Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ το πρώτο χάπι για την επιλόχειο κατάθλιψη

χάπι για την επιλόχειο κατάθλιψηΕγκρίθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το πρώτο χάπι για την επιλόχειο κατάθλιψη. Η Διοίκηση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε πως η ζουρανολόνη που θα πωλείται με την εμπορική ονομασία Zurzuvae, εγκρίθηκε για χρήση μια φορά ημερησίως για δύο εβδομάδες.

Κλινικές δοκιμές έδειξαν πως το χάπι βοήθησε σημαντικά στη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης σε διάστημα τριών ημερών. Η επίδραση του φαρμάκου κράτησε τέσσερις εβδομάδες μετά την τελευταία δόση, δήλωσε ο FDA. Οι πιο συχνές παρενέργειες από τη λήψη του περιλαμβάνουν υπνηλία, ζάλη, διάρροια, κόπωση, κοινό κρυολόγημα και λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Οι γυναίκες, λοιπόν, καλούνται να μην οδηγούν για 12 ώρες μετά τη λήψη του φαρμάκου, ενώ, επειδή ακόμα δεν έχει μελετηθεί η επίπτωσή του στο έμβρυο, οι γυναίκες θα πρέπει να χρησιμοποιούν αποτελεσματική αντισύλληψη κατά τη λήψη και για μία εβδομάδα μετά τη λήψη του φαρμάκου.

«Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι μια σοβαρή και δυνητικά επικίνδυνη για τη ζωή κατάσταση στην οποία οι γυναίκες βιώνουν θλίψη, ενοχή, ανικανότητα και σε σοβαρές περιπτώσεις σκέψεις να βλάψουν τις ίδιες ή το παιδί τους. Και επειδή η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί να διαταράξει τον δεσμό μητέρας-βρέφους, μπορεί επίσης να έχει επιπτώσεις στη σωματική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού», εξηγεί η Τίφανι Φαρτσιόνε, επικεφαλής στο τμήμα Ψυχιατρικής στο Κέντρο Αξιολόγησης και Έρευνας Φαρμάκων του FDA και συμπληρώνει ότι «η διάθεση ενός φαρμάκου που χορηγείται από το στόμα θα αποτελέσει μια επωφελή επιλογή για πολλές από αυτές τις γυναίκες που υποφέρουν από ακραία, και ενίοτε επικίνδυνα, συναισθήματα».

Υπολογίζεται πως μία στις επτά γυναίκες στις ΗΠΑ βιώνουν συμπτώματα επιλόχειας κατάθλιψης, όπως απώλεια ενέργειας, θλίψη, αυτοκτονικές σκέψεις και μειωμένη ικανότητα ικανοποίησης (ανηδονία).

Σύμφωνα με τις παρασκευάστριες φαρμακευτικές εταιρείες Sage Therapeutics και Biogen, το χάπι για την επιλόχειο κατάθλιψη αναμένεται να διατεθεί στην αγορά εντός του 2023, ενώ ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η τιμή του.  Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 ο FDA είχε εγκρίνει την κυκλοφορία του πρώτου φαρμάκου κατά της επιλόχειας κατάθλιψης, του Zulresso, που όμως λαμβάνεται ενδοφλεβίως σε ιατρικό κέντρο και η ασθενής πρέπει να βρίσκεται υπό ιατρική επίβλεψη για 60 ώρες λόγω του κινδύνου λιποθυμίας που παρατηρήθηκε σε κάποιες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών.

Leave a Reply