ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ: ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΕ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΧΩΡΑΕΙ ΟΛΟΥΣ

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού ΒιβλίουH φετινή Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου δεν γιορτάζεται όπως τα προηγούμενα χρόνια. Όμως, η Μαρία Παπαγιάννη, υποψήφια συγγραφέας για το Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν 2020 IBBY Ελλάδος, αποφάσισε να βρει έναν εξ αποστάσεως και ταυτόχρονα δημιουργικό τρόπο εορτασμού της, ώστε να τη ζωντανέψει και μάλιστα με το παραπάνω. Ας δούμε τι μας είπε:

“Μένουμε σπίτι υποχρεωτικά. Τόσο απομονωμένοι αλλά τελικά τόσο συνδεδεμένοι, Κοινοί οι φόβοι, οι ανησυχίες, τα σκοτάδια και οι σκιές. Ίσως είναι από τις λίγες φορές που όλοι θα ευχόμασταν στο καλό πνεύμα των παραμυθιών ακριβώς το ίδιο πράγμα: Να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης.

Γράφω βιβλία για παιδιά γιατί έχω ανάγκη τον τρόπο τους για να τα βγάζω πέρα καθημερινά. Αυτές τις μέρες, μένοντας σπίτι, μου έλειπε πολύ η επικοινωνία μαζί τους. Λένε ότι τα παραμύθια είναι μοιρασμένα όνειρα. Λένε ότι τα παραμύθια τα γέννησαν οι ίδιοι φόβοι οι ίδιες ανάγκες. Μήπως βρισκόμαστε ακριβώς στο σημείο; Μήπως ήρθε η στιγμή να  οραματιστούμε μια καινούργια αφήγηση; Ένα παραμύθι που θα μας χωράει όλους…

Έτσι γεννήθηκε η ιδέα μου να φτιάξουμε μια ιστορία που θα μας χωράει όλους. Ένα παιχνίδι που ξεκίνησα διαδικτυακά με τα παιδιά.

Μένουμε σπίτι υποχρεωτικά. Και φτιάχνουμε μια ιστορία, όχι υποχρεωτικά αλλά όποιος θέλει. Παίζουμε δηλαδή. Εγώ έδωσα μόνο την αρχή της ιστορίας: «Πάντα ήθελα να γίνω ταξιδευτής. Μια μέρα το πήρα απόφαση. Μάζεψα λοιπόν τα απαραίτητα και ξεκίνησα…»

Ζήτησα από τα παιδιά να βρούμε τον ήρωα. Τους παρακάλεσα να ξεχάσουν αυτό που θα κάνανε στο σχολείο. Γιατί το θέμα είναι να την γράψουμε όλοι μαζί. Βήμα, βήμα…

Πολλά παιδιά ανταποκρίθηκαν. Πήραμε πάρα πολλά μηνύματα και όλες οι προτάσεις των παιδιών μου άρεσαν.  Κι επειδή όλα είναι ωραία να τα κάνεις με παρέα ζήτησα από τον αγαπημένο μου φίλο και συγγραφέα Φίλιππο Μανδηλαρά να ταξιδέψουμε μαζί. Διαλέξαμε τον ήρωα και τώρα προχωράμε πολλοί μαζί.

Φτιάχνουμε σιγά σιγά την ιστορία ενός ταξιδευτή και μαζί του κάνουμε κι εμείς με τη φαντασία μας  τα ταξίδια που ελπίζουμε σύντομα να μπορέσουμε να τα κάνουμε και στην πραγματικότητα.

Τα μηνύματα των παιδιών αλλά και των γονιών είναι συγκινητικά κι επιβεβαιώνουν την ανάγκη να συναντηθούμε και να απαντήσουμε μαζί σ΄ όλα αυτά που μας συμβαίνουν.  Να απαντήσουμε μ’ ένα κοινό ήρωα που ονειρεύεται να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Ναι, πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά αλλά μήπως πρέπει κάπου ν’ αφήνουμε μια χαραμάδα για να μπορούν να τον ονειρευτούν; Να δουν τον κόσμο όπως θα θέλαμε να είναι. Με φωτεινά χρώματα. Με ίσα δικαιώματα για όλους. Με παιδιά που διαβάζουν, που παίζουν, που γελούν, που περπατούν για να φτάσουν στο βουνό ή στη θάλασσα κι όχι για να σωθούν από την βία του πολέμου και της φτώχειας;

Ως τότε όμως αντιστεκόμαστε στον φόβο. Αγκαλιαζόμαστε σε μια ιστορία. Και συνεχίζουμε…

75172429_993147337735286_1906226036379484160_o

Επισκεφτείτε εδώ τη σελίδα της Μαρίας Παπαγιάννη ώστε να ενημερώνεστε για την πορεία της ιστορίας!

Η εικονογράφηση της αφίσας για τον εορτασμό των 50 χρόνων της Ελληνικής IBBY είναι της Ίριδας Σαμαρτζή. 

Leave a Reply