“ΓΕΓΟΝΕ-ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ”. Η ΚΟΡΗ

Η ΚόρηΤο Σάββατο 12/11/2022 θα προβληθεί στην ΕΡΤ2, στην παιδική ζώνη, και ώρα 9:45 π.μ. το 5ο επεισόδιο της σειράς “Γέγονε – Μέσα στο Μουσείο” (stop motion animation), με τίτλο «Η Κόρη».Η Ελπίδα, ένα μοναχικό κοριτσάκι που κινείται σε αναπηρικό αμαξίδιο, έρχεται με την τάξη της στο Μουσείο Ακρόπολης. Εδώ, γοητεύεται από το άγαλμα μιας πανέμορφης Κόρης που όμως… της λείπουν τα χέρια και τα πόδια… Όσο πιο πολύ την κοιτάει, τόσο πιο πολύ ταυτίζεται μαζί της. Η Κόρη ζωντανεύει και καταφέρνει, μέσα από την αφήγηση της δικής της ιστορίας, να δώσει δύναμη, κουράγιο και αυτοπεποίθηση στη μικρή Ελπίδα.

Η Κόρη [Μουσείο Ακρόπολης, αριθμός αντικειμένου 674] βρέθηκε το 1888 νοτιοδυτικά του Παρθενώνα και συγκολλήθηκε από τέσσερα τμήματα. Το κεφάλι, το δεξί χέρι, τμήματα των μαλλιών και τμήμα πτυχώσεων στον δεξιό μηρό ήταν ένθετα, κατασκευασμένα από χωριστά κομμάτια μαρμάρου. Λεπτοκαμωμένη και εκφραστική, με χαρακτηριστικά τονισμένα με χρώμα είναι μία από τις ωραιότερες Κόρες της Ακρόπολης. Λόγω του ιδιαίτερου σχήματος των ματιών της αποκαλείται «Κόρη με τα αμυγδαλωτά μάτια». Φορά χιτώνα με μανίκια πάνω από τον οποίο περνά λοξά κοντό ιμάτιο, το οποίο συγκρατείται στον δεξιό βραχίονα με μικρά ανάγλυφα κουμπιά. Τα ρούχα της είναι πλούσια διακοσμημένα με διάσπαρτους ζωγραφιστούς ρόδακες, πιθανότατα σε γαλάζιο, πράσινο και κόκκινο χρώμα και με περίτεχνους μαιάνδρους στους ίδιους χρωματισμούς. Τα χρώματα σήμερα είναι οξειδωμένα και το γαλάζιο πάνω μέρος του χιτώνα φαίνεται πράσινο. Στο δεξί χέρι η Κόρη θα κρατούσε κάποια προσφορά για τη θεά ενώ με το αριστερό θα ανέσυρε τον χιτώνα στο πλάι για να διευκολύνει τον βηματισμό της. Το χτένισμά της είναι το τυπικό των αρχαϊκών Κορών με τα μακριά μαλλιά να πέφτουν κυματιστά στη ράχη και μπροστά να σχηματίζουν μπούκλες που απλώνονται ανά τρεις σε κάθε στήθος. Το σημερινό καστανοκόκκινο χρώμα τους οφείλεται στην οξείδωση του αρχικού ή αποτελεί τη βάση για την τελική απόχρωσή τους. Στο κεφάλι φορά στεφάνη με χρωματιστό μαίανδρο, τμήμα της οποίας είναι πρόσθετο, εξαιτίας κάποιας επιδιόρθωσης. Στα αυτιά φορά κυκλικά σκουλαρίκια, διακοσμημένα με άλλοτε κόκκινους ρόδακες σε γαλάζιο φόντο. Στην κορυφή του κεφαλιού είναι στερεωμένος μηνίσκος. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου τονίζονται με χρώμα. Με μαύρο αποδίδονται τα φρύδια, η κόρη και το περίγραμμα των ματιών, με καστανό οι ίριδες και με κόκκινο τα χείλη. Στο πρόσωπο το έντονο χαμόγελο, το λεγόμενο «αρχαϊκό μειδίαμα», έχει αρχίσει να σβήνει και η συγκρατημένη έκφραση της Κόρης προοιωνίζει την πρώιμη κλασική τέχνη, τον ονομαζόμενο «αυστηρό ρυθμό». Η κόρη με τα αμυγδαλωτά μάτιαΣυντελεστές ΕΡΤ

Ιδέα – Καλλιτεχνική Δ/νση – Σενάριο: Βάσια Χατζηγιαννάκη
Σκηνοθεσία – Animation – Δ/νση Φωτογραφίας: Γιάννης Ζιώγκας
Μουσική Σύνθεση: Θεόδωρος Λεμπέσης
Ηχογράφηση: Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ
Σχεδιασμός Ήχου: Βασίλης Βασιλάκης
Παραγωγή: Ανδρέας Λιακόπουλος
Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

Γέγονε-Μέσα στο ΜουσείοΤο Γέγονε – Μέσα στο μουσείο είναι μια σειρά stop motion animation σε συνεργασία με μουσεία της Αττικής. Κάθε επεισόδιο διαρκεί 5′ και απευθύνεται σε παιδιά 6-9 χρονών. Ο στόχος της σειράς είναι να δημιουργήσει μια πρώτη επαφή των παιδιών με τα μουσεία, μέσα από μια ψυχαγωγική αφήγηση. Ταυτόχρονα, δημιουργεί το έδαφος για οικογενειακή ψυχαγωγία και συζήτηση ανάμεσα σε παιδιά και γονείς, αλλά και μέσα σε μουσεία και σχολεία. Σε συνεργασία με τους υπεύθυνους των παιδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων του κάθε μουσείου, έχουν επιλεγεί  χαρακτηριστικά εκθέματα που αντιπροσωπεύουν το κάθε μουσείο (δύο εκθέματα ανά μουσείο). Αυτά στη συνέχεια μετατρέπονται σε τρισδιάστατα μοντέλα. Η συγγραφή του σεναρίου γίνεται κατόπιν μιας εξαιρετικής συνεργασίας με το επιστημονικό προσωπικό του κάθε μουσείου, αλλά και των αντίστοιχων εφορειών αρχαιοτήτων και της Διεύθυνσης Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Η τεχνική του stop motion animation είναι μια από τις πιο απαιτητικές, αλλά και δημιουργικές τεχνικές. Συνδυάζει το παλιό με το καινούργιο, το χειροποίητο με το computer generated animation. Είναι μια τεχνική που ξαναγεννιέται παγκοσμίως και στην ΕΡΤ καταφέραμε να την ανάγουμε – για πρώτη φορά στα χρονικά της Ελλάδας – σε σειρά. Παράλληλα η σύνθεση της πρωτότυπης μουσικής για κάθε επεισόδιο, όπως και η ηχογράφηση στα Μουσικά Σύνολα, αποκαλύπτει τις εξαιρετικές δυνατότητες της ΕΡΤ να στηρίξει παιδιά και πολιτισμό με την παραγωγή μιας σειράς με καλλιτεχνικό βάθος και επιστημονική εγκυρότητα. To Γέγονε φέρνει τα παιδιά κοντά στην πολιτιστική τους κληρονομιά, ξεκλειδώνει τη φαντασία τους, αλλά και τις πόρτες του κάθε μουσείου.

Leave a Reply