Το κυνήγι της τελειότητας. Πώς θα νιώσουμε ικανοποίηση και χαρά με τις ατέλειές μας: Webinar για ενήλικες από το Τaλκ και τις Εκδόσεις Μεταίχμιο

Το κυνήγι της τελειότηταςΟι κάτοικοι των δυτικών κοινωνιών ζούμε σε μια κουλτούρα γεμάτη από τελειομανείς φαντασιώσεις. Η Δύση έχει σταδιακά εξελιχθεί σε έναν κόσμο όπου φωτογραφίες και κινούμενες εικόνες από τέλειες ζωές αστράφτουν στα μάτια μας μέσα από τα παραδοσιακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα σύγχρονα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Καθεμία μάς «λέει» ότι θα γίνουμε χαρούμενοι και επιτυχημένοι αν είμαστε τέλειοι και ότι τα όνειρά μας δύσκολα θα πραγματοποιηθούν εάν ξεφύγουμε απ’ αυτό το «ιδεώδες» και σταματήσουμε το κυνήγι της τελειότητας.

Η εντύπωση αυτή, απολύτως πραγματική, ζωντανή και συντριπτική, μας έχει διαπεράσει τόσο ύπουλα, ώστε η τελειομανία να ζει μέσα μας, σαν ένα ακλόνητο και αδυσώπητο αίσθημα μόνιμης ανασφάλειας για όσα δεν έχουμε, για όσα δεν είμαστε, για όσα δεν κατορθώσαμε. Πνιγόμαστε στη δυσαρέσκεια, βουλιάζουμε στον βούρκο της πλεονεξίας, παλεύουμε να είμαστε τέλειοι, γιατί όλοι γύρω μας μοιάζουν να τα καταφέρνουν χωρίς καμία προσπάθεια.

Βαθιά μέσα μας γνωρίζουμε ότι αυτός δεν είναι υγιής και βιώσιμος τρόπος ζωής. Ότι πίσω του κρύβονται οι αόρατες δυνάμεις της οικονομίας και των αγορών, που τρέφονται από τη διαρκή υπερκατανάλωση. Καταλαβαίνουμε όχι μόνο ότι κανείς δεν είναι τέλειος, αλλά και ότι κανείς δεν μπορεί ούτε καν να προσεγγίσει την τελειότητα. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε ότι η πανοπλία της τελειομανίας μάς βαραίνει ολοένα και περισσότερο.

Το παράδοξο είναι ότι εξακολουθούμε να τη φοράμε, μολονότι βλάπτει προφανώς όχι μόνο την ψυχική, αλλά και τη σωματική μας υγεία. Είναι αδιανόητο να την αποτινάξουμε και να δεχτούμε τον εαυτό μας όπως είναι, με την ομορφιά και με τα ελαττώματά του, τις ικανότητες και τις αδυναμίες μας, γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε σύγκρουση με τα στερεότυπά μας για το τι είναι «σπουδαίο» και «καλό» στη σύγχρονη κοινωνία και θα μας απομάκρυνε από τον κυρίαρχο τρόπο σκέψης, που μας πιέζει ολοένα και περισσότερο και μας αναγκάζει να επιζητούμε διαρκώς περισσότερα.

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και το Τaλκ διοργανώνουν webinar με τίτλο «Το κυνήγι της τελειότητας. Πώς θα νιώσουμε ικανοποίηση και χαρά με τις ατέλειές μας», βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Thomas Curran που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, προκειμένου να συζητήσουμε για την τελειομανία και τη σχεδόν παντελή έλλειψη αυτοκριτικής που θα μας βοηθούσε να ξεφύγουμε από αυτή, μέσα από πρακτικές τεχνικές και πολιτικές προτάσεις.

Στη διαδικτυακή αυτή συνάντηση θα εξετάσουμε:

  • τι είναι στ’ αλήθεια η τελειομανία και τι μας ωθεί σε αυτή,
  • πώς μας βλάπτει,
  • πόσο γρήγορα εξαπλώνεται,
  • γιατί εξαπλώνεται,
  • πώς επηρεάζει το μεγάλωμα των παιδιών μας και
  • τι μπορούμε να κάνουμε για να ξεφύγουμε απ’ αυτή.

Το webinar βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Thomas Curran, Καθηγητή Ψυχολογίας στο London School of Economics, και επιδιώκει να προσφέρει εργαλεία αποδοχής του εαυτού και αποφασιστικότητας, ώστε οι σύγχρονοι άνθρωποι να οδηγηθούμε σταδιακά σε έναν πιο αρμονικό τρόπο ζωής, που θα αποδέχεται την ύπαρξη ανθρώπινων ορίων.

Αν έχετε ποτέ αισθανθεί ότι σας κυριεύει η βασανιστική ανάγκη να ανταγωνίζεστε για περισσότερα ή να είστε οι καλύτεροι, σας περιμένουμε για να μάθουμε λίγα περισσότερα πράγματα για τον εαυτό μας και για τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Ήρθε η ώρα να απολαύσουμε τις χαρές της ατέλειας και της ανεπάρκειας.
Το κυνήγι της τελειότητας: Πώς θα νιώσουμε ικανοποίηση και χαρά αξιοποιώντας τη δύναμη του «αρκετά καλού»
Πότε: Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023, στις 6:30 μ.μ.
Συζητούν:
Πελιώ Παπαδιά, επικοινωνιολόγος, M.Sc. Πολιτιστικών Σπουδών και Ανθρώπινης Επικοινωνίας, αρχισυντάκτρια του Free Press για γονείς Τaλκ και του www.talcmag.gr
Σουζάνα Παπαφάγου, κλινική ψυχολόγος-οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια

Το webinar θα πραγματοποιηθεί ζωντανά μέσω της πλατφόρμας Zoom με δωρεάν συμμετοχή.
Κάντε ΚΛΙΚ παρακάτω, για να συνδεθείτε και να παρακολουθήσετε

ή καταχωρήστε τους παρακάτω κωδικούς στην πλατφόρμα:
Meeting ID 868 9953 5904
Passcode 963793

Leave a Reply