MIMI & MOU. ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

MIMI&MOUΜια δυνατή φιλία ετών και η αγάπη των εκπαιδευτικών Δημήτρη Ζαφειρίου και Δήμητρας Βλάχου για την τέχνη ήταν η αφορμή για να δημιουργηθεί ο χώρος τέχνης «MIMI & MOU». Ένας χώρος που σέβεται τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, την ελευθερία και τα όνειρα ανθρώπων κάθε ηλικίας, σε ένα περιβάλλον όπου επικρατούν η απλότητα, οι καθαρές γραμμές, τα ήρεμα χρώματα, ο ζεστός φωτισμός και η φύση. Στόχος του Δημήτρη και της Δήμητρας είναι να καταστήσουν τη διδασκαλία του θεάτρου και των εικαστικών ευχάριστη και διασκεδαστική διαδικασία, μέσω της οποίας μικροί και μεγάλοι θα εκφραστούν καλλιτεχνικά με τον δικό τους προσωπικό τρόπο. Η καθοδήγηση και η εμπειρία τους συμβάλλουν στην απελευθέρωση και στη δημιουργική έκφραση. Μιλήσαμε μαζί τους για το καινούργιο τους project και σας προτείνουμε να τους γνωρίσετε κι εσείς από κοντά, καθώς η αύρα τους είναι μαγευτική και η αγάπη για αυτό που κάνουν φαίνεται μέσα από την κάθε λέξη και κίνησή τους. 

©️ Ioanna Chatziandreou @shooterio

Δήμητρα και Δημήτρη, καταρχάς συστηθείτε στο κοινό του Τaλκ. 

Δ.Β.: Οι πρώτες μου σπουδές ήταν στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής  Εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη, όπου παράλληλα άρχισα να παρακολουθώ και μαθήματα υποκριτικής. Όταν έκλεισε ο κύκλος στη Θεσσαλονίκη, ήρθα στην Αθήνα, όπου ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στη σχολή του Γιώργου Αρμένη και άρχισα να εργάζομαι στο θέατρο ως επαγγελματίας ηθοποιός. Η πρώτη μου παράσταση ήταν στην πειραματική σκηνή του Εθνικού θεάτρου και έπειτα σε διάφορα θέατρα της Αθήνας. Παράλληλα, λόγω της ιδιότητας μου ως εκπαιδευτικού, συνδύασα τα δύο και άρχισα να διδάσκω θέατρο σε παιδιά και εφήβους, ενώ αργότερα ήρθε η διδασκαλία της υποκριτικής και του αυτοσχεδιασμού σε ενήλικους. Η λαογραφία και το λαϊκό θέατρο ήταν μια μεγάλη μου αγάπη, και είχα την χαρά να κάνω την μεταπτυχιακή μου εργασία με θέμα τη ζωή και τη δράση των ηθοποιών στα θεατρικά μπουλούκια.

Δ.Ζ.: Και οι δικές μου αρχικές σπουδές ήταν στην Παιδαγωγική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έπειτα, αποφάσισα να σπουδάσω σχέδιο μόδας στη σχολή Βελουδάκη, απ’ όπου αποφοίτησα κι έτσι ξεκίνησε το ταξίδι μου στον κόσμο της μόδας. Παρουσίασα τις συλλογές μου σε Ελλάδα και εξωτερικό, έγινα μέλος του συλλόγου Ελλήνων σχεδιαστών, παρουσίασα τη δουλειά μου σε εβδομάδες μόδας στην Αθήνα και Βερολίνο, συμμετείχα στο φεστιβάλ ταινιών μόδας ASVOFF στο Centre Pompidou στο Παρίσι, συνεργάστηκα με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για την παραγωγή θεατρικών ενδυμάτων, ενώ παράλληλα εργάστηκα και ως ενδυματολόγος. Το ενδιαφέρον μου για την παράδοση με οδήγησε στις μεταπτυχιακές σπουδές μου στη Λαογραφία και στον Πολιτισμό, με κατεύθυνση την παραδοσιακή φορεσιά. Τα τελευταία χρόνια άρχισα να ασχολούμαι με τη δημιουργία κοσμημάτων, τα οποία φιλοξενούνται στο Μουσείο Μπενάκη.

Πείτε μας, λοιπόν, τι είναι ο πολυχώρος MIMI & MOU και πώς οδηγηθήκατε στη δημιουργία του.

Δ.Ζ./ Δ.Β. : Ήταν η ανάγκη μας να δημιουργήσουμε έναν χώρο που θα λειτουργεί ως φυτώριο νέων ταλέντων που μας οδήγησε στο να πάρουμε την απόφαση να φτιάξουμε ένα τέτοιο εργαστήρι στο κέντρο της πόλης. Ο Πικάσο είχε πει ότι «κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης. Το θέμα είναι πώς θα παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας». Αυτό μας εκφράζει απόλυτα και υπήρξε η πηγή της έμπνευσής μας. Θέλαμε να φτιάξουμε έναν χώρο για παιδιά, εφήβους και ενήλικους που να σέβεται τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, την ελευθερία και τα όνειρα. 

Ποια προγράμματα για παιδιά έχετε ετοιμάσει για φέτος. Και επίσης, ποια προγράμματα για ενηλίκους προτείνετε, διότι και οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί που μας διαβάζουν έχουν ψυχή.  

Δ.Β.: Στον κάτω όροφο του εργαστηρίου έχει φτιαχτεί μια μικρή θεατρική σκηνή, για να φιλοξενεί τα μαθήματα θεατρικού παιχνιδιού, για παιδιά από 4 έως 12 ετών, το θεατρικό εργαστήρι εφηβικού θεάτρου, καθώς και τα μαθήματα υποκριτικής, σωματικού θεάτρου και αυτοσχεδιασμού, που απευθύνονται σε ενήλικους. Εδώ οι συμμετέχοντες  (μικροί και μεγάλοι) θα μπορέσουν να νιώσουν σαν εκκολαπτόμενοι ηθοποιοί, να εκφράσουν τις σκέψεις τους και τα συναισθήματά τους και σε ένα περιβάλλον ασφάλειας να απελευθερώσουν τη δημιουργικότητά τους και την ανάγκη τους για έκφραση.

Δ.Ζ. : Στον επάνω όροφο, όπου το φως κι ένας μεγάλος πάγκος εργασίας κυριαρχούν, γίνονται τα μαθήματα των εικαστικών για παιδιά και εφήβους, όπως και τα εργαστήρια σχεδίου μόδας και styling για ενήλικους. Στο πλαίσιο αυτών των εργαστηρίων, διδάσκεται η τέχνη του σχεδίου και της αισθητικής σε ρούχα και αξεσουάρ. Τα εικαστικά γίνονται αντικείμενο συζήτησης και επικοινωνίας και μέσα από την καλλιτεχνική έκφραση στοχεύουμε στην ψυχική ευφορία, στη διασκέδαση και στην απόλυτη αγάπη προς τον πολιτισμό μας. Επίσης, στο εργαστήρι μας υπάρχουν και τμήματα προετοιμασίας για τα καλλιτεχνικά Γυμνάσια στις κατευθύνσεις των εικαστικών τεχνών και του θεάτρου-κινηματογράφου.

Το άγχος των γονιών και φέτος είναι δυστυχώς ο κορονοϊός. Προφανώς, η νέα κατάσταση δεν σας επιτρέπει να κάνετε ακριβώς όσα είχατε στο μυαλό σας, μα σίγουρα έχετε λάβει τα μέτρα σας. Πώς θα καθησυχάζατε έναν γονέα που θέλει να φέρει το παιδί του στα προγράμματά σας; 

Δ.Ζ./Δ.Β.: Η ζωή στο σύνολό της είναι γεμάτη εκπλήξεις, άλλοτε ευχάριστες κι άλλοτε όχι και τόσο. Ζητούμενο, όμως, είναι κάθε φορά να συνεχίζεις με δύναμη και αισιοδοξία, να μην αφήνεις τα γεγονότα να σε επηρεάζουν και να οδηγείσαι προς τους στόχους σου. Ιδιαίτερα, όταν ασχολείσαι με παιδιά, οφείλεις να τους δείξεις και μέσα από τα μάτια σου, αλλά και με τη δουλειά σου, ότι οι δυσκολίες ξεπερνιούνται και τα όνειρά μας δεν πρέπει ποτέ να τα εγκαταλείπουμε. Είναι αλήθεια, ότι πολλά από όσα σχεδιάζαμε, όπως οι παιδικές παραστάσεις μας, αλλά και τα προγράμματα για τα πολύ μικρά παιδιά, που γίνονται με συνοδεία γονιού, δεν θα πραγματοποιηθούν. Ενώ, οι παρουσιάσεις βιβλίων, οι εκδηλώσεις μας, κάποια φεστιβάλ που σχεδιάζουμε, καθώς και τα θεματικά πάρτι μας θα πραγματοποιηθούν υπό νέες συνθήκες και εφόσον αυτό επιτραπεί.

Όσον αφορά την τελευταία χρονική περίοδο, λαμβάνοντας υπόψιν την τρέχουσα κατάσταση και με αίσθημα ευθύνης, το MIMI & MOU έχει λάβει μια σειρά από μέτρα για την ασφαλή και ευχάριστη παραμονή μικρών και μεγάλων στο χώρο μας κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Γίνεται εντατική καθαριότητα και απολυμάνσεις, υπάρχουν αντισηπτικά σε όλον τον χώρο, με βάση τα τετραγωνικά του, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, η είσοδος επιτρέπεται σε συγκεκριμένο αριθμό μαθητών/τριων, ενώ, τέλος, οι γονείς παραμένουν στον ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό μας χώρο.

MIMI & MOU
Διεύθυνση: Ζωοδόχου Πηγής 58, 106 81, Αθήνα
Τηλέφωνο: 6977257327, 2103809461
Ιστοσελίδα: www.mimiandmou.com
Facebook: www.facebook.com/mimiandmou/
Instagram: https://www.instagram.com/mimiandmou/

Leave a Reply