ΒΡΕΦΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ: ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ

βρεφικό δωμάτιοΑγόρι ή κορίτσι, ένα ή δύο, πρώτο ή επόμενο, το μωρό έρχεται! Μια ξεχωριστή στιγμή στη ζωή μας που φέρνει μαζί της υπέροχες αλλαγές πλησιάζει. Ας υποδεχτούμε το νέο μέλος λοιπόν ετοιμάζοντας το  ιδανικό βρεφικό δωμάτιο!

small-wall-motif2Γενικότερη αίσθηση: Για τα μωρά προτιμούμε να σχεδιάζουμε χώρους που αποπνέουν αρμονία και αγάπη. Το γαλήνιο περιβάλλον βοηθάει το παιδί να χαλαρώσει, να συγκεντρωθεί στα ερεθίσματα που διεγείρουν τις αισθήσεις του και βοηθούν την ανάπτυξή του οπτικά, απτικά και ακουστικά. Τα ενδιαφέροντα αλλάζουν πολύ στα 3 πρώτα χρόνια ζωής, οπότε είναι σημαντικό το δωμάτιο να είναι ένα ήπιο και ευέλικτο «υπόβαθρο» που πάνω του μπορούμε να προσθέτουμε και να αφαιρούμε στοιχεία ανάλογα με την ηλικία.

texture item 2Μοτίβα και Θέματα: Αν θέλετε να διαλέξετε ένα «θέμα» για το βρεφικό δωμάτιο, αυτό θα μπορούσε να είναι

 • μια χρωματική γκάμα (π.χ. ουδέτερα χρώματα),
 • ένα μοτίβο (π.χ. βούλες),
 • ένας χαρακτήρας (π.χ. λάμα),
 • ένα αφηγηματικό περιβάλλον (μια ζούγκλα) κλπ.

Αν δε σκοπεύετε να ξαναδιακοσμήσετε σύντομα, επικεντρωθείτε σε κάτι που δε θα το βαρεθείτε σε λίγους μήνες (τα χρώματα ή τα μοτίβα). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα χαρακτήρα (το λάμα που λέγαμε) ως δευτερεύον στοιχείο, σε κινητά διακοσμητικά: μαξιλάρια, παιχνίδια, κουρτίνες.

texture-wall-2Χρώματα: Θέλουμε ένα  βρεφικό δωμάτιο να αποπνέει ηρεμία, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να μην έχει άποψη ή να είναι ένας νυσταλέος μονόχρωμος καμβάς.  Το αντίθετο: θέλουμε άποψη. Για αυτό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξεχωριστές υφές, αντιθέσεις ακόμη και σκούρα χρώματα. Σκούρα ναι, έντονα όχι. Γενικά όμως μην αγχώνεστε με τα χρώματα. Ούτως ή άλλως σε λίγα χρόνια μάλλον θα χρειαστεί να ξαναβάψετε. Για την ώρα διαλέξτε την τονική γκάμα που σας αρέσει με τα εξής κριτήρια:

 • το γούστο σας,
 • το αν το δωμάτιο θα χρησιμοποιηθεί από παιδιά διαφορετικού φύλου και
 • τον προσανατολισμό/ηλιασμό του χώρου.

Αν σκέφτεστε φρέσκες ιδέες για το πως θα βάψετε τους τοίχους, έχετε υπόψη ότι:

 1. Τα μεγάλα μοτίβα (π.χ. διαγώνια γεωμετρικά σχέδια) που θα δείτε παντού τελευταία έχουν άποψη, μεγαλώνουν το χώρο, τραβάνε το μάτι εκεί και δεν παρατηρείς τα μειονεκτήματα του δωματίου.
 2. Τα μικρά μοτίβα (π.χ. μικρές βούλες, τριγωνάκια ή γραμμές) δίνουν μοτίβο, ρυθμό και φρεσκάδα.
 3. Τα θεματικά σχέδια (π.χ. βουνά, κάστρα, ζούγκλες) είναι ευχάριστα, αλλά μπορεί να σας κουράσουν γρήγορα ή να τα βρείτε δεσμευτικά σε λίγο καιρό.
 4. Αποφύγετε τις μονοχρωμίες σε όλο το δωμάτιο. Αν σας αρέσουν πιο ήσυχες εικόνες, διαλέξτε διαφορετικά χρώματα σε ένα τουλάχιστον τοίχο. Για να το επιλέξετε σκεφτείτε τι έπιπλα θα βάλετε μπροστά του ώστε να ‘γράφουν».

small-wall-motifsΥφές: H υφή είναι σήμερα ότι ήταν το χρώμα παλιότερα: τάση. Μπορείτε να προσθέσετε υφές στο δωμάτιο σε μεγάλα στοιχεία ή μικρά στοιχεία. Χαρακτηριστικό μεγάλο στοιχείο είναι ένα τοίχος που κολλώντας πάνω του ξύλινα πηχάκια σε γεωμετρικό μοτίβο και βάφοντας το σύνολο ένα χρώμα, μετατρέπεται σε κυρίαρχο στοιχείο του δωματίου, δίνει άποψη και μοναδικότητα. Μπορούμε όμως να προσθέσουμε υφή και σε μικρότερες πινελιές: χρυσά μεταλλικά φωτιστικά στοιχεία, ένα πλεκτό μαξιλάρι, μια πλαστική παιδική καρέκλα σε σχήμα ζώου. Αποφύγετε τα μαλλιαρά στοιχεία, γιατί βγάζουν χνούδια και κλωστές που δεν είναι ασφαλή.

texture item1Έπιπλα και Υλικά: Προτιμήστε το “less is more”. Λίγα έπιπλα στο χώρο, απλές γραμμές, ασφαλή. Αφήστε χώρο για τα δεκάδες παιχνίδια που θα έρθουν σύντομα. Η instagrammable εικόνα που θέλετε να φτιάξετε, δε θα διαρκέσει πολύ. Τα υλικά του χώρου και των επίπλων είναι σημαντικό να είναι όσο πιο φυσικά γίνεται, καλής ποιότητας και ανθεκτικά. Οι βαφές των ξύλινων στοιχείων πρέπει να είναι κατάλληλες καθώς όλα μπορούν να μασηθούν όταν βγάζεις δόντια! Για το δάπεδο προτιμήστε ένα μαλακό χαλάκι ή μοκέτα, με λίγο χνούδι, από υποαλλεργικά υλικά. Ομοίως και για τις κουρτίνες ή τα όποια διακοσμητικά μαξιλάρια. Αποφύγετε βαριά διακοσμητικά, έπιπλα με γωνίες, ή μπαμπού έπιπλα γιατί γίνονται επικίνδυνα όταν φθείρονται. Και φυσικά μην ξεχάσετε το απαραίτητο baby-proofing!

wall-environment-5Αν ετοιμάζετε το βρεφικό δωμάτιο, δεν είστε βέβαιοι για το αποτέλεσμα και θέλετε κάτι υψηλής ποιότητας, αποταθείτε σε έναν επαγγελματία. Στο www.designodom.com θα περιγράψετε τι θέλετε και θα λάβετε δωρεάν προσφορές και portfolios από επαγγελματίες με εμπειρία σε αυτό που ζητήσατε.

Η Εύη Αναστασοπούλου είναι μαμά 2 παιδιών, 5 και 8 ετών. Είναι αρχιτέκτονας μηχανικός, απόφοιτη ΕΜΠ & UCL, με δημοσιεύσεις, διακρίσεις και 15 χρόνια εμπειρία στη μελέτη και την κατασκευή στο ενεργητικό της. Tους τελευταίους μήνες έχει ιδρύσει το  Designodom (www.designodom.com), την πρώτη πλατφόρμα σύγκρισης προϊόντων και υπηρεσιών σχετικών με αρχιτεκτονική και διακόσμηση. Όλες οι φωτογραφίες είναι από το pinterest.com.

Leave a Reply