ΣΟΦΙΑ ΝΤΑΟΥΤΗ: ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΧΡΟΝΗ ΗΡΩΙΔΑ ΤΗΣ ΒΡΙΣΑΣ

Μέσα στη βαριά «σκιά» που έριξε ο καταστροφικός σεισμός στη Βρίσα της Λέσβου, μια ιστορία ηρωισμού με πρωταγωνίστρια μια κοπέλα 15 χρόνων αφήνει χαραμάδες ελπίδας. «Η μεγάλη μου κόρη έσωσε τα άλλα τρία αδέρφια της, την ώρα που ο σεισμός ταρακουνούσε ολόκληρο το σπίτι μας», αποκαλύπτει στην εφημερίδα Realnews η μητέρα της Σοφίας Νταούτη. Την ώρα που τα Ρίχτερ ισοπέδωναν την περιοχή, οι γονείς έλειπαν από το σπίτι για δουλειά και η μεγάλη αδελφή είχε μείνει μόνη μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά. Η διώροφη κατοικία της οικογένειας είχε μία μόνο υπερυψωμένη είσοδο από τον κεντρικό δρόμο του χωριού, η οποία οδηγεί στα υπνοδωμάτια.

Όταν ξεκίνησε η ισχυρότατη δόνηση, τα τρία αδέλφια ξάπλωναν στα κρεβάτια τους στον δεύτερο όροφο, αλλά για κακή τους τύχη η διπλανή, κεντρική πόρτα του σπιτιού, από όπου θα μπορούσαν να βγουν, στον δρόμο ήταν κλειδωμένη. Σε τέτοιες ακραίες καταστάσεις, το ένστικτο της αυτοσυντήρησης συνήθως «σπρώχνει» τους ανθρώπους να τρέξουν αμέσως να σωθούν. Ωστόσο, για τη Σοφία πρώτο μέλημα ήταν να μην εγκαταλείψει τα αδέρφια της.

Η εσωτερική σκάλα, με την οποία επικοινωνούν οι δύο όροφοι του σπιτιού, είχε αντέξει στα Ρίχτερ και έτσι το 15χρονο κορίτσι κατάφερε να ανέβει στα δωμάτια των παιδιών. Πρώτα πήρε αγκαλιά την 11χρονη αδερφή της Αννα που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και την έβγαλε έξω, στον δρόμο. Αμέσως, η Σοφία επέστρεψε πίσω και γλίτωσε τα άλλα δύο δίδυμα αδερφάκια της 9 χρόνων, παίρνοντάς τα από το χέρι, ενώ το σπίτι τους διαλυόταν.

«Αγαπώ πολύ τα αδέλφια μου και δεν μπορούσαν να τα αφήσω αβοήθητα κι ας είχα φοβηθεί πολύ από το σεισμό. Όταν αγαπάς κάποιον πολύ, έχεις τη δύναμη να κάνεις τα πάντα» δηλώνει η 15χρονη Σοφία. Η μητέρα τους όταν έφτασε εκεί, είδε μέσα στη σκόνη τα παιδάκια της κατατρομαγμένα, αλλά ευτυχώς ζωντανά. «Ήταν σαν να έχει γίνει πόλεμος. Όμως τα παιδιά μας επέζησαν και αυτό το χρωστάω στη Σοφούλα μας» δήλωσε η μητέρα της 15χρονης ηρωίδας του μεγάλου σεισμού.

Πηγή: Εφημερίδα RealNews

Leave a Reply