ΜΠΡΙΑΜ: ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ!

μπριάμΤο καλοκαίρι έφτασε και μαζί του ήρθαν και όλα εκείνα τα υπέροχα και μυρωδάτα φαγητά, που ίσως τα μαγειρεύουμε και τον χειμώνα, αλλά η γεύση τους δεν συγκρίνεται με τίποτα όταν φτιάχνονται με υλικά εποχής. Ένα υπέροχο καλοκαιρινό φαγητό είναι και το μπριάμ.

Υλικά:
3 μελιτζάνες
3 κολοκυθάκια
2 πατάτες
1 πράσινη πιπεριά
2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
3 ντομάτες
2 κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
1 φλιτζάνι νερό
1/3 φλιτζανιού λάδι
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση: Πλένουμε και καθαρίζουμε πολύ καλά τα λαχανικά μας. Θυμηθείτε ότι σε αυτό το φαγητό όλα τα λαχανικά τα τρώμε με τις φλούδες, οπότε επιβάλλεται το καλό πλύσιμο. Στη συνέχεια ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε στρογγυλά κομμάτια μέτριου πάχους. Οι μελιτζάνες σε αυτή τη συνταγή δεν θέλουν ξεπίκρισμα, οπότε τις κόβουμε και αυτές σε στρογγυλά κομμάτια, όπως ακριβώς και όλα τα υλικά υπόλοιπα υλικά. Δεν χρειάζεται να βάλουμε τα υλικά με κάποια ιδιαίτερη θέση, απλώς… τα πετάμε στο ταψί. Σε ένα μπολάκι, τρίβουμε το σκόρδο και προσθέστε το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά με ένα κουτάλι. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε γουδί, η σάλτσα θα βγει λίγο πιο πηχτή. Ρίχνουμε το μείγμα με το ελαιόλαδο πάνω από το φαγητό και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας, ώστε να πάει παντού. Τέλος, προσθέτουμε το νερό. Σκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45′. Περίπου 10 λεπτά πριν βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο, το ξεσκεπάζουμε, ώστε να πάρει χρώμα το μπριάμ! Καλή μας όρεξη!

Τip 1: Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε πατάτες baby, απλώς τις πλένετε και τις βάζετε και αυτές με τη φλούδα.
Tip 2: Αν δεν σας χορταίνει το μπριάμ, μόλις ψηθεί και το αφήσετε να κρυώσει ελαφρά, προσθέστε το μέσα στη σαλάτα σας.

Η Μαρία Γριζά είναι από μικρή λάτρης του γέλιου και του καλού φαγητού. Δεν μπορεί να αντισταθεί στα γλυκά και ιδιαίτερα στη σοκολάτα. Είναι επίσης συνδημιουργός των dish_makers. Για περισσότερες συνταγές ακολουθήστε το στο Instagram!

Leave a Reply