Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει κίνητρο στο σχολείο

κίνητρο στο σχολείοΟ Σεπτέμβριος ήρθε και φέρνει μαζί του μια νέα σχολική χρονιά. Η επιστροφή στα θρανία, για μικρά αλλά και μεγάλα παιδιά, αποτελεί ένα προγραμματισμένο γεγονός, που σε άλλους δημιουργεί προσμονή και σε άλλους άγχος. Το άγχος αυτό, που συχνά εκδηλώνεται ως έλλειψη κινήτρου και μη καταβολή προσπάθειας από το παιδί, πιθανόν να οφείλεται σε κάποια δυσκολία που ενδεχομένως βιώνει. Φυσικά, δεν σημαίνει ότι τα παιδιά που δεν έχουν κίνητρο στο σχολείο έχουν απαραίτητα κάποιο πρόβλημα που μπορεί να διαγνωστεί όσον αφορά τις σχολικές επιδόσεις τους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το πρώτο πράγμα που οφείλετε να κάνετε ως γονείς είναι να διερευνήσετε αν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος που στέκεται εμπόδιο, όπως μαθησιακές δυσκολίες, κοινωνικές προκλήσεις, προβλήματα προσοχής ή συναισθηματικά προβλήματα. Όλα τα παραπάνω ενδέχεται να οδηγήσουν τα παιδιά να απομακρυνθούν από τη μαθησιακή διαδικασία.

Πέραν τούτων, για να βοηθήσετε τα παιδιά να αποκτήσουν κίνητρο στο σχολείο και να προσπαθήσουν περισσότερο, δείτε τις παρακάτω προτάσεις από “Το Χαμόγελο του Παιδιού”

  • Συμμετέχετε στην ακαδημαϊκή ζωή τους. Σταθείτε κοντά τους όταν κάνουν τις εργασίες και ενημερώστε τα ότι είστε διαθέσιμοι για να απαντήσετε σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις τους. Προσπαθήστε να δείξετε ενδιαφέρον για το τι έμαθαν στο σχολείο, αλλά και τη σχολική ζωή τους γενικότερα. Με αυτό τον τρόπο τούς δίνετε να καταλάβουν ότι το σχολείο έχει πολλά να τους προσφέρει.
  • Χρησιμοποιήστε κοινωνικές ενισχύσεις, όπως επαίνους, αγκαλιές, «μπράβο» και άλλες τέτοιου είδους ψυχολογικές «ανταμοιβές», που θα ενισχύσουν το αίσθημα πληρότητας τους. Όμως, μην ξεχνάτε ότι μέτρον άριστον: Ο έπαινος που έρχεται εύκολα μπορεί να κάνει τα παιδιά να αισθάνονται ότι δεν χρειάζεται να προσπαθούν.
  • Επιβραβεύστε την προσπάθεια και όχι το αποτέλεσμα. Δείξτε ότι σέβεστε τη σκληρή δουλειά. Το να επαινείτε τα παιδιά για το ότι συνεχίζουν όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, για το ότι καταβάλλουν συνεχή προσπάθεια και για το ότι δοκιμάζουν πράγματα που δεν είναι σίγουρα ότι μπορούν να κάνουν με επιτυχία, τα βοηθά να εκτιμήσουν τη χαρά της αυτοβελτίωσης.
  • Βοηθήστε τα να αποκτήσουν μακροπρόθεσμους στόχους. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, μερικές φορές απλές υπενθυμίσεις των μακροπρόθεσμων στόχων τους μπορούν να τα βοηθήσουν, να τα ωθήσουν, κάνοντας την προσπάθειά τους να φαίνεται πιο προσωπική.
  • Αφήστε τα παιδιά να κάνουν λάθη. Χρειάζονται ενθάρρυνση και είναι υγιές να τα ωθούμε να προσπαθούν για το καλύτερο δυνατό, να ξέρετε όμως ότι οι αποτυχίες είναι φυσιολογικές. Μερικές φορές ο μόνος τρόπος για να μάθουν τα παιδιά πώς να προετοιμάζονται σωστά για το σχολείο είναι να μάθουν τι συμβαίνει όταν είναι απροετοίμαστα.
  • Συνεργαστείτε με τους εκπαιδευτικούς. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να έχει επιπλέον πληροφορίες και ιδέες σχετικά με το πώς να παρακινήσετε το παιδί σας ή με τι μπορεί να δυσκολεύεται.
  • Μιλήστε σε κάποιον. Όπως μπορεί να είναι δύσκολο για το ίδιο το παιδί να συγκεντρωθεί, έτσι μπορεί να είναι στρεσογόνο για εσάς να βλέπετε το παιδί σας να αποσύρεται από το σχολείο, καθώς μπορεί συχνά να αισθάνεστε ότι σας κρίνουν ως γονέα.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» ή να επικοινωνήσετε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση sos1056@hamogelo.gr, ώστε να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας.


Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως δεν έχουν όλα τα παιδιά τη δυνατότητα για να αποκτήσουν τα απαραίτητα σχολικά είδη, κολατσιό, καινούργια ρούχα ή κατάλληλα παπούτσια. Ιδιαίτερα φέτος, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, όπου έχουν ήδη σπεύσει οι άνθρωποι του «Χαμόγελου». Για τον λόγο αυτό, τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» βρίσκονται καθημερινά δίπλα στα παιδιά με προβλήματα διαβίωσης και μπορούν να καλύψουν τέτοιου είδους ανάγκες. Μόνο τους πρώτους έξι μήνες του 2023, μέσα από τα 16 Κέντρα Στήριξης του «Χαμόγελου». Πανελλαδικά, υποστηρίχθηκαν ολιστικά 11.220 παιδιά, που ζουν ή απειλούνται να βρεθούν σε συνθήκες φτώχειας. Στόχος είναι να δώσουμε σε όλα τα παιδιά ίσες ευκαιρίες και φυσικά να τους χαρίσουμε ένα μεγάλο χαμόγελο! Για να στηρίξετε κι εσείς αυτή την προσπάθεια, κάντε κλικ εδώ

Leave a Reply