Η ΑΛΚΗ ΖΕΗ ΣΤΟ TEDxATHENS 2016

Το TEDxAthens, το ετήσιο ραντεβού της πόλης, επιστρέφει το Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2016, για πρώτη φορά στο κέντρο της Αθήνας, στο Θέατρο Παλλάς (Βουκουρεστίου 5), με δυνατές αφηγήσεις, εκπληκτικές ιστορίες και καινούργιες ιδέες.
Περισσότεροι από 15 ομιλητές θα αναπτύξουν τη θεματική της φετινής διοργάνωσης (Origins ή Αφετηρίες), αναζητώντας τις στιγμές εκείνες -συλλογικές και ατομικές- που δημιουργούν νέες προοπτικές και μας βοηθούν να ονειρευτούμε το μέλλον μας. Ταυτόχρονα, μουσικοί, performers και συναρπαστικά workshops υπόσχονται μια αξέχαστη εμπειρία σε όλους όσοι παρευρεθούν.

Το TED είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στις ιδέες που αξίζει να διαδοθούν, πραγματοποιείται ετησίως και φιλοξενεί κορυφαίες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο που μοιράζονται τις σκέψεις και τη δράση τους. Η διοργάνωση, η ονομασία της οποίας προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Tεχνολογία, Ψυχαγωγία, Τέχνη (Technology, Entertainment, Design), απευθύνεται σε ανθρώπους που επιθυμούν να μάθουν και να εμπνευστούν από σημαντικούς στοχαστές που ασκούν αποφασιστική επιρροή, να συναναστραφούν και να ανταλλάξουν απόψεις. TEDx ονομάζονται οι εκδηλώσεις εκείνες που διοργανώνονται από τοπικές ομάδες εθελοντών με βάση τις προδιαγραφές του TED. Σήμερα υπάρχουν περίπου 11.000 TEDx εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και το TEDxAthens που ξεκίνησε τη δράση του το 2009 και είναι ένα από τα πέντε μεγαλύτερα του κόσμου.
Πώς θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για «Αφετηρίες» αν δεν ανατρέξουμε σε αυτούς που διαμόρφωσαν την παιδική μας ηλικία, αυτούς που με τον υπέροχο τρόπο τους μας δίδαξαν το παρελθόν και μας προετοίμασαν για το μέλλον; Έτσι λοιπόν το TEDxAthens 2016 θα κλείσει η Άλκη Ζέη με την ομιλία της «Οι αφετηρίες: στη ζωή και στη δουλειά μου», μια γυναίκα που έζησε τις πιο έντονες περιόδους της ιστορίας και τις αποτύπωσε με την πένα της, έτσι ώστε εμείς οι «τυχεροί» αναγνώστες να ζήσουμε μέσα από τις αφηγήσεις της όλα αυτά που διαμόρφωσαν τον κόσμο μας, όλα αυτά που όρισαν ως «Αφετηρίες» το σήμερα.

Η Άλκη Ζέη είναι αδιαμφισβήτητα μία από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς: τα βιβλία της θεωρούνται σταθμός στην ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, έχουν αγαπηθεί τόσο από το νεανικό όσο και από το ενήλικο κοινό, έχουν μεταφραστεί σε είκοσι γλώσσες και κυκλοφορούν σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Μέσα στα έργα της, η συγγραφέας μετατρέπει προσωπικά της βιώματα σε μυθιστορηματικές καταστάσεις, κρατώντας πάντα την απαραίτητη απόσταση από το αυτοβιογραφικό στοιχείο αλλά επιτρέποντας στους ήρωές της να βλέπουν τα πράγματα με τη δική της θεώρηση. Ανήκοντας σε μια γενιά της οποίας οι ατομικές φιλοδοξίες υποχώρησαν μπροστά στα συλλογικά οράματα και στα συνταρακτικά γεγονότα που αναγκαστικά ισοπέδωναν την προσωπική ζωή, κι έχοντας συμβαδίσει με την πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας, των ανατροπών, των διωγμών, της αγωνίας για το αύριο, της συμμετοχής στους αγώνες για ελευθερία και δημοκρατία, αισθανόταν ανέκαθεν το χρέος να καταγράψει σημαντικές ιστορικές στιγμές για χάρη των νεότερων γενιών· χωρίς ίχνος διδακτισμού, αλλά με τη διάθεση να προκαλέσει προβληματισμό πάνω σε πλήθος διαχρονικών αξιών και σύγχρονων θεμάτων που αποτυπώνει στα έργα της με εξαιρετική λογοτεχνικότητα, καλοδουλεμένη πλοκή και διάσπαρτο χιούμορ.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.
Το πλούσιο συγγραφικό έργο της Άλκης Ζέη, που έχει αγαπηθεί τόσο από το κοινό, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Αναλυτικά, οι τίτλοι που κυκλοφορούν είναι:
Το καπλάνι της βιτρίναςΟ μεγάλος περίπατος του ΠέτρουΚοντά στις ράγιες, Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες τηςΗ μωβ ομπρέλαΘέατρο για παιδιάΗ Αλίκη στη χώρα των μαρμάρωνΓατοκουβέντες, Αρβυλάκια και γόβεςΟ θείος ΠλάτωνΤα παπούτσια του ΑννίβαΜια Κυριακή του ΑπρίληΗ αρραβωνιαστικιά του ΑχιλλέαΜε μολύβι φάμπερ νούμερο δύο.

Κυκλοφορούν επίσης το 
Όμορφη πορτοκαλιά μου του Χοσέ Μάουρο Ντε Βασκονσέλος σε μετάφραση της Άλκης Ζέη και Ο μικρός πρίγκιπας του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί σε απόδοση της ίδιας και εικονογράφηση του Αλέξη Κυριτσόπουλου.Για περισσότερες πληροφορίες για το TEDxAthens 2016 επισκεφτείτε τη διεύθυνση: 2016.tedxathens.com.
Για να δείτε παλαιότερες ομιλίες επισκεφτείτε τους ιστότοπους 

Leave a Reply