ΠΩΣ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑΤΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ΣΩΖΕΙ ΜΙΚΡΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εργάζονται σε ακραίες συνθήκες όπου συχνά δεν είναι διαθέσιμες θεραπείες υψηλής τεχνολογίας. Η νοσηλεύτρια Alison Moebus εξηγεί πώς μια ομάδα με αποφασιστικότητα και επιμονή ξεπερνά αυτές τις προκλήσεις στην Υεμένη. 

Υπήρχε μια διάχυτη  αίσθηση ενθουσιασμού στην ατμόσφαιρα. Μία ομάδα νοσηλευτών με μπλε στολές ξεκίνησαν την προετοιμασία. Δύο πολύ ενθουσιώδεις γιατροί στο βάθος προσπαθούν να κρύψουν το αστραφτερό τους χαμόγελο. Ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας πανηγυρίζει στην άλλη άκρη του νοσοκομείου. Αυτή δεν ήταν μία συνηθισμένη μέρα στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Υεμένη. Εφαρμόσαμε μια νέα θεραπεία για τους πιο μικρούς και ευάλωτους ασθενείς μας, που θα ήταν σωτήρια για τη ζωή τους.

24 ώρες πριν

Μόλις 24 ώρες νωρίτερα, είχαμε δεχθεί ένα κοριτσάκι δύο εβδομάδων με πνευμονία. Το όνομά της είναι Khadeja. H Khadeja έκανε τεράστια προσπάθεια να αναπνεύσει.  Κάποιες φορές γινόταν μπλε στην προσπάθειά της να πάρει ανάσα από τον επίμονο βήχα. Η ιστορία της δεν είναι μοναδική, στην Υεμένη αλλά και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Η πνευμονία είναι η κύρια αιτία θανάτου σε παιδιά κάτω των πέντε ετών και ευθύνεται για 1,3 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο, καθώς το οξυγόνο και τα αντιβιοτικά παραμένουν ανέφικτες πολυτέλειες σε πολλές χώρες.

Η αλλαγή του παιχνιδιού

Στο νοσοκομείο που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στην περιοχή Khamer της Υεμένης, ωστόσο, εφαρμόσαμε κάτι που μπορούσε να κάνει τεράστια διαφορά σε ασθενείς, όπως η Khadeja. Η θεραπεία με υγροποιημένο οξυγόνο υψηλής ροής (επίσης γνωστή απλά ως «υψηλή ροή») παρέχει περισσότερη αναπνευστική υποστήριξη από την παραδοσιακή θεραπεία οξυγόνου που λαμβάνεται μέσω μάσκας ή μέσω ρινικών σωληνίσκων. Αυτό άλλαξε τα δεδομένα στη φροντίδα των άρρωστων παιδιών σε όλο τον κόσμο και ενώ χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλές μονάδες νεογνών  και παιδιατρικά τμήματα, εφαρμόζεται σπάνια από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται στην Υεμένη.

Η ανταμοιβή

Την ώρα που ο παιδίατρος ενημέρωνε τους πολύ ανήσυχους γονείς σε μια γωνιά του δωματίου, οι νοσηλεύτριες ετοίμαζαν την μόλις δύο εβδομάδων ασθενή μας σε έναν άλλο θάλαμο. Δεν θα μπορούσα να είμαι περισσότερο υπερήφανη για αυτήν την ομάδα στην οποία ανήκω. Πριν από ένα μήνα, οι νοσηλεύτριες δεν είχαν ακούσει ποτέ για τη συγκεκριμένη θεραπεία, πόσω μάλλον να έχουν δει συσκευή υψηλής ροής. Ωστόσο, ξεκίνησαν με αυτοπεποίθηση τη θεραπεία, η οποία αναμφίβολα θα αύξανε την πιθανότητα επιβίωσης αυτού του όμορφου μωρού.

Καλύτερο χρώμα

Μετά την απογευματινή αναστάτωση, η μικρή μας ασθενής άρχισε να βελτιώνεται. Δεν χρειαζόταν πλέον να προσπαθεί τόσο σκληρά για να πάρει ανάσα και το δέρμα της δεν είχε πια αυτό το μπλε χρώμα. Τις επόμενες 10 ημέρες, παρουσίασε αργή βελτίωση, όχι μόνο με τη θεραπεία οξυγόνου υψηλής ροής, αλλά με τη φροντίδα και την προσοχή που της έδινε το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό μαζί με την οικογένειά της.

Αφανείς ήρωες

Η εφαρμογή νέων προτύπων φροντίδας είναι δυνατή μόνο με τη δέσμευση και την προθυμία του προσωπικού να δοκιμάσει νέα πράγματα. Οι νέες παρεμβάσεις απαιτούν επιμονή και ώρες εργασίας από πολλούς αφανείς ήρωες: νοσηλευτές, γιατρούς, φαρμακοποιούς, τεχνικούς και μεταφραστές που εργάζονται στο πεδίο, καθώς και συντονιστές και εξειδικευμένο προσωπικό που παρέχουν την υποστήριξή τους από μακριά. Η εφαρμογή υψηλής ροής ελπίζουμε όχι μόνο να μειώσει το ποσοστό νοσηρότητας των μικρότερων ασθενών μας, αλλά τελικά να δώσει στην ομάδα μας τη δυνατότητα να σώσει περισσότερες ζωές. Η επιτυχία αυτού του προγράμματος, και η διαφορά που θα κάνει σε ασθενείς όπως η Khadeja, οφείλεται μόνο στην αφοσίωση των νοσηλευτών και των γιατρών που έχουν συνεργαστεί για να το υλοποιήσουν.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υλοποιούν προγράμματα για παιδιά σε όλο τον κόσμο. Εστιάζουν στην καταπολέμηση του υποσιτισμού, πραγματοποιούν εκστρατείες εμβολιασμού για ασθένειες που μπορούν να προβλεφθούν, όπως η ιλαρά και υποστηρίζουν χιλιάδες τοκετούς σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Υποστήριξε κι εσύ το έργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εδώ.

Leave a Reply