Ο ΠΛΑΤΣ! ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΘΙΒΕΤ ΟΠΩΣ ΤΟ ΑΦΗΓΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΜΥΘΟΚΟΡΕΣ

ΠλατςΟ Πλατς! Ένα παραμύθι από την προφορική παράδοση του Θιβέτ, όπως το αφηγήθηκαν οι Παραμυθοκόρες.

Πριν από την αφήγηση

  • Επιλέξτε ο καθένας από δύο ή τρία ζώα της ζούγκλας και δικαιολογήστε την επιλογή σας με ένα χαρακτηριστικό ή μια δύναμη που έχει το ζώο που διαλέξατε.
  • Πειραματιστείτε τόσο με τη στάση του σώματος του κάθε ζώου όσο και με τους ήχους.
  • Κατά τη διάρκεια της αφήγησης τονίστε τη διαφορά ανάμεσα στην ήρεμη στάση του κάθε ζώου και στον πανικό που νοιώθει όταν φωνάζει «Έρχεται ο Πλατς, έρχεται ο Πλατς!» Προτείνουμε να εμπλέξετε και το σώμα, με υπερβολικές κινήσεις, και τη φωνή, και τις εκφράσεις του προσώπου.
  • Μπορείτε να προσθέσετε όσα ζώα θέλετε.
  • Καθώς αφηγείστε το παραμύθι, μπορείτε να παρακινείτε το παιδί να λέει την ακολουθία των ζώων εξασκώντας έτσι τη μνήμη του.

Αρχή του παραμυθιού, καλώς ήρθατε της αφεντιάς σας
Μια φορά και έναν καιρό ήταν ο κόσμος. Μέσα στον κόσμο ήταν ένα δάσος. Μέσα στο δάσος ήταν μια λίμνη. Δίπλα στη λίμνη ήταν ένα δέντρο. Πάνω στο δέντρο ήταν ένα κλαδί. Πάνω στο κλαδί ήταν φρούτα.
Μια μέρα, ένα φρούτο ώριμο έπεσε από το δέντρο μέσα στη λίμνη και…
ΠΛΑΤΣ!
Ένας λαγός λαγοκοιμόταν δίπλα στη λίμνη. Άκουσε το ΠΛΑΤΣ! και πετάχτηκε πάνω. Έβαλε το ένα πόδι μπροστά στο άλλο και έτρεξε όσο πιο γρήγορα μπορούσε μακριά από τη λίμνη. Και όσο έτρεχε φώναζε: «ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΛΑΤΣ! ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΛΑΤΣ! ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΛΑΤΣ!»
Και συνάντησε μια μαϊμού που ξεψείριζε το κεφάλι της.
«Ε, λαγέ, γιατί τρέχεις και γιατί φωνάζεις;»
«ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΛΑΤΣ! ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΛΑΤΣ! ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΛΑΤΣ!»
«Έρχεται ο Πλατς; Αυτό είναι τρομερό!»
Και τώρα έτρεχαν και οι δυο. Μπροστά πάει η μαϊμού και στο τέλος ο λαγός. Και όσο έτρεχαν φώναζαν: «ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΛΑΤΣ! ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΛΑΤΣ! ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΛΑΤΣ!»
Και συνάντησαν ένα φίδι, που τριβόταν σε μια πέτρα.
«Ε, μαϊμού, γιατί τρέχετε και γιατί φωνάζετε;»
«ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΛΑΤΣ! ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΛΑΤΣ! ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΛΑΤΣ!»
«Έρχεται ο Πλατς; Αυτό είναι τρομερό!»
Και τώρα έτρεχαν και οι τρεις. Μπροστά πάει το φίδι, πίσω από το φίδι η μαϊμού και στο τέλος ο λαγός. Και όσο έτρεχαν φώναζαν: «ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΛΑΤΣ! ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΛΑΤΣ! ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΛΑΤΣ!»
Και συνάντησαν μια καμηλοπάρδαλη που έτρωγε φύλλα από ένα δέντρο.
«Ε, φίδι, γιατί τρέχετε και γιατί φωνάζετε;»
«ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΛΑΤΣ! ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΛΑΤΣ! ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΛΑΤΣ!»
«Έρχεται ο Πλατς; Αυτό είναι τρομερό!»
Και τώρα έτρεχαν και οι τέσσερις. Μπροστά πάει η καμηλοπάρδαλη, πίσω από την καμηλοπάρδαλη το φίδι, πίσω από το φίδι η μαϊμού και στο τέλος ο λαγός. Και όσο έτρεχαν φώναζαν: «ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΛΑΤΣ! ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΛΑΤΣ! ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΛΑΤΣ!»
Και συνάντησαν έναν ελέφαντα που έκανε το μπάνιο του.
«Ε, καμηλοπάρδαλη, γιατί τρέχετε και γιατί φωνάζετε;»
«ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΛΑΤΣ! ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΛΑΤΣ! ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΛΑΤΣ!»
«Έρχεται ο Πλατς; Αυτό είναι τρομερό!»
Και τώρα έτρεχαν και οι πέντε. Μπροστά πάει ο ελέφαντας, πίσω από τον ελέφαντα η καμηλοπάρδαλη, πίσω από την καμηλοπάρδαλη το φίδι, πίσω από το φίδι η μαϊμού και στο τέλος ο λαγός. Και όσο έτρεχαν φώναζαν: «ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΛΑΤΣ! ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΛΑΤΣ! ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΛΑΤΣ!»
Και συνάντησαν το λιοντάρι, που καθόταν στον βράχο.
«Ε, εσείς, γιατί τρέχετε και γιατί φωνάζετε;»
«ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΛΑΤΣ! ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΛΑΤΣ! ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΛΑΤΣ!»
«Έρχεται ο Πλατς;»
«ΝΑΙ! ΝΑΙ! ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΛΑΤΣ!»
«Και ποιος είναι ο Πλατς;»
Δεν μίλησε κανένας.
Το λιοντάρι κατέβηκε από τον βράχο και ρώτησε τον ελέφαντα:
«Ελέφαντα, ποιος είναι ο Πλατς;»
«Εγώ; Εγώ δεν ξέρω, εμένα μου το είπε η καμηλοπάρδαλη».
Και το λιοντάρι ρώτησε την καμηλοπάρδαλη:
«Καμηλοπάρδαλη, ποιος είναι ο Πλατς;»
«Εγώ; Εγώ δεν ξέρω, εμένα μου το είπε το φίδι».
Και το λιοντάρι ρώτησε το φίδι:
«Φίδι, ποιος είναι ο Πλατς;»
«Εγώ; Εγώ δεν ξέρω, εμένα μου το είπε η μαϊμού».
Και το λιοντάρι ρώτησε τη μαϊμού:
«Μαϊμού, ποιος είναι ο Πλατς;»
«Εγώ; Εγώ δεν ξέρω, εμένα μου το είπε ο λαγός».
Και το λιοντάρι ρώτησε τον λαγό:
«Λαγέ, ποιος είναι ο Πλατς;»
«Ο Πλατς; Ο Πλατς είναι ένα τέρας τρομερό που ζει στη λίμνη. Είναι τεράστιος, έχει δόντια τρομερά, έχει νύχια τρομερά και έχει μάτια τρομερά. Είναι τέρας τρομερό, σου λέω».
«Τέρας τρομερό; Στο δικό μου το δάσος; Πάμε αμέσως εκεί!»
Μπροστά πάει το λιοντάρι, πίσω από το λιοντάρι ο λαγός, πίσω από τον λαγό η μαϊμού, πίσω από τη μαϊμού το φίδι, πίσω από το φίδι η καμηλοπάρδαλη και στο τέλος ο ελέφαντας.
Έφτασαν στη λίμνη. Κοίταξαν από εδώ, τίποτα. Κοίταξαν από εκεί τίποτα. Εκείνη ακριβώς την ώρα ένα φρούτο ώριμο έπεσε από το δέντρο μέσα στη λίμνη και…
ΠΛΑΤΣ!
Όλα τα ζώα γέλασαν με το πάθημά τους.
Και ο καθένας γύρισε πίσω στη ζωή του. Το λιοντάρι έκατσε στο βράχο του, ο ελέφαντας έκανε το μπάνιο του, η καμηλοπάρδαλη έτρωγε τα φύλλα από το δέντρο, το φίδι έτριβε το δέρμα του στην πέτρα, η μαϊμού ξεψείριζε το κεφάλι της. Όσο για τον λαγό; Αυτός συνέχισε να φοβάται κάθε φορά που άκουγε έναν θόρυβο τρομερό. Αλλά έτσι είναι οι λαγοί.
Και σε εκείνο το δάσος, σε εκείνη τη λίμνη με εκείνο το δέντρο που ένα κλαδί του κρεμόταν πάνω τη λίμνη, ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

Μετά την αφήγηση

  • Μπορείτε να πάρετε διάφορα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως καπάκια, φελλούς, πιρούνια, καλαμάκια κ.λπ. και, αφού τα βουτήξετε σε διάφορα χρώματα, να ζωγραφίστε τα αποτυπώματα που κάνει στη γη το κάθε ζώο.
  • «Ένας δυνατός ήχος τρόμαξε τον λαγό. Εσένα τι σε τρομάζει;» Θα μπορούσατε να παίξετε με αυτό φτιάχνοντας διαφορετικές ιστορίες, ίσως αστείες ή και τρελούτσικες. Για παράδειγμα, αν σε τρομάζουν οι κεραυνοί θα μπορούσες να πει πως ο ουρανός σπάει καρύδια να τα φάει με μέλι. Είναι λιγότερο τρομακτική, έτσι δεν είναι;

Καλή απόλαυση!

Οι Παραμυθοκόρες (Βασιλεία Βαξεβάνη, Αντωνία Βέλλιου, Ιφιγένεια Καρκιδώνη) κάνουν παραστάσεις σε σχολεία, βιβλιοθήκες, δήμους και χώρους καλλιτεχνικής έκφρασης.
Την εικόνα σχεδίασε ο εικονογράφος Δημήτρης Κάσδαγλης. Μαζί με τις Παραμυθοκόρες κάνουν παραστάσεις με αφήγηση και comics.
Facebook: Paramythokores
Instagram: Paramythokores
e-mail.info@paramythokores.gr

Leave a Reply