“ΓΙΝΕ Η ΑΛΛΑΓΗ!” ΑΠΟ ΤΗΝ ACTIONAID

Rwanda_2018Με τίτλο την πρόκληση-πρόσκληση «Γίνε η αλλαγή!», η ActionAid μας ζητάει να γίνουμε οι πρωταγωνιστές σε ένα τριήμερο δράσεων που σκοπό έχει να μας φέρει πιο κοντά στον κόσμο που ονειρευόμαστε.  Από τις 18 μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 2018, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, μας καλεί να περάσουμε από την αίθουσα του Μετρό Συντάγματος για να αναθεωρήσουμε τις αντιλήψεις και τα στερεότυπά μας, να δούμε πως μπορούμε να γκρεμίσουμε τον τοίχο της φτώχειας και της αδικίας, να ακολουθήσουμε τα βήματα ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο που βρήκαν  τη δύναμη ν’ αλλάξουν τη ζωή τους και να συνδιαμορφώσουμε το όραμά μας για τον κόσμο στον οποίο θέλουμε να ζούμε.

Είκοσι χρόνια μετά την ίδρυση της στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1998, η οργάνωση γνωρίζει καλά ότι η αλλαγή στον κόσμο έρχεται μέσα από τη συλλογική δράση. Μέσα στον πρώτο χρόνο δράσης του το ελληνικό τμήμα της διεθνούς οργάνωσης κατάφερε να συγκεντρώσει 4.500 υποστηρικτές – Αναδόχους Παιδιού για την κοινότητα Νάζαρετ της Αιθιοπίας.

Ο Γεράσιμος Κουβαράς, Γενικός Διευθυντής της ActionAid στην Ελλάδα, θυμάται από την επίσκεψή του σ’ αυτή τη μικρή κοινότητα το 2008: «Αυτά που είδα με τα μάτια μου και άκουσα από τους ίδιους τους ανθρώπους δεν θα τα ξεχάσω ποτέ. Δεν ήταν απλά το σχολείο, η κλινική, τα έργα υποδομής, οι συνεταιρισμοί γυναικών, που είχαν δημιουργηθεί από την ActionAid. Ήταν η μεταμόρφωση μιας ολόκληρης κοινότητας. Μετά από δέκα χρόνια είχε ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την παρουσία της ActionAid εκεί. Αυτή είναι και η ομορφότερη στιγμή για μένα και πιστεύω για κάθε Ανάδοχο. Η στιγμή που αποχωρούμε από μια κοινότητα γιατί οι άνθρωποι δεν μας χρειάζονται πια».

Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 100.000 Έλληνες και Κύπριοι Ανάδοχοι έχουν στηρίξει 83 κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Μέσω της εκπαίδευσης και της αλληλεγγύης, η ActionAid φέρνει οριστικές αλλαγές στις ζωές των πιο περιθωριοποιημένων ανθρώπων. Δουλεύει μαζί με τους φτωχούς αγρότες και κυρίως τις γυναίκες για να έχουν πρόσβαση στη γη και να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην κλιματική αλλαγή. Εκπαιδεύει πολίτες να ασκούν πίεση στις αρχές διεκδικώντας τα δικαιώματά τους, ανταποκρίνεται σε φυσικές καταστροφές και δουλεύει για τη βελτίωση της ποιότητας της δημόσιας εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ηλίας Γαληνός, Πρόεδρος του Δ.Σ. της ActionAid: «Η δράση της οργάνωσης στην Ελλάδα δεν προσδιορίζεται μόνο με βάση τα 20 χρόνια παρουσίας της. Κύριο κριτήριο είναι η βιωσιμότητα του έργου της σε όλες τις χώρες δράσης της. Ζούμε σε μια εποχή που η εσωστρέφεια κι ο απομονωτισμός κερδίζουν έδαφος, άρα είναι ευθύνη όλων μας να μοιραστούμε τη δύναμή μας με ακόμα περισσότερους. Να προβάλλουμε τις ομοιότητες που θα δώσουν κίνητρο στην αποδοχή του διαφορετικού και να προωθήσουμε αξίες όπως η δικαιοσύνη και η ανοικτότητα».

Στην Ελλάδα, η ActionAid έχει δημιουργήσει το Επίκεντρο, έναν χώρο στο κέντρο της Αθήνας που στηρίζει τους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, στηρίζει μικρές επιχειρήσεις με την ίδρυση της Action Finance Initiative, του πρώτου οργανισμού μικροπιστώσεων στην Ελλάδα, προωθεί τον εθελοντισμό και δημιουργεί τους ενεργούς πολίτες του αύριο μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία της χώρας.

«Μέσα σε έναν κόσμο ανερχόμενου φόβου η ActionAid επιλέγει την αλληλεγγύη.  Μέσα σε έναν κόσμο ανισότητας επιλέγει τη δράση κατά της φτώχειας και της αδικίας», τονίζει ο Γεράσιμος Κουβαράς.

Ποιος άλλωστε μπορεί να αλλάξει τον κόσμο αν όχι εμείς οι ίδιοι; #BeTheChange20

Γίνε η αλλαγή: 18-20 Οκτωβρίου,  Αίθουσα μετρό Συντάγματος, 10 π.μ. – 10 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη

Live Εμφάνιση: Οι chόrεs της Μαρίνας Σάττι και η Κατερίνα Πολέμη θα πραγματοποιήσουν μία σύντομη εμφάνιση την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου στις 7μ.μ..

Έκθεση Φωτογραφίας με φωτογραφίες των Σύνη Αστρά, Γιώργο Δόνιο, Νίκο Ζήκο, Νίκο Κοντοσταυλάκη, Νικόλα Μάστορα, Βάσω Μπάλου και Κάτια Χριστοδούλου, από τα ταξίδια αλληλεγγύης της οργάνωσης σε Αιθιοπία, Γκάνα, Ινδία, Κένυα, Ουγκάντα, Ρουάντα και Τανζανία.

pic. 20years

Leave a Reply