Τι αξία έχει ένα παγωτό, ένας καφές κι ένας κόσμος πιο δίκαιος…

παγωτόΣτην καρδιά του καλοκαιριού, με διάθεση πιο χαλαρή και με πλάνα για λίγη ή περισσότερη ξεκούραση, οι μικρές απλές απολαύσεις γίνονται πιο τακτικές στη μέρα μας. Ένα παγωτό σε μια βόλτα, ένας καφές σε μια παραλία γίνονται καθημερινές συνήθειες που κάνουν τη ζωή να φαντάζει πιο όμορφη. Την ίδια στιγμή, και καθώς ο κόσμος συνεχίζει να γυρίζει στον ίδιο ρυθμό, γεγονότα και εικόνες από τη σκληρή πραγματικότητα άλλων ανθρώπων μάς κάνουν να σκεφτόμαστε πώς θα ήταν αν θα μπορούσαμε να αλλάζαμε τον κόσμο τόσο εύκολα, όπως ευχάριστα αλλάζουμε την καθημερινότητά μας με ένα παγωτό. Δεν αλλάζει, όμως, ο κόσμος-τουλάχιστον όχι τόσο απλά. Ή μήπως όχι;

Η Jeneba γράφει ενθουσιασμένη στην Ανάδοχό της τα νέα της από το σχολείο.

Η 10χρονη Jeneba από τη Σιέρα Λεόνε είχε ως κορίτσι 44% πιθανότητες να τελειώσει το γυμνάσιο και 22% να τελειώσει το λύκειο. Οι γονείς της, όπως και οι περισσότεροι γονείς στην κοινότητά της, δεν μπορούσαν να καλύψουν τα έξοδα για βιβλία και σχολικά είδη για όλα τα παιδιά τους, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν σταδιακά το σχολείο τα κορίτσια και 3 στα 10 να παντρεύονται προτού κλείσουν τα 18. Μέσα από το Πρόγραμμα Αναδοχής της ActionAid, όμως, 844 παιδιά της περιοχής έλαβαν όλα τα απαραίτητα βιβλία και σχολικά είδη  ώστε να μπορούν να παρακολουθούν το σχολείο χωρίς ελλείψεις.

«Αυτή η στήριξη είναι για εμένα η έμπνευση που θα με κρατήσει στο σχολείο και θα με κάνει να διαβάζω πολύ για να κάνω την οικογένειά μου, αλλά και την Ανάδοχό μου περήφανη μια μέρα. Είναι για μένα το μονοπάτι για να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα!», δηλώνει χαρούμενη η Jeneba, που ονειρεύεται να σπουδάσει και να έχει ένα καλύτερο μέλλον. Με 0,82 € την ημέρα, Ανάδοχοι όπως η Μαρία, η Ανάδοχος της Jeneba, αλλάζουν την καθημερινότητα και το μέλλον των παιδιών σε όλο τον κόσμο. Αξία χαμηλότερη από ένα παγωτό ή έναν καφέ έχει τελικά δύναμη πολύ μεγαλύτερη από όσο φανταζόμαστε.

Μέσα από τις δράσεις και τα προγράμματα της ActionAid, οι κάτοικοι των ευάλωτων κοινοτήτων αποκτούν εισόδημα και μπορούν να εξασφαλίζουν την τροφή και την εκπαίδευση των παιδιών τους, μαθαίνουν για τα δικαιώματά τους και στηρίζονται ώστε να τα διεκδικούν, έχουν πρόσβαση σε υποδομές που διασφαλίζουν μια καλύτερη καθημερινότητα σε πολλούς τομείς, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η υγιεινή. Γιατί τελικά, η αλλαγή μπορεί να είναι πιο κοντά μας και πολύ πιο απλή από όσο φανταζόμαστε. Πιο εύκολα από όσο απολαμβάνουμε τον καθημερινό μας καφέ, με λιγότερο κόστος από το δροσιστικό παγωτό μας. Και αν η αξία των πραγμάτων υπολογίζεται με βάση τον αντίκτυπο που αυτά φέρουν, η πραγματική αξία της Αναδοχής, που κάνει πράξη έναν κόσμο πιο δίκαιο, είναι πραγματικά ανυπολόγιστη!

Δες εδώ πώς μπορείς κι εσύ να φέρεις από σήμερα την αλλαγή!

Leave a Reply