Φωτεινά χαμόγελα και αυτά τα Χριστούγεννα

Φωτεινά χαμόγελαΟ Δεκέμβριος σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου προσμονής των Χριστουγέννων, καθώς αυτά αποτελούν την εποχή που ο κόσμος από συνηθισμένος γίνεται μαγικός και παραμυθένιος. Τα φώτα που αναβοσβήνουν, οι γιορτινές διακοσμήσεις και τα λαχταριστά γλυκά αποτελούν ένα μέρος του ονειρικού σύμπαντος που μαγεύει πάνω απ’ όλους τα παιδιά. Εκτός, όμως, από την υλική υπόσταση των Χριστουγέννων, αυτό που τα κάνει την πιο αγαπημένη γιορτή των παιδιών είναι τα ξεχωριστά συναισθήματα και οι εμπειρίες που φέρνουν μαζί τους κάθε χρόνο. Αν έρθουμε σε επαφή με το μικρό παιδί μέσα μας και κάνουμε αναδρομή σε όλες τις σημαντικές εμπειρίες που μας έχουν προσφέρει οι γιορτές, όπως η προσμονή του δώρου, η γεύση από τα μελομακάρονα και το πρωινό ξύπνημα για τα κάλαντα, θα μπορέσουμε να καταλάβουμε τη σημασία που έχουν τα Χριστούγεννα για τα παιδιά.

Τα Χριστούγεννα ενισχύουν τους δεσμούς των παιδιών με τους γονείς τους, την ευρύτερη οικογένεια και τους φίλους. Οι παραδόσεις που συνοδεύουν τη γιορτινή περίοδο –το στόλισμα του δέντρου, τα κάλαντα, το οικογενειακό τραπέζι– δημιουργούν αίσθημα ενότητας και ζεστασιάς. Είναι η καταλληλότερη στιγμή για να έρθουν κοντά οι οικογένειες και να δημιουργήσουν αξέχαστες εμπειρίες που θα συντροφεύουν τα παιδιά για όλη τους τη ζωή. Τα παιδιά, εκτός από τα δώρα του Αϊ-Βασίλη, ανυπομονούν για τα δώρα της αγάπης και του ισχυρού δεσμού με την οικογένεια. Οι ξεχωριστές στιγμές της εορταστικής περιόδου χαράζονται ανεξίτηλα στις αναμνήσεις τους, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αναγνωρίσουν τη σημασία της αίσθησης του «ανήκειν» και να δημιουργήσουν ουσιαστικούς δεσμούς με άλλους ανθρώπους, που εκτείνονται στον χρόνο.

Ίσως το σημαντικότερο στοιχείο των Χριστουγέννων είναι η προσμονή του Αϊ-Βασίλη, η πίστη σε αυτόν και στον κόσμο του, που μαγεύει τα παιδιά. Η ιδέα ενός γλυκού γεράκου με κόκκινη στολή, που πετά πάνω από όλο τον κόσμο μοιράζοντας δώρα, δημιουργεί αισθήματα ελπίδας, αλληλεγγύης και αντιπροσωπεύει την ιδέα τού να δίνουμε και να μοιραζόμαστε χαρά με τους γύρω μας. Ο ενθουσιασμός που συνοδεύει το πρωινό ξύπνημα της Πρωτοχρονιάς, με τα δώρα κάτω από το δέντρο, αποτελεί με μαγικό τρόπο ένα από τα πιο ζωντανά βιώματα της παιδικής ηλικίας.

Επιπλέον, τα παιδιά ευημερούν στη ρουτίνα και τα Χριστούγεννα προσφέρουν μια σειρά από παραδόσεις σε μορφή ευχάριστων τελετουργικών (στόλισμα δέντρου, γράμμα στον Αϊ-Βασίλη κ.λπ.) που δημιουργούν μια συνθήκη ασφάλειας και προβλεψιμότητας, σε έναν κόσμο που πολλές φορές φαντάζει χαοτικός. Ακόμη, για πολλές οικογένειες οι παραδόσεις των γιορτών είναι άμεσα συνδεδεμένες με την πνευματική διάσταση της «Γέννησης», την επαφή με τη θρησκευτική υπόσταση των Χριστουγέννων, και έτσι ένα παιδί μαθαίνει για την πολιτισμική του ταυτότητα και κληρονομιά.

Χριστούγεννα σημαίνει να «δίνεις». Η ανταλλαγή δώρων δεν είναι απλώς μια πράξη υλισμού, αλλά καλλιεργεί τη γενναιοδωρία και την ενσυναίσθηση. Το τύλιγμα, η επιλογή και η ανταλλαγή δώρων για/με τους σημαντικούς ανθρώπους μας και τα συναισθήματα χαράς που αυτά προκαλούν προωθούν την ανάπτυξη του αλτρουισμού και της συμπόνιας.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να αναδείξουμε και την αντίθετη πλευρά αυτής της εμπειρίας. Δυστυχώς, για κάποια παιδιά ο παραμυθένιος κόσμος των Χριστουγέννων παραμένει μόνο στα όνειρα και στη φαντασία τους. Πολλές φορές το γιορτινό πνεύμα συνοδεύεται από προσδοκίες, οι οποίες προκαλούν βάρος και ανησυχία, όταν δεν γίνονται πραγματικότητα. Ακόμη, το αίσθημα της απουσίας και έλλειψης ενός σημαντικού προσώπου γίνεται εντονότερο και αναπόφευκτο τις ημέρες των γιορτών.

Για τον λόγο τούτο, αξίζει να είμαστε κοντά στα παιδιά εκείνα που τα Χριστούγεννά τους δεν είναι τόσο μαγικά όσο των υπόλοιπων. Στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο, σε γιορτές, αργίες, Σαββατοκύριακα βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε παιδί που έχει ανάγκη από στήριξη, φροντίδα και θαλπωρή, καταφέρνοντας μέσα σε 28 χρόνια να υποστηρίξουμε ολιστικά 2.055.586 παιδιά.

Το πνεύμα των Χριστουγέννων μάς προσκαλεί να μοιραστούμε την αγάπη μας έμπρακτα, κάνοντας τη διαφορά στη ζωή των παιδιών, φέρνοντας χαμόγελα σε όσα το έχουν ανάγκη όσο πότε αυτή την περίοδο των γιορτών. Αυτά τα Χριστούγεννα μπορούμε όλοι να στηρίξουμε και ουσιαστικά το έργο του «Χαμόγελου» με μια κλήση ή ένα SMS με τη λέξη «ΧΑΜΟΓΕΛΟ» στο 19810, ώστε να συνεχίσει τις δράσεις του για κάθε παιδί στην Ελλάδα.

Ας χαρίσουμε ένα χαμόγελο σε κάθε παιδί, κάνοντας τις ευχές τους πράξη και φέτος, γιατί τα Χριστούγεννα παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή τους. Μέσα από τις παραδόσεις, τις ιστορίες, τις στιγμές με τους δικούς τους ανθρώπους, ανακαλύπτουν το αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων –την αγάπη, τη γενναιοδωρία, την ευαισθησία και τη σημασία τού να προσφέρεις.

Είναι καθήκον των ενηλίκων να προστατεύσουμε τη μαγεία και τα όνειρα των ανηλίκων, ώστε το φως των Χριστουγέννων να μη σβήσει, αλλά να φωτίσει τα χαμόγελα όλων των μικρών μελών της κοινωνίας μας.

*1. Κλήση στο 19810 από σταθερό (χρέωση: από σταθερό 2,60€ με ΦΠΑ και τέλος σταθερής τηλεφωνίας 5%)

  1. Κλήση στο 19810 από κινητό (χρέωση 2,73€ με ΦΠΑ και τέλος κινητής τηλεφωνίας 10%*)
  2. SMS στο 19810 τη λέξη ΧΑΜΟΓΕΛΟ (χρέωση 2,73€ με ΦΠΑ και τέλος κινητής τηλεφωνίας 10%*)

*Δεν εφαρμόζεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας 10%:

  • στους συνδρομητές που είναι δικαιούχοι απαλλαγής από το τέλος κινητής (ηλικίες 15-29 ετών)
  • στους χρήστες καρτοκινητής, καθώς έχει καταβληθεί τέλος καρτοκινητής 10% κατά την ανανέωση του χρηματικού υπολοίπου της σύνδεσής τους.

Leave a Reply