Ξεκίνησε η λειτουργία του «Panic Button» κατά της ενδοοικογενειακής βίας

panic buttonΞεκίνησε πριν από λίγες ημέρες η πιλοτική λειτουργία του προγράμματος “Panic Button” σε Αττική και Θεσσαλονίκη, με σκοπό την αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

Πρόκειται για ψηφιακή εφαρμογή που χορηγείται δωρεάν σε γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας, οι οποίες, αφού την εγκαταστήσουν σε smartphone, έχουν τη δυνατότητα άμεσης και ασφαλούς ειδοποίησης της Αστυνομίας  αν απειλείται ή κινδυνεύει η ζωή ή η σωματική τους ακεραιότητα.

Πιο συγκεκριμένα, το θύμα πατώντας παρατεταμένα την αντίστοιχη ένδειξη στην οθόνη του κινητού του, ενεργοποιεί την εφαρμογή και αυτόματα αποστέλλεται γραπτό μήνυμα στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Αμεσης Δράσης, το οποίο περιλαμβάνει τις απαραίτητες πληροφορίες για τον εντοπισμό του.

Η εφαρμογή χορηγείται από τα Αστυνομικά Τμήματα, τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Αττικής και Θεσσαλονίκης, καθώς και τα συμβουλευτικά κέντρα του δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Ακολούθως, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής στο panic button, η δικαιούχος απαιτείται να συμπληρώσει:
-Αριθμητικό Κωδικό
-Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)
-Ονοματεπώνυμο
-Αριθμό κινητού τηλεφώνου
-Διεύθυνση κατοικίας και όροφο
-Όνομα που αναγράφεται στο κουδούνι της κατοικίας
-Ιστορικό περιστατικών κακοποίησης
-Ένδειξη κατοχής όπλου από τον/τη θύτη/θύτρια
-Ενδείξεις ύπαρξης τέκνων και εγκυμοσύνης του θύματος
-Ενδείξεις ύπαρξης ιστορικού εξαρτήσεων από ουσίες, καθώς και ψυχολογικών διαταραχών του/της θύτη/θύτριας.

Με πληροφορίες από το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Leave a Reply