ΚΟΛΠΙΤΙΔΕΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

κολπίτιδεςΤους καλοκαιρινούς μήνες, οι γυναίκες ταλαιπωρούνται συχνά από κολπίτιδες, που, λόγω των ενοχλητικών συμπτωμάτων τους, επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα της καθημερινής τους ζωής. Μάλιστα, συχνά αμελούν τα συμπτώματα ή υποθεραπεύουν το πρόβλημα, με αποτέλεσμα, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο, να υποφέρουν από συχνές υποτροπές των γυναικολογικών λοιμώξεων. Οι κολπίτιδες σήμερα αποτελούν το συχνότερο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τη συνηθέστερη αιτία που επισκέπτονται το γυναικολόγο τους. Ένας από τους κυριότερους λόγους που οι γυναίκες είναι τόσο ευαίσθητες στις διάφορες μολύνσεις είναι η ανατομία του γυναικείου γεννητικού συστήματος. 

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα της κολπίτιδας; 

Τα βασικότερα συμπτώματα της κολπίτιδας, που είναι ουσιαστικά μια φλεγμονή του κόλπου, είναι τα ακόλουθα:

  • Αύξηση της ποσότητας των κολπικών εκκρίσεων
  • Διαφοροποίηση στο χρώμα ή την οσμή των κολπικών υγρών
  • Αίσθημα καύσης ή κνησμού στην περιοχή του αιδοίου ή του κόλπου
  • Δυσπαρεύνεια (πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή)

Πού οφείλονται συνήθως οι κολπίτιδες;

Ο γυναικείος κόλπος αποικείται από τη λεγόμενη μικροβιακή κολπική χλωρίδα, δηλαδή από ένα σύνολο μικροβίων και μυκήτων που κρατούν το PH, δηλαδή την οξύτητα του κόλπου, σε κάποια συγκεκριμένα επίπεδα, απαραίτητα για την εξασφάλιση της εσωτερικής του ισορροπίας. Οποιοσδήποτε παράγοντας ανατρέψει αυτή την ισορροπία, οδηγεί στην ανάπτυξη κολπίτιδας. Η ισορροπία αυτή ανατρέπεται από:

  • Μικρόβια, που συνήθως μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή, όπως είναι οι τριχομονάδες, ο αιμόφιλος του κόλπου κ.ά.
  • Βακτήρια της ήδη υπάρχουσας φυσιολογικής χλωρίδας (στρεπτόκοκκοι, σταφυλόκοκκοι, μύκητες) που υπό ορισμένες συνθήκες υπεραναπτύσσονται. 

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες κολπίτιδες κατά τους θερινούς μήνες;

Η μυκητιασική κολπίτιδα (Candida albicans) αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό των κολπίτιδων. Ειδικά το καλοκαίρι, η συχνότητα των μυκητιάσεων είναι ακόμα μεγαλύτερη, αφού η ζέστη και η τοπική υγρασία που αυξάνεται από την έντονη εφίδρωση ευνοούν την υπερανάπτυξη των μυκήτων.

Τι πρέπει να προσέχουν οι γυναίκες ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο;

Γενικά, η πρόληψη πρέπει να εστιάζεται στους παράγοντες εκείνους που ευνοούν τις μυκητιάσεις. Έτσι, η αποφυγή των κολπικών πλύσεων, των στενών και συνθετικών εσωρούχων, η αποφυγή της ούρησης μέσα στη θάλασσα, η αποφυγή της παραμονής του βρεγμένου μαγιό στο σώμα και η αποφυγή της άμεσης επαφής με την άμμο της θάλασσας, που αποικείται από πολλά στελέχη μυκήτων, είναι οι βασικοί κανόνες υγιεινής. Οι γιατροί συστήνουν επίσης στις γυναίκες να μην κολυμπούν όταν έχουν περίοδο και να αλλάζουν πολύ συχνά, κάθε 2-3 ώρες, ταμπόν. Επίσης, καλό είναι να μη γίνεται αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, καθώς καταστρέφουν τα βακτήρια της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου και οδηγούν στην υπερανάπτυξη των μυκήτων. Ακόμη, στην πρόληψη βοηθούν η αποφυγή της ζάχαρης και η καλή φυσική κατάσταση. Επιβάλλεται δε η άφθονη κατανάλωση γιαουρτιού (κατά προτίμηση με την πέτσα), αλλά και η λήψη προβιοτικών. Τέλος, μην ξεχνάτε να πλένετε πολύ καλά το μαγιό σας μετά το μπάνιο και να σιδερώνετε πάντοτε τα εσώρουχά σας! 

Πώς θεραπεύεται η κολπίτιδα; 

Με την πρώτη εμφάνιση των συμπτωμάτων, η γυναίκα θα πρέπει αμέσως να επισκεφτεί το γυναικολόγο της, ο οποίος θα εκτιμήσει την βαρύτητα της κολπίτιδας και θα συνταγογραφήσει την ενδεδειγμένη θεραπεία. Αυτή, συνήθως συνίσταται σε συνδυασμό τοπικής θεραπείας με αντιμυκητισιακή κρέμα ή κολπικά υπόθετα και αγωγής με αντιμυκητισιακά χάπια από το στόμα, που συνήθως χρειάζεται να λάβει και ο ερωτικός σύντροφος της γυναίκας. Όμως, σε συχνές υποτροπιάζουσες μυκητιάσεις, ειδικότερα το καλοκαίρι, κρίνεται πολλές φορές απαραίτητη η χορήγηση μιας θεραπείας συντήρησης που η γυναίκα επαναλαμβάνει περιοδικά ανά μήνα για προληπτικούς λόγους.  

Leave a Reply