Η Αργυρώ Μπατσή και η Γεωργία Λαζάρου έρχονται «Από το Γκάζι με αγάπη!»

«Από το Γκάζι με αγάπη!»Η Αργυρώ Μπατσή και η Γεωργία Λαζάρου είναι, μεταξύ άλλων, υπεύθυνες εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου και έχουν… βάλει το χεράκι τους στη διαμόρφωση της μεγάλης γιορτής για τα 10 χρόνια ΒΜΦ «Από το Γκάζι με αγάπη!», που υποδέχεται στην Τεχνόπολη το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Οκτωβρίου 2023 γονείς και παιδιά. Πάμε να δούμε τι μας είπαν!

Αργυρώ Μπατσή

  1. Αγαπητές Γεωργία και Αργυρώ! Παρακαλώ, συστηθείτε στο κοινό του Τaλκ.

Αγαπητό Τάλκ! Είμαστε η Αργυρώ Μπατσή, μουσειολόγος- μουσειοπαιδαγωγός και η Γεωργία Λαζάρου, εικαστικός-μουσειοπαιδαγωγός, και τα τελευταία χρόνια σχεδιάζουμε εκπαιδευτικά προγράμματα και εκπαιδευτικό υλικό γενικότερα, για το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου!

  1. Πέρασαν κιόλας 10 χρόνια ΒΜΦ. Πώς αισθάνεστε που συμμετέχετε σε αυτή την ομάδα των ανθρώπων που το ανέδειξαν;

Φανταστικά! Είναι μοναδικό το να δουλεύεις με παιδιά, σ’ έναν τέτοιο χώρο όπως ένα παλιό εργοστάσιο (!) και με μία τέτοια ομάδα (Μαρία Φλώρου- Υπεύθυνη Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου και Δέσποινα Ανδριοπούλου-μουσειολόγος) αλλά και με νεότερα μέλη (Ιωάννα Παντέ -μουσειοπαιδαγωγός) που δείχνει εμπιστοσύνη, υποστηρίζει και ενισχύει το να δουλεύεις δημιουργικά. Έτσι δεν μπορείς παρά να εξελίσσεσαι συνεχώς και να εξελίσσεις και τη δουλειά σου.

Γεωργία Λαζάρου

  1. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, γεννήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν ήδη γίνει κλασικά και αγαπημένα των παιδιών, ενώ συνεχίζουν να δημιουργούνται συνεχώς και άλλα. Ποιοι και πώς συνεργάζεστε για τη δημιουργία τους; Με ποια κριτήρια τα σχεδιάζετε και ποιοι είναι οι παιδαγωγικοί (και όχι μόνο) στόχοι σας;

Εμείς έχουμε συμμετάσχει πιο εντατικά στον σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο μουσείο. Νωρίτερα, στην αρχή της λειτουργίας του, με τη Δέσποινα Ανδριοπούλου (μουσειολόγος, Δρ. στην πολιτιστική διαχείριση) χαράξαμε τα βασικά σημεία της εκπαιδευτικής πολιτικής αυτού του μοναδικού μνημείου βιομηχανικής κληρονομιάς. Τα τελευταία χρόνια προστέθηκαν πολύτιμα μέλη στην ομάδα μας, όπως η Ιωάννα Παντέ (επίσης μουσειοπαιδαγωγός), που εμπλέκονται και αυτά στον σχεδιασμό ενώ υπάρχουν και εξωτερικοί συνεργάτες που συνεργαζόμαστε σταθερά.

Πράγματι, έχουμε κάποια προγράμματα που είναι πολύ αγαπημένα, τόσο απ’ τα σχολεία όσο και από τις οικογένειες. Βασική μας έμπνευση είναι ο ίδιος ο χώρος! Το “υλικό” που μας δίνει κάθε φορά είναι ανεξάντλητο και οι ιδέες γεννιούνται συνεχώς. Κάθε φορά που ξεκινάμε να σχεδιάζουμε κάτι λέμε μεταξύ μας “φαντάζεσαι να κάναμε στο εργοστάσιο…” και μετά από πολλή κουβέντα, η ιδέα γίνεται πιο συγκεκριμένη. Θέτουμε τους στόχους ανάλογα με το τι θέλουμε να επικοινωνήσουμε και σιγά σιγά παίρνει σχήμα και μπαίνει σ’ ένα πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος.

Οι βασικοί μας στόχοι σε κάθε πρόγραμμα είναι να “συστήσουμε” αυτόν τον υπέροχο και μοναδικό χώρο στο μικρότερο κοινό μας, να σκεφτούμε δημιουργικά και να κινηθούμε ελεύθερα σ’ ένα μουσείο που επιτρέπεται να αγγίξουμε -σχεδόν- τα πάντα. Μέσα από τα προγράμματά μας που συνήθως έχουν ως εργαλεία το παιχνίδι μυστηρίου και εξερεύνησης, το θεατρικό παιχνίδι, την εικαστική δημιουργία, την ανακάλυψη μέσα από τον κόσμο των αισθήσεων, επιδιώκουμε οι συμμετέχοντες να νιώσουν οικεία μέσα σε ένα εργοστάσιο, να γνωρίσουν την ιστορία του και φυσικά να διασκεδάσουν!

  1. Θέλετε να μας αναφέρετε ενδεικτικά ορισμένα από τα προγράμματα που τρέχετε, να μας αποκαλύψετε το αγαπημένο σας, αλλά και το αγαπημένο των παιδιών -με βάση τις αντιδράσεις τους και τη συμμετοχή τους;

Η αλήθεια είναι ότι είναι πολλά και διαφορετικά τα προγράμματα που “τρέχουν” όσο διαφορετική είναι και η ομάδα μας. Σίγουρα πάντως πιστεύουμε πως όταν τα προγράμματα έχουν λίγο μυστήριο, η εμπειρία του παιδιού γίνεται πιο “δυναμική” και αποτυπώνεται διαφορετικά στην ομάδα. Για παράδειγμα, το αποτύπωμα ενός νεκρού(!) φύλακα στις εγκαταστάσεις του Ν. Υδαταερίου (“Έγκλημα στον Πύργο”) από μόνο του προκαλεί φοβερή περιέργεια και καθηλώνει τα παιδιά.

Όλα αυτά τα χρόνια για εμάς οι αντιδράσεις των παιδιών είναι η πιο σημαντική αξιολόγηση: Το έγκλημα στον πύργο, Το μυστήριο του φωταερίου, Το κυνήγι του μαύρου θησαυρού δείχνουν να αποτελούν κάποια από τα πιο αγαπημένα προγράμματα του μουσείου μας. Κι εμείς οι ίδιες ξεχωρίζουμε κάποια εκπαιδευτικά προγράμματα. Για παράδειγμα, στο Μυστήριο του Φωταερίου, το παιχνίδι ρόλων, η διάδραση με τα παιδιά και η μεταξύ μας διάδραση, το δύσκολο έργο των μυστικών πρακτόρων μέσα στο παλιό εργοστάσιο, πολλές φορές μας φτιάχνει τη διάθεση και το πρωινό μας!

Πέρα όμως από τα προγράμματα στα σχολεία, η ομάδα μας διοργανώνει και προσφέρει χρόνια τώρα εκπαιδευτικές δράσεις για όλη την οικογένεια: 250 σαββατοκύριακα με δράσεις για όλους, 10 διαφορετικές ξεναγήσεις, 30 διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τα σχολεία, 7 late nights events για οικογένειες με παιδιά από 7 ετών και άνω (τα 4 μάλιστα κορυφώθηκαν και με διανυκτέρευση μέσα στο παλιό εργοστάσιο), 4 teddy΄s night events για οικογένειες με παιδιά από 2 ετών και τα αγαπημένα τους αρκουδάκια, 10 summer camps με διαφορετική θεματική κάθε χρονιά. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο summer camp έχουμε πλέον παιδιά που “αποφοιτούν” και ήταν κοντά περισσότερα από 6 καλοκαίρια. Τι άλλο να ζητήσει κανείς, πέρα από την εμπιστοσύνη και την αγάπη των παιδιών! «Από το Γκάζι με αγάπη!»

  1. Τι μπορεί να δει και να κάνει μια οικογένεια το διήμερο 14 και 15 Οκτωβρίου στην Τεχνόπολη; Υπάρχουν εργαστήρια, δράσεις ή παραστάσεις που δεν έχουμε ξαναδεί;

Μια οικογένεια το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Οκτωβρίου μπορεί να ανακαλύψει απίστευτα πράγματα να συμβαίνουν στο μουσείο! Ταξιδέψαμε πίσω στον χρόνο, επιλέξαμε κάποια από τα πιο αγαπημένα προγράμματα της δεκαετίας, ενώ δημιουργήσαμε νέα που θα συναρπάσουν. Όλα αυτά με έμπνευση το εργοστάσιο φωταερίου και την ιστορία του. Μικροί και μεγάλοι, λοιπόν, μπορούν να συμμετέχουν σε εργαστήρια yoga μέχρι να παρακολουθήσουν μια παράσταση θεάτρου σκιών που τόσο αγαπούν τα παιδιά. Οι μικροί μας φίλοι μπορούν ακόμη να συμμετέχουν σε πειράματα φυσικής και ρομποτικής, μέχρι και σε υπαίθρια εργαστήρια που συνδυάζουν την κηπουρική με τα εικαστικά.

Κοντά μας έχουμε σπουδαίους συνεργάτες που ήταν σταθερά μαζί μας τα τελευταία χρόνια και έχουν σχεδιάσει τα δικά τους προγράμματα με αφορμή το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα. Η Ομάδα θεάτρου “Ανεμόμυλοι”, η πολιτιστική εταιρεία “Τέχνης Όνειρα”, οι ειδικοί στην εκπαιδευτική ρομποτική και στο STEAM: Αγνή Παχούλη και Μάριος Ξένος, η εκπαιδεύτρια yoga: Κωνσταντίνα Ροϊδοπούλου, η ομάδα φυσικών επιστημών: Planet Physics, η ομάδα χορού “Art can Act” είναι κάποιες συνεργασίες που έχουμε ξεχωρίσει και θα είναι κοντά μας σε αυτό το διήμερο να γιορτάσουμε όλοι παρέα τα 10 χρόνια λειτουργίας μας. Έχουμε όμως κι εντελώς νέες συνεργασίες που ταιριάζουν πολύ στο χώρο μας και την ιστορία του, όπως η παράσταση θεάτρου για παιδιά και εφήβους: “Νίκολα Τέσλα: Ο άνθρωπος που φώτισε τον κόσμο”, από την ομάδα Μαγνήτες. Ελπίζουμε να μην ξεχάσαμε κανένα… Το διήμερο προσφέρει κάτι για τον καθένα μας.

  1. Τι γοητεύει εσάς περισσότερο στην ιστορία του Γκαζιού; Και τι τα παιδιά, που γνωρίζουν την περιοχή, την παλαιότερη λειτουργία της και μια Αθήνα εντελώς διαφορετική, στο πρόσφατο, όμως παρελθόν… Με τι εντυπωσιάζονται περισσότερο μέσα από τη μουσειακή εμπειρία; Μπορεί ένα παιδί του σήμερα να  συνειδητοποιήσει πώς ήταν πριν από 100-150 χρόνια, για να μην πω και πιο πρόσφατα;

Αργυρώ: Εγώ βρίσκω απίστευτα γοητευτικό το γεγονός ότι δουλεύουμε σε έναν χώρο που δίνει συνεχώς έμπνευση. Είναι μοναδικό να έχεις να πεις συνεχώς μια φοβερή ιστορία για αυτόν! Επίσης, η πληροφορία ότι το Γκάζι έκλεισε μόλις πριν από 40 σχεδόν χρόνια και ο τεχνολογικός εξοπλισμός είναι του 19ου αιώνα είναι κάτι από μόνο του εντυπωσιακό. Όταν κάνουν και τα παιδιά αυτή τη χρονική σύνδεση -ότι δηλαδή τα μηχανήματα αυτά, ενώ φαίνονται παλιά, λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα -είχαν γεννηθεί οι γονείς τους! – είναι συναρπαστικό για αυτά!

Γεωργία: Για μένα ο χώρος έχει δυναμική. Είναι ζωντανός ακόμα! Σήμερα αν κάποιος μπει στο κτίριο των Φούρνων μπορεί να αντιληφθεί τη μυρωδιά του χώρου. Είναι ένας χώρος που τον αντιλαμβάνεσαι με όλες σου τις αισθήσεις και αυτό από μόνο του δημιουργεί μία μοναδική, διακριτή ταυτότητα. «Από το Γκάζι με αγάπη!»

  1. Τέλος, τι άλλο θέλετε να πείτε στο κοινό του Τaλκ για το διήμερο γιορτής “Από το Γκάζι με αγάπη” και δεν το συζητήσαμε;

Σας περιμένουμε όλους κι όλες  να γιορτάσουμε τα 10 χρόνια Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, να παίξουμε και να διασκεδάσουμε όλοι μαζί, πού αλλού; Μέσα σ’ ένα παλιό εργοστάσιο στην καρδιά της πόλης! Από το Γκάζι με πολλή αγάπη!

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα, κλείστε θέση και απολαύστε το πιο διασκεδαστικό διήμερο δημιουργικής μάθησης που έρχεται… «Από το Γκάζι με αγάπη»!
Δείτε το πρόγραμμα εδώ
Κλείστε εισιτήριο εδώ 

 «Από το Γκάζι με αγάπη!» «Από το Γκάζι με αγάπη!»
Πότε: Σάββατο 14 Οκτωβρίου, 11:00 – 19:00/ Κυριακή 15 Οκτωβρίου, 10:30 – 17:00
Εισιτήρια: Δράσεις: 2€ ανά παιδί (δωρεάν για τους συνοδούς), Θεατρικές παραστάσεις: 2€ ανά άτομο
Προπώληση: more.com

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων – Πειραιώς 110, Γκάζι 11854
2130109325
www.gasmuseum.gr
gasmuseum@athens-technopolis.gr 

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Τεχνόπολης και του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου στα social media:
Facebook: @industrialgasmuseum // @technopoliscityofathens
Instagram: @technopolis_athens
YouTube channel: Technopolis City of Athens

#10yrsIGM

*Οι επετειακές δράσεις στο πλαίσιο των «10 χρόνων ΒΜΦ» πραγματοποιούνται με Μεγάλο Χορηγό το ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ – Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας.

Leave a Reply