Κάθε επεισόδιο διαρκεί 5′ και απευθύνεται σε παιδιά 6-9 χρονών. Ο στόχος της σειράς είναι να δημιουργήσει μια πρώτη επαφή των παιδιών με τα μουσεία, μέσα από μια ψυχαγωγική αφήγηση. Ταυτόχρονα, δημιουργεί το έδαφος για οικογενειακή ψυχαγωγία και συζήτηση ανάμεσα σε παιδιά και γονείς, αλλά και μέσα σε μουσεία και σχολεία. Σε συνεργασία με τους υπεύθυνους των παιδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων του κάθε μουσείου, έχουν επιλεγεί  χαρακτηριστικά εκθέματα που αντιπροσωπεύουν το κάθε μουσείο (δύο εκθέματα ανά μουσείο). Αυτά στη συνέχεια μετατρέπονται σε τρισδιάστατα μοντέλα. Η συγγραφή του σεναρίου γίνεται κατόπιν μιας εξαιρετικής συνεργασίας με το επιστημονικό προσωπικό του κάθε μουσείου, αλλά και των αντίστοιχων εφορειών αρχαιοτήτων και της Διεύθυνσης Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Η τεχνική του stop motion animation είναι μια από τις πιο απαιτητικές, αλλά και δημιουργικές τεχνικές. Συνδυάζει το παλιό με το καινούργιο, το χειροποίητο με το computer generated animation. Είναι μια τεχνική που ξαναγεννιέται παγκοσμίως και στην ΕΡΤ καταφέραμε να την ανάγουμε – για πρώτη φορά στα χρονικά της Ελλάδας – σε σειρά. Παράλληλα η σύνθεση της πρωτότυπης μουσικής για κάθε επεισόδιο, όπως και η ηχογράφηση στα Μουσικά Σύνολα, αποκαλύπτει τις εξαιρετικές δυνατότητες της ΕΡΤ να στηρίξει παιδιά και πολιτισμό με την παραγωγή μιας σειράς με καλλιτεχνικό βάθος και επιστημονική εγκυρότητα. To Γέγονε φέρνει τα παιδιά κοντά στην πολιτιστική τους κληρονομιά, ξεκλειδώνει τη φαντασία τους, αλλά και τις πόρτες του κάθε μουσείου.

Leave a Reply