ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΚΟΤΑΣ

Παραμύθια της γιαγιάς κόταςΠριν από λίγες ημέρες, έφτασαν στα χέρια μου τα δυο νέα παραμύθια της επιτυχημένης σειράς των εκδόσεων Κλειδάριθμος “Παραμύθια της γιαγιάς κότας”, στα οποία πρωταγωνιστούν ζώα που βοηθούν τους πολύ μικρούς αναγνώστες να αντιμετωπίσουν μια σειρά από θέματα που μπορεί να τους δυσκολεύουν. “Ο Χαμαιλέοντας που έψαχνε τη μαμά του” και “Το πρόβατο που δεν μπορούσε να κοιμηθεί” είναι δυο μικρές ιστορίες για παιδιά από 3 έως 6 ετών, ιδανικές για χαλαρωτικό διάβασμα πριν από τον ύπνο. Ας τις γνωρίσουμε αναλυτικά:

Ο Χαμαιλέοντας που έψαχνε τη μαμά του

Όπως κάθε βιβλίο της σειράς, και Ο Χαμαιλέοντας που έψαχνε τη μαμά του αρχίζει μια βραδινή ώρα, με τα μικρά κοτοπουλάκια να… γκρινιάζουν και τη γιαγιά κότα να “αναγκάζεται” να τους αφηγηθεί μια από τις ιστορίες της. Αυτή έχει για πρωταγωνιστή έναν μικρό, πολύχρωμο χαμαιλέοντα που ξεκινάει με τη μαμά του για μια βόλτα. Καθώς περπατούν-περπατούν εις το δάσος, δεν τους απειλεί ο… λύκος, αλλά ένα γκνου, τουλάχιστον κατά τα λεγόμενα του ήρωά μας, ο οποίος βέβαια δηλώνει πως δεν το φοβάται. Παράτολμος ων, δεν δίνει σημασία ούτε στα λόγια της μαμάς του, ούτε στο σκοτάδι που πέφτει σιγά σιγά και το βάζει στα πόδια. Αρχικά, η ανεξαρτησία του τον γοητεύει, αλλά δεν αργεί να αγχωθεί. Πού είναι, άραγε, η μαμά του; Καθώς την αναζητά, συναντά μια σειρά από ζώα, που θα μπορούσαν να είναι, αλλά δεν είναι η μαμά του. Αν και προσπαθούν να τον ξεγελάσουν εκείνος πάντα το καταλαβαίνει και γλιτώνει! Και φυσικά, μετά την περιπέτειά του, καταφέρνει να βρεθεί στο σπίτι του και στη μοναδική αγκαλιά της μαμάς του.

Με πολύ τρυφερό τρόπο, με τη βοήθεια της πανέξυπνης εικονογράφησης του Hervé Le Goff, η Christine Beigel γράφει ένα παραμύθι για όλα τα παιδάκια που δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν, που θεωρούν εαυτά ατρόμητα, που δεν προσέχουν και που ίσως κινδυνεύουν να χάσουν τη μαμά τους, για να τα βοηθήσει τόσο να προσέχουν, όσο και να έχουν πάντα κάποιους κωδικούς επικοινωνίας με τους αγαπημένους τους ενήλικους, ώστε να μην τα ξεγελάσει ποτέ και κανείς.

Το πρόβατο που δεν μπορούσε να κοιμηθεί

Εν αρχή δεν είναι το πρόβατο που δεν μπορεί να κοιμηθεί, αλλά τα μικρά κοτοπουλάκια που καλούν τη γιαγιά κότα να τους δώσει για άλλη μια φορά τη λύση. Τους αφηγείται, λοιπόν, την ιστορία ενός προβάτου που, μια και δεν μπορούσε ως πρόβατο να μετράει πρόβατα, μετρούσε… ελέφαντες. Οι ελέφαντες, μάλιστα, δεν περπατούν απλά μπροστά του, αλλά έχει ο καθένας την ιδιαιτερότητά του και το άυπνο πρόβατο τους παρατηρεί να κινούνται στη φαντασία του: Μπουμ μπαμπαμπούμπ μπαμπαμπ… Στην πορεία έρχονται στην παρέα του προβάτου και των ελεφάντων ένας ταύρος, ένα σαλιγκάρι, ένα σκουλήκι, ένας κροκόδειλος και ένας ιπποπόταμος κι όλοι μαζί αγωνίζονται να βοηθήσουν έναν ελέφαντα. Ε, έπειτα από τόσο κόπο, λογικό είναι να πέσουν σε βαθύ ύπνο.

Άλλο ένα χιουμοριστικό bedtime story των Beigel και Le Goff, που βοηθάει τα παιδάκια που δυσκολεύονται να κοιμηθούν, δηλαδή όλα τα παιδάκια, ας μην κοροϊδευόμαστε, να νανουριστούν. Και κατ’ επέκταση βοηθάει και εμάς, τους δύσμοιρους γονείς, που παλεύουμε κάθε βράδυ με κάθε δυνατό τρόπο να νανουρίσουμε τα καμάρια μας, να τα νανουρίσουμε ευκολότερα.

Στη σειρά Παραμύθια της γιαγιάς κότας θα βρείτε ακόμα τους τίτλους:

Leave a Reply