Προβολές ταινιών για σχολεία στο ANIMASYROS 2023

ANIMASYROS 2023Τι λέτε; Πάμε μέχρι την πολυαγαπημένη μας Σύρο και το φεστιβάλ Animation ANIMASYROS 2023 να δούμε ποιες παιδικές ταινίες θα φιλοξενήσει φέτος στο πρόγραμμα για τα σχολεία, μα και ποιες ταινίες φτιαγμένες από μαθητές θα προβληθούν;

Το ANIMASYROS 2023, πάντοτε σύμφωνα με τις επιταγές της εποχής, καλεί μαθητές, δασκάλους και καθηγητές να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει η τέχνη της εμψύχωσης στην εκπαίδευση μέσα από ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα προβολών για σχολικές ομάδες. Παράλληλα, θέλοντας να αναδείξει τη δουλειά που πραγματοποιείται στα σχολεία πανελλαδικά αλλά και σε όλο τον κόσμο πάνω στο ανιμέισον, επέλεξε να εντάξει στο πρόγραμμα των σχολικών προβολών και μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα σειρά μαθητικών ταινιών μικρού μήκους. Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου

Mironins (Mikel Mas Bilbao & Txesco Montalt, Ισπανία, 60′, 2022)

Κάθε βράδυ, όταν το Μουσείο Μιρό κλείνει και οι επισκέπτες γυρίζουν στα σπίτια τους, τρεις σταγόνες από την παλέτα του υπερρεαλιστή ζωγράφου Ζουάν Μιρό ζωντανεύουν και εξερευνούν τη μοναδική φαντασία του καλλιτέχνη μέσα από τους πίνακες, ενώ έρχονται αντιμέτωποι με δοκιμασίες ή και τρικλοποδιές που βάζουν μόνοι τους! Μια πολύχρωμη περιπέτεια που ξυπνά τη δημιουργικότητα των παιδιών και τους συστήνει τον γεμάτο πρωτοτυπία και εκπλήξεις κόσμο της τέχνης. Το Μουσείο Μιρό μας προσκαλεί σε μια σουρεαλιστική διαδρομή που αποκαλύπτει τον απίστευτο κόσμο της τέχνης και της δημιουργικότητας του γνωστού υπερρεαλιστή ζωγράφου.

Μαθητικές ταινίες:

  • Elizabethan Theatre (Χρυσούλα Νικολοπούλου & μαθητές του Ε1 του 6ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Ελευθερίου – Κορδελιού Θεσσαλονίκης, Ελλάδα, 2023, 7′)
  • The Sirens still singing (Μαθητική ομάδα “Μύθος, μουσική & animation” του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αθηνών, Ελλάδα, 2022, 12’)

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου

Η Βαλεντίνα ονειρεύεται να γίνει ακροβάτης, αλλά επειδή έχει σύνδρομο Down πιστεύει ότι δεν θα τα καταφέρει. Η γιαγιά της όμως τη διαβεβαιώνει πως αν οι κάμπιες μπορούν να μεταμορφωθούν σε πεταλούδες τότε τίποτα δεν είναι αδύνατο.

*Η προβολή της ταινίας Valentina πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Cinematherapy 2023 του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από την Ντενίς Νικολάκου, συνθετική ψυχοθεραπεύτρια, και αφορά στην ψυχική ενδυνάμωση παιδιών και νέων με υλικό που αντλείται από την 7η τέχνη.

Η κινηματογραφοθεραπεία ορίζεται ως η χρήση ταινιών για την κινητοποίηση και αναγνώριση συναισθημάτων ή για την εξαγωγή συμπερασμάτων για περαιτέρω συζήτηση στο πλαίσιο της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας. Η κινηματογράφηση συνδέεται με την αρχαία τέχνη της αφήγησης ως εκπαιδευτικού εργαλείου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενθαρρύνει το κοινό να κατανοήσει σχεδόν οποιοδήποτε θέμα, καθώς ο κινηματογράφος καλύπτει ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα θεμάτων.Η χρήση του κινηματογράφου ως εργαλείου στην παροχή πρόληψης και θεραπείας έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Η κινηματογραφοθεραπεία μέσω της ψυχαγωγίας προσφέρει ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων επικοινωνίας κυρίως επειδή βοηθά τον θεατή να διαχειριστεί τη φύση του άγχους του, βοηθώντας στην ομαλοποίηση της εμπειρίας σε συνθήκες γενικευμένης κρίσης

Μαθητικές ταινίες:

  • Τα ξεχασμένα δώρα του Άη-Βασίλη (Αναστασία Νούτση & μαθητές Εν.Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Καστοριάς, Ελλάδα, 2022, 3′)
  • Fish It! (Χρύσα Βουδούρη & μαθητές Σχολής Καλών Τεχνών, Ελλάδα, 2022, 3′)
  • The Speech of Txai Surui (Students of the Multimedia Project of Escola Parque, Brazil, 2022, 4′)

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου

Hercules (Ron Clements, John Musker, USA, 1997, 99′)

Βρισκόμαστε στον Όλυμπο, στην Κατοικία των θεών, όπου ο Δίας με τη σύζυγό του Ήρα ετοιμάζουν μία μεγάλη γιορτή για τη γέννηση του Ηρακλή. Ο περήφανος πατέρας χαρίζει στο γιό του ένα φτερωτό άλογο, τον Πήγασο. Όλοι είναι κεφάτοι εκτός από τον Άδη, που μισεί τον ρόλο του ως Βασιλιά του Κάτω Κόσμου και σχεδιάζει την κατάληψη του Ολύμπου.

H κλασική και γεμάτη χιούμορ, κατορθώματα και ρομαντικές νότες 35η ταινία κινουμένων σχεδίων της Walt Disney οδηγεί τους φίλους των κινουμένων σχεδίων σε έναν μυθικό κόσμο φαντασίας και γέλιου που έχει τις ρίζες του στην ελληνική μυθολογία και φτάνει την τέχνη των κινουμένων σχεδίων σε… Ολύμπια ύψη. Η συγκεκριμένη προβολή εντάσσεται στην κεντρική θεματική του φετινού Φεστιβάλ, Ανιμέισον & Αρχαία Ελλάδα.

*Η προβολή της ταινίας θα πραγματοποιηθεί παρουσία των κορυφαίων σκηνοθετών της Ron Clements και John Musker.

  • Space Debris (Δέσποινα Αρμενάκη & Μαθητές 6ης τάξης του 3 Δημοτικού Σχολείου Χίου, Ελλάδα, 2022, 3′)
  • Moon Mole (Μαθητές 6ης τάξης, Πορτογαλία, 2022, 3′)
  • No, you! – Animating Guernica (Yanis Alexakis & μαθητές Δημοτικό Σχολείο Μαλτέζου, Ελλάδα, 2022, 2′)

Οι σχολικές προβολές πραγματοποιούνται στο Θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη της Σύρου, είναι δωρεάν και απαιτείται κράτηση θέσεων στο education2@animasyros.gr. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για τα σχολεία εκτός Ερμούπολης προβλέπεται μεταφορά.

Περισσότερες πληροφορίες για το ANIMASYROS 2023: www.animasyros.gr

Εδώ μπορείτε να δείτε το συνολικό πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Την οπτική ταυτότητα της φετινής διοργάνωσης και το επίσημο trailer υπογράφει το βραβευμένο animation studio Odd Bleat που ίδρυσαν το 2015 οι Γιάννης Ζουμάκης και Μάνος Γερογιάννης.

Social Media: Animasyros facebooktwitterinstagramvimeo, youtube

Leave a Reply