«ΠΑΡΑΜΥΘΟΣΑΛΑΤΕΣ» ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ «ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΕΝΑ» ΑΠΟ ΤΗΝ ACTIONAID

παραμυθοσαλάτεςΌταν θα μεγαλώσω θα γίνω μάγειρας! Ναι, ναι καλά διαβάσατε και εσείς παιδιά αλλά και εσείς αγαπητοί γονείς μου! Μάγειρας ή ακόμα πιο σωστά, Δέσποινα η μαγείρισσα! Θα φοράω άσπρους σκούφους και πολύχρωμες ποδιές, με τσέπες γεμάτες λιχουδιές. Μόνο που δε θα μαγειρεύω σε κουζίνες, αλλά πάνω σε αιώρες, στην αμμουδιά, ακόμα και πάνω σε μαγικά χαλιά. Μην παραξενεύεστε, τα υλικά που μαγειρεύω δεν παθαίνουν τίποτα εκτός ψυγείου, αντίθετα θέλουν περιβάλλον ζεστασιάς, φαντασίας, χαλάρωσης και διακοπών. BΗ σπεσιαλιτέ μου είναι «παραμυθοσαλάτες» με μπόλικα φρέσκα και δροσερά «ιστοριοπαράμυθα».

Για να τις φτιάξω, πρώτα απ’ όλα παίζω με ωραίες και παράξενες λέξεις, ανακατεύω χρώματα με μέρη, που έχω επισκεφτεί, κυρίως στα όνειρά μου, αλατοπιπερώνω με πράγματα που νιώθω και που σκέφτομαι και τέλος πασπαλίζω με λίγο χιούμορ. Προθερμαίνω τη φαντασία μου στους 180 οC και ψήνω για όσο χρειαστεί, μέχρι να φτιάξω μια ιστορία που να μου αρέσει. Δεν ξεχνάω να ανακατεύω τις φράσεις όσο τις φουρνίζω στη φαντασία μου για να έχω ένα τελικό αποτέλεσμα που θα με κάνει στο τέλος να χαμογελώ.

Γενικά οι «παραμυθοσαλάτες», που τις φτιάχνει κανείς μόνος του με λέξεις κατευθείαν βγαλμένες από την καρδιά και το μυαλό, κάνουν πολύ καλό στην υγεία, που λένε και οι μεγάλοι. Αλλά επειδή τώρα μιλάμε μεταξύ μας, θέλω να σας πω ότι έμενα με κάνουν να γελώ και αν τις μαγειρεύω μαζί με τους φίλους μου πραγματικά μας κάνουν να σκάμε στα γέλια! Αλήθεια λέω! Για να με πιστέψετε, δοκιμάστε να παίξετε ή καλύτερα να μαγειρέψετε μια «παραμυθοσαλάτα» με τις φράσεις που θα βρείτε στον παρακάτω πίνακα. Το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί ως εξής:

Πάρτε ένα ζάρι, ρίξτε το 3 φορές και αντίστοιχα με τους αριθμούς που θα φέρετε, θα έχετε:

  • από την 1η στήλη, τον χαρακτήρα της ιστορίας,
  • από τη 2η, το πού βρίσκεται
  • από την 3η, τι είναι αυτό που του συνέβη ξαφνικά.

Ενώστε τα στοιχεία της κάθε στήλης και δώστε ένα τέλος στην ιστορίας σας!

Αριθμός στο ζάρι Ο χαρακτήρας Πού βρίσκεται Τι του/της συμβαίνει ξαφνικά
1 Ένα φοβισμένο φάντασμα σ΄ έναν απομακρυσμένο γαλαξία βρήκε ένα μαγικό ραβδί
2 Ένας τρελός δεινόσαυρος σ’ ένα παλιό κάστρο συνάντησε ένα μεγάλο τέρας
3 Ένας καουμπόι σ’ ένα μαγεμένο δάσος έπαθε αμνησία
4 Μια κακιά μάγισσα πάνω σ’ ένα μεγάλο καράβι βρήκε ένα μικρό μεταλλικό κουτί
5 Ένα εξωτικό πουλί στην κορυφή του Έβερεστ συνάντησε έναν φοβισμένο εξωγήινο
6 Ένα ρομπότ που ήταν πολύ περίεργο σ’ ένα εργοστάσιο  σοκολάτας ξύπνησε μέσα σ΄ ένα μεγάλο, κλειδωμένο, γυάλινο κουτί

Αν θέλετε να μαγειρέψετε ιστορίες με φίλους αλλά και με όλη την οικογένεια, ακολουθήστε τις παραπάνω οδηγίες, μόνο που τώρα βάλτε χρόνο. Ο πιο γρήγορος μάγειρας «παραμυθοσαλατών» και «ιστοριοπαράμυθων» κερδίζει! Αν πάλι, εξαντλήσατε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς μεταξύ των 3 στηλών, τίποτα δε σας εμποδίζει να φτιάξετε καινούργιους πίνακες, με καινούργιους χαρακτήρες που αντιμετωπίζουν νέες καταστάσεις και άρα θα δώσουν καινούργιες ιστορίες!

Μην ξεχάσετε να πάρετε τους πίνακες μαζί σας στις διακοπές! Ποιος ξέρει, εκεί που θα χαζεύετε τ’ αστέρια ξαπλωμένοι στην αιώρα, μπορεί να σας επισκεφτεί ένας εξωγήινος και να θέλει να του πείτε μια γήινη ιστορία, ή εκεί που θα κολυμπάτε στη θάλασσα με τη μάσκα, κάποιο ατρόμητο μπαρμπούνι να σας πλησιάσει για να ακούσει από εσάς ένα παραμύθι. Ή τελοσπάντων μπορεί εκεί στις διακοπές να θέλετε να κεράσετε τους φίλους σας ένα ολόφρεσκο και δροσερό «παγωτοπαραμύθι», να μην έχετε μαζί σας τα υλικά; Ένα δυο πίνακες, όχι παραπάνω. Άλλωστε, δεν πιάνουν και τόσο χώρο στις αποσκευές.

H Δέσποινα Καρδογέρου είναι Υπεύθυνη εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της ActionAid.

Leave a Reply