ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΧΤΑΠΟΔΑΚΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

χταποδάκιαΠριν από επτά χρόνια περίπου, ένας Δανός μπαμπάς του οποίου η σύντροφος είχε γεννήσει πρόωρα ζήτησε να τοποθετηθεί στη θερμοκοιτίδα όπου νοσηλευόταν το κοριτσάκι τους ένα μικρό χταποδάκι που είχε πλέξει ο ίδιος με βελονάκι. Ο μπαμπάς εκείνος αγαπούσε πολύ τα χταπόδια και θεωρούσε πως με τον τρόπο αυτό το μωρό του θα είχε παρέα, κάτι φτιαγμένο από τους γονείς του, για τις ώρες που δεν ήταν κοντά του μέσα στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ). Οι γιατροί δέχτηκαν. Και τότε έγινε ένα μικρό θαύμα: Το μωρό παρουσίασε ραγδαία βελτίωση, ενώ έμοιαζε ανακουφισμένο και πολύ πιο ήρεμο. Μέχρι τότε τραβούσε τα καλώδια της θερμοκοιτίδας, θέλοντας κάτι να πιάσει. Όμως, τα στριφογυριστά πλοκάμια του χταποδιού τού τράβηξαν περισσότερο την προσοχή και έτσι εγκατέλειψε τα σωληνάκια και άρχισε να κρατάει τα οχτώ πόδια, όπως ακριβώς κάνουν τα έμβρυα με τον ομφάλιο λώρο και θα έπρεπε να κάνει και το ίδιο αν δεν είχε βιαστεί να γεννηθεί. Τότε οι γιατροί παρακάλεσαν τους γονείς να πλέξουν ακόμα μερικά χταποδάκια, για τα υπόλοιπα μωρά που νοσηλεύονταν στη ΜΕΝΝ, είτε λόγω προωρότητας είτε λόγω άλλων προβλημάτων υγείας.

Πολύ σύντομα, αφού παρατηρήθηκε η ευεργετική δράση που είχαν τα κουκλάκια αυτά στα προωράκια και στα υπόλοιπα άρρωστα μωράκια, δυο εθελόντριες, η Jeanette Bøgelund Bentzen και η Mia Clement, ξεκίνησαν να πλέκουν με βελονάκι χταποδάκια για τις ΜΕΝΝ τριών νοσοκομείων της χώρας και σχεδόν αμέσως «γεννήθηκε» η οργάνωση «Τα χταποδάκια της Δανίας», στο πλαίσιο της οποίας όλο και περισσότεροι εθελοντές πλέκτες και πλέκτριες άρχισαν να δημιουργούν πανέμορφα κουκλάκια, τηρώντας φυσικά τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας, για να βοηθήσουν τα νοσηλευόμενα μωρά, σε Δανία και Γροιλανδία. Σιγά σιγά, τα πλεκτά χταποδάκια άρχισαν να… απλώνουν τα πλοκάμια τους και σε άλλες χώρες, όπως στη Σουηδία, στην Ολλανδία, στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στην Αυστραλία, στην Αργεντινή, στον Καναδά…

Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες βρίσκεται από το 2016 και η Ελλάδα. Η ομάδα του site για την προωρότητα 31ebdomades ανακάλυψε τη δράση και επικοινώνησε με ομάδες πλεκτικής, οι οποίες δημιούργησαν αφιλοκερδώς θεραπευτικά κουκλάκια και, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας στις 17 Νοεμβρίου, τα δώρισε σε ορισμένες ΜΕΝΝ της χώρας ως συμβολικό δώρο, θέλοντας να υπογραμμίσει πως τα πρόωρα μωρά και οι γονείς τους δεν πρέπει να είναι μόνα και μόνοι στο δύσκολο ταξίδι της προωρότητας.

Πρόσφατα, με μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε στην Ελλάδα και ένα βιβλίο για τα ξεχωριστά αυτά χταποδάκια. Πρόκειται για Τα χταποδάκια της Δανίας, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Αν κι εσείς θέλετε να βοηθήσετε εθελοντικά ένα μικρό μωρό, στις σελίδες του θα βρείτε χαριτωμένα σχέδια για βελονάκι και πλέξιμο καθώς και ιδέες για να διακοσμήσετε τα έργα σας και να τους δώσετε ιδιαίτερη προσωπικότητα. Ακόμα, θα βρείτε έναν πλήρη οδηγό πλεξίματος για αρχάριους για να ξεκινήσετε εύκολα!

Τα χταποδάκια είναι απίθανα, χαριτωμένα, χρωματιστά παιχνίδια με τα πλοκάμια τους σχεδιασμένα έτσι ώστε να θυμίζουν στα βρέφη τον ομφάλιο λώρο. Όπως έχει πλέον αποδειχτεί, μετά από χρόνια παρατήρησης, όταν τοποθετούνται δίπλα τους, γαληνεύουν, ανακουφίζουν και ηρεμούν τα πρόωρα νεογέννητα, που έχουν άγχος μια και το αυτόνομο νευρικό τους σύστημα δεν έχει ωριμάσει ακόμα. Η παραμονή του νεογέννητου στη μονάδα διαρκεί συχνά πολύ καιρό, ενώ έχει και σκαμπανεβάσματα και δυσάρεστα ερεθίσματα. Αυτά τα παιχνιδιάρικα κουκλάκια έχουν τη δύναμη να απαλύνουν τη δύσκολη ζωή του στη θερμοκοιτίδα, όπου ζει χωρίς το άγγιγμα των γονιών του, και να εμψυχώσουν την οικογένειά του αυτή την περίοδο που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη για βοήθεια.

Παραπάνω από 23.000 χταποδάκια έχουν δωριστεί σε νοσοκομεία της Δανίας και πάνω από 1.000 σε νοσοκομεία της Ελλάδας.

Την ελληνική ομάδα που υλοποιεί την ιδέα, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας, μπορείτε να τη βρείτε στο Facebook ως Octopus for a Preemie, Greece, Μικρό Χταπόδι by 31ebdomades, που είναι πλέον πιστοποιημένο μέλος της διεθνούς δράσης Octopus for a Preemie. Τη συγκροτούν ανεξάρτητοι πλέκτες και πλέκτριες, μέλη πλεκτικών ομάδων, αλλά και γονείς πρόωρων που θέλουν να συμβάλουν με όποιον τρόπο μπορούν στη διάδοση αυτής της δράσης. Τα χταποδάκια της ελληνικής ομάδας προσφέρονται προς το παρόν σε ΜΕΝΝ ορισμένων νοσοκομείων (Παίδων, Αγλαΐα Κυριακού και Αγία Σοφία, Αττικόν, Έλενα Βενιζέλου, Ιασώ Θεσσαλίας, Πανεπιστημιακό Λάρισας, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης) και ευελπιστούμε πως σύντομα θα προστεθούν κι άλλα, δημόσια και ιδιωτικά. Αν θέλετε κι εσείς να πλέξετε για την ελληνική ομάδα, πάρτε ιδέες από το βιβλίο, ζητήστε να γίνετε μέλος της στο Facebook ή στείλτε email στο xtapodakia@patakis.gr

Σημείωση: Τα χταποδάκια είναι κατάλληλα και για μεγαλύτερα μωρά βοηθώντας τα να μάθουν να πιάνουν. Φυσικά, και τα παιδάκια προσχολικής ηλικίας μπορούν να παίξουν ευχάριστα με αυτά. Επομένως, μπορείτε να φτιάξετε χταποδάκια όχι μόνο για τα προωράκια, αλλά και για το δικό σας παιδί. Όμως, οι οδηγίες που θα βρείτε στο βιβλίο είναι μόνο για προσωπική χρήση. Με άλλα λόγια δεν επιτρέπεται η πώληση των οδηγιών πλέξης και φυσικά ούτε η πώληση των παιχνιδιών.

11582

Διαβάστε: Τα χταποδάκια της Δανίας. Πλεκτά μαλακά παιχνίδια για μικρούτσικα μωρά, εκδόσεις Πατάκη, μετάφραση Μαρίζα Ντεκάστρο.

No Responses

Leave a Reply