ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΤΟΥ BEST SELLER “ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΙ”

Μοντεσσόρι στο σπίτιΕίστε γονιός παιδιού ηλικίας 1-3 ετών; Είστε από αυτούς που ψάχνουν τρόπους να παραμένουν ήρεμοι όταν το παιδί τους δεν είναι και να θέτουν όρια με αγάπη, σεβασμό και κατανόηση; Θέλετε να μάθετε να βλέπετε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του παιδιού σας; Πρώτο σας μέλημα είναι να μεγαλώσετε ένα ανεξάρτητο παιδί που του αρέσει να μαθαίνει μέσα από την εξερεύνηση και την ανακάλυψη; Αν η απάντησή σας στα παραπάνω ερωτήματα είναι θετική, δεν πρέπει να χάσετε τη διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μικρό παιδί που θα πραγματοποιηθεί μέσω Facebook Live (#PublicEventsGoSocial), την Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021, στις 7 το βράδυ.

Η συγγραφέας του βιβλίου Simone Davies, μοντεσσοριανή παιδαγωγός της Διεθνούς Μοντεσσοριανής Εταιρείας (ΑΜΙ), που διατηρεί τη σχολή Jacaranda Tree Montessori για παιδιά και γονείς στο Άμστερνταμ, θα είναι μαζί μας για να παρουσιάσει το βιβλίο της και να μας εμπνεύσει ώστε να υιοθετήσουμε τις μοντεσσοριανές αρχές στο σπίτι μας, ακόμα κι αν το παιδί μας δεν φοιτά σε μοντεσσοριανό σχολείο (ή δεν πηγαίνει ακόμη σχολείο). Μαζί της θα εξετάσουμε:

  • πώς θα διαμορφώσουμε χώρους στο σπίτι μας σύμφωνα με τις μοντεσσοριανές αρχές,
  • διάφορες ιδέες για μοντεσσοριανές δραστηριότητες,
  • πώς μπορούμε να ενσωματώσουμε την προσέγγιση Μοντεσσόρι στον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουμε τα παιδιά μας.
Μετά την παρουσίαση, οι γονείς μπορούν να θέσουν γραπτώς στο chat τις ερωτήσεις τους προς τη Simone Davies. Τη μετάφραση και διερμηνεία θα κάνει η μεταφράστρια του βιβλίου Ελένη Στεργιοπούλου, μοντεσσοριανή παιδαγωγός, σύμβουλος γονέων και συνεργάτιδα της συγγραφέα στη σχολή της στο Άμστερνταμ. Τη συζήτηση συντονίζει η αρχισυντάκτρια του Τaλκ και του www.talcmag.gr Πελιώ Παπαδιά. Συντονιστείτε στις 22/1/2021, στις 7 το βράδυ, στο #PublicEventsGoSocial, για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση.
Η μοντεσσοριανή εκπαίδευση είναι ένας εναλλακτικός τρόπος μάθησης όπου το κάθε παιδί μαθαίνει με βάση τους δικούς του ρυθμούς. Μέσα σε μια μοντεσσοριανή τάξη, τα παιδιά ασχολούνται με διαφορετικά πράγματα, μόνα ή σε ζευγάρια ή σε ομάδες, καθισμένα σε τραπέζια ή ξαπλωμένα στο πάτωμα. Στις τάξεις φοιτούν παιδιά διαφορετικών ηλικιών και τα μεγαλύτερα βοηθούν τα μικρότερα, τα οποία σαφώς μαθαίνουν περισσότερα παρατηρώντας τα “μεγάλα”. Επίσης, υπάρχει πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό, όμορφα τακτοποιημένο σε ράφια, ενώ ο εκπαιδευτικός λειτουργεί ως οδηγός, μαθαίνοντας τα παιδιά ατομικά ή σε μικρά γκρουπάκια, δείχνοντάς τους και προσαρμόζοντας τις δραστηριότητες στο επίπεδό τους. Κάθε μοντεσσοριανή δραστηριότητα βασίζεται στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη του παιδιού και φυσικά η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και από τη βρεφική ηλικία, πριν πάει το παιδί στο σχολείο.
Η Simone Davies ασχολήθηκε με τη μοντεσσοριανή εκπαίδευση όταν έγινε μητέρα. Επιθυμούσε να βρει ένα σχολείο που θα έκανε τα παιδιά της να αποκτήσουν έμφυτη επιθυμία για μάθηση. Με το που μπήκε μέσα σε μια μοντεσσοριανή τάξη την “ερωτεύτηκε”. Το περιβάλλον ήταν όμορφο, οι εκπαιδευτικοί ήταν ευγενικοί και σέβονταν τους μαθητές τους και αμέσως κατάλαβε ότι αυτό ήταν το σχολείο όπου θα φοιτούσαν τα παιδιά της. Έπειτα, μαμά και παιδιά ξεκίνησαν να πηγαίνουν σε ένα μοντεσσοριανό Playgroup και λίγο αργότερα η Simone αποφάσισε να εκπαιδευτεί στην Association Montessori Internationale, ώστε να γίνει και η ίδια μοντεσσοριανή εκπαιδευτικός. Οι μοντεσσοριανές αρχές τη βοήθησαν να γίνει μια ήρεμη μητέρα, με σεβασμό προς τα παιδιά της, με τα οποία έχει χτίσει έναν ισχυρό δεσμό. Είναι ικανότατα πλάσματα, γεμάτα περιέργεια και της αρέσει πολύ να περνάει χρόνο μαζί τους. Όλο αυτό τη βοήθησε να χαλαρώσει τους δικούς της ρυθμούς, να κόψει ταχύτητα και να ευχαριστηθεί την παιδική τους ηλικία, αφήνοντάς τα ταυτόχρονα να μεγαλώνουν και να γίνονται μοναδικά και υπεύθυνα πλάσματα.


Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μικρό παιδί

ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΠΕΣΤ ΣΕΛΕΡ
ΜΕΤΑΦΡΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 20 ΓΛΩΣΣΕΣ

Ένας εικονογραφημένος οδηγός για γονείς με πρακτικές λύσεις και πρωτότυπες ιδέες για κάθε μέρα για να μεγαλώσετε ανεξάρτητα και υπεύθυνα παιδιά. Ένα βιβλίο γραμμένο με απλό και πρακτικό τρόπο που με εκατοντάδες συμβουλές και παραδείγματα, φωτογραφικό υλικό και χρήσιμες λίστες, θα σας κάνει να πετύχετε όσα συχνά φαντάζουν ακατόρθωτα. Ξεφυλλίστε κάποιες σελίδες του βιβλίου και δείτε τα περιεχόμενα. Ο τόμος αυτός εστιάζει κυρίως στην ανατροφή των παιδιών 1-3 ετών.

«Ένας πολύτιμος πρακτικός οδηγός ώστε να δημιουργήσετε το ιδανικό περιβάλλον για την πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού σας». Library Journal

Leave a Reply