Να σε κάνω μια αγκαλιά; Πώς να εξηγήσω στο παιδί την έννοια της συναίνεσης από τα πρώτα χρόνια της ζωής του

Μέχρι πρόσφατα η έννοια της συναίνεσης ήταν σχεδόν άγνωστη και σε κάθε περίπτωση δεν συνδεόταν με τα παιδιά. Οι ενήλικοι, γονείς, εκπαιδευτικοί, συγγενείς κ.ά, θεωρούσαν δεδομένο ότι μπορούν ανά πάσα ώρα και στιγμή να αγγίξουν τα παιδικά σώματα, όχι απαραίτητα με τρόπο αρνητικό, αλλά σε κάθε περίπτωση χωρίς να ρωτήσουν το παιδί.

Όλο αυτό έχει αρχίσει σταδιακά να αλλάζει. Και δεν αφορά μόνο τα a priori αρνητικά αγγίγματα, π.χ. σωματική τιμωρία, αλλά ακόμα και τις αγκαλιές ή τα φιλιά. Για να θωρακίσουμε τα παιδιά μας απέναντι στον Άλλον, ανεξαρτήτως καλών ή κακών προθέσεών του, για να τα προστατεύσουμε από κάθε μορφής παραβιάσεις του σώματος αλλά και της ψυχής τους, ως γονείς οφείλουμε από πολύ νωρίς να τους μιλήσουμε για την έννοια της συναίνεσης, να την καλλιεργήσουμε σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας και να τους εξηγήσουμε πως το σώμα τους είναι δικό τους και μόνο δικό τους. Εκείνα είναι που πρέπει να βάζουν τα όρια τα οποία επιθυμούν στους άλλους, ανάλογα με το πώς αισθάνονται, ακόμα κι αν οι άλλοι είμαστε οι γονείς τους, οι δάσκαλοί τους, οι φίλοι τους, οι παππούδες ή άλλοι φροντιστές.

Όλο αυτό, μπορεί να μας φαίνεται, με μια πρώτη ανάγνωση, παράξενο, γιατί είμαστε μια γενιά που μεγάλωσε παραδομένη στα αγγίγματα, χωρίς να μπορεί να εκφράσει ποτέ τυχόν δυσαρέσκειά της για αυτά. Όμως, τα πράγματα αλλάζουν και πρέπει να βοηθήσουμε ώστε οι παρωχημένες και επικίνδυνες κοινωνικές νοοτροπίες να εξαφανιστούν από τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας. Αν τα παιδιά μας εκπαιδευτούν από μικρά να ακούν το σώμα τους και να λένε «όχι» σε ό,τι δεν επιθυμούν, τότε θα μεγαλώσουν καλλιεργώντας την αυτοεκτίμησή τους, θα μάθουν να σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους και θα γίνουν ευτυχισμένοι και συνειδητοποιημένοι έφηβοι και ενήλικοι, που θα ξέρουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους και να βάζουν έγκαιρα όρια.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Εκδόσεις Διόπτρα και το Τaλκ διοργανώνουν τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023, στις 19:00, webinar για γονείς, εκπαιδευτικούς και φροντιστές παιδιών με τίτλο «Να σε κάνω μια αγκαλιά; Πώς να εξηγήσω στο παιδί την έννοια της συναίνεσης από τα πρώτα χρόνια της ζωής του», με αφορμή το βιβλίο της ψυχολόγου Φρόσως Φωτεινάκη Να σε κάνω μια αγκαλιά; Κατά τη διάρκεια του webinar, θα συζητηθούν:

  • Πώς μιλάμε με το παιδί για το σώμα του, τις αισθήσεις και τα συναισθήματά του.
  • Τι σημαίνει συναίνεση και πώς καλλιεργείται.
  • Τι είναι τα όρια, ο αυτοσεβασμός και η αυτοεκτίμηση.
  • Ποιες αγκαλιές είναι ασφαλείς και ποιες όχι.
  • Πώς μαθαίνουμε να λέμε «όχι», στο σπίτι, στο σχολείο, σε κάθε κοινωνική συναναστροφή.
  • Γιατί η ενημέρωση και η εκπαίδευση του παιδιού για τα όρια του σώματός του αποτελεί τη βάση της υγιούς ψυχοσεξουαλικής και κοινωνικοσυναισθηματικής του ανάπτυξης.

Θα μιλήσουν οι:
Φρόσω Φωτεινάκη, Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια
Πελιώ Παπαδιά, Δημοσιογράφος, Αρχισυντάκτρια του Free Press για γονείς Τaλκ και του www.talcmag.gr
Οι θεατές θα μπορούν να υποβάλλουν τις ερωτήσεις τους γραπτώς, κατά τη διάρκεια της συζήτησης.
Πότε: Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2023, στις 19:00
Πού: Στο Facebook του Τaλκ 

Leave a Reply