ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ!

ΚΑΡΚΙΝΑΚΙΤο ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ είναι η Νεφέλη, η κόρη της Μένιας, που το δημιούργησε. Είναι και ο Αντώνης. Και η Βάσια. Και η Φωτεινή και ο Νίκος. Είναι κάθε παιδί ή έφηβος που νοσεί ή που νοσούσε με καρκίνο στην Ελλάδα. Είναι ο τρόπος τα παιδιά αυτά και τις οικογένειες τους να μιλήσουν ανοιχτά για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, ώστε να ενημερώσουν, να στηρίξουν, να προλάβουν…

Από τα πιο απλά πράγματα, π.χ. την υγιεινή των χεριών που διασφαλίζει τον περιορισμό των λοιμώξεων που θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή των παιδιών που βρίσκονται σε θεραπεία, μέχρι τα πιο πολύπλοκα, όπως την προαγωγή της κλινικής έρευνας στη χώρα μας, την ψυχοκοινωνική υποστήριξη της οικογένειας του παιδιού που νοσεί και τα θέματα επιβίωσης των παιδιών κι εφήβων που νόσησαν με καρκίνο, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ διεκδικεί παρέμβαση στην προσπάθεια ο καρκίνος παιδικής και εφηβικής ηλικίας να πάψει να είναι θέμα ταμπού, αλλά και να βρεθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι σύμμαχοι, ώστε κάθε παιδί που νοσεί να έχει πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου νοσηλεία, αποτελεσματική θεραπεία και, τελικά, δικαίωμα στη ζωή.

Τα Χριστούγεννα του κορονοϊού

Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά για όλους μας, ιδιαίτερα για τα παιδιά που νοσηλεύονται σε ογκολογικά νοσοκομεία και για τους δικούς τους ανθρώπους. Όμως, οι εθελοντές από το ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ δίνουν και πάλι δυναμικά το «παρών», ώστε να ενισχύσουν το εορταστικό πνεύμα και μαζί με αυτό και την ψυχολογία των παιδιών και των οικογένειών τους. Το Τaλκ μίλησε με τη Χαρά Παπαντώνη, Μέλος Δ.Σ., Μηχανικό Ορυκτών Πόρων και μαμά δυο παιδιών. Αφού το χαμόγελο του ενός από αυτά, της Κατερίνας της, βρίσκεται εδώ και λίγα χρόνια μόνο στη σκέψη της, στόχος της είναι να εξασφαλίσει χαμόγελα που δεν θα χαθούν για όλα τα παιδιά που νοσούν.

«Στην κυριολεξία ψάχνουμε αφορμή για να είμαστε εκεί όσες περισσότερες φορές το χρόνο γίνεται… Απόκριες, Πάσχα, Πρωτομαγιά, Γιορτή της Μητέρας, έναρξη σχολικής χρονιάς και σε κάθε άλλη καλή ιδέα… Πόσω μάλλον τα Χριστούγεννα!» μας λέει η Χαρά. «Όποιος έχει περάσει τις πόρτες του Ογκολογικού Νοσοκομείου Παίδων “Ελπίδα” ‒όχι απαραίτητα ως γονιός, έστω και ως επισκέπτης‒ αντιλαμβάνεται ότι το κλίμα είναι “επιτηδευμένα” ευχάριστο, απλώς γιατί έτσι οφείλει να είναι. Οι μικροί ασθενείς περνούν εκεί μεγάλα διαστήματα νοσηλείας και το ευχάριστο περιβάλλον συμβάλλει στην καλή ψυχολογία, τόσο τη δική τους όσο και των συνοδών τους», συμπληρώνει. «Με απλά λόγια, οι προγραμματισμένες τακτικές και έκτακτες δραστηριότητες από εθελοντές και συλλόγους “γεμίζουν” τον κατά τα άλλα ατελείωτο νοσοκομειακό χρόνο και βέβαια τα παιδιά έχουν κάτι να περιμένουν ή κάτι που τα ξαφνιάζει ευχάριστα», εξηγεί.

Λόγω της πανδημίας Covid-19, εδώ και κάποιους μήνες το πρωτόκολλο ασφαλείας των νοσοκομείων δεν επιτρέπει εθελοντικές δράσεις/επισκέψεις στους χώρους τους, γεγονός που έχει ωθήσει το ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων όλο αυτό το διάστημα για να είναι «εκεί», όπως τους έχουν συνηθίσει τα παιδιά, οι συνοδοί και το προσωπικό.

«Το ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ διαθέτει οργανωμένη ομάδα εθελοντών crafters, η οποία ανταποκρίθηκε και φέτος και θα συμβάλει με τις δημιουργίες της στα όσα επιλέξαμε να οργανώσουμε αυτές τις γιορτές», ενημερώνει η Χαρά. «Αν και με τις τρέχουσες συνθήκες είχαμε να αντιμετωπίσουμε αρκετά πρακτικά διαχειριστικά ζητήματα, διασφαλίσαμε ότι θα είμαστε σε πλήρη συμμόρφωση με τις οδηγίες του νοσοκομείου και ελπίζουμε ότι ακόμα και αν δεν αρθεί άμεσα ο περιορισμός μετακινήσεων, θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τα εξής:

  • Διακόσμηση των εσωτερικών χώρων του νοσοκομείου με χειροτεχνίες.
  • Αποστολή χειροποίητων δώρων (γούρια, ημερολόγια, κ.λπ.) στο σύνολο του νοσηλευτικού προσωπικού.
  • Αποστολή δώρων αποκλειστικά για τα παιδιά που νοσηλεύονται στην κλινική μεταμοσχεύσεων, δώρων που απαιτείται να πληρούν ειδικές προδιαγραφές, όπως πλήρη απολύμανση. Οι εθελοντές μας φρόντισαν ώστε να φτάσουν και στα παιδιά αυτά επιτραπέζια παιχνίδια πλήρως πλαστικοποιημένα, γυάλινες χιονόμπαλες και κεντημένες πετσέτες με γιορτινά σχέδια. Η αλήθεια είναι ότι φτάνουν από δράσεις αρκετών συλλόγων/εθελοντών παιχνίδια στα παιδιά όλου του νοσοκομείου, αλλά όσα βρίσκονται στις κλινικές των μεταμοσχεύσεων δεν παραλαμβάνουν τίποτα που να μην μπορεί να πλυθεί ή να απολυμανθεί με αντισηπτικό».

Η Χαρά σημειώνει ότι, σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές, που οι ίδιοι οι εθελοντές διακοσμούσαν, μοίραζαν δώρα και χαμογελούσαν στους μικρούς ασθενείς, φέτος όλα αυτά τα έχει αναλάβει το νοσηλευτικό προσωπικό, παράλληλα με τις κύριες αρμοδιότητές του, γεγονός άκρως συγκινητικό.

Χριστουγεννιάτικα παραμύθια

Ήταν πολύ δύσκολο για τη Χαρά, όπως και όλους όσοι έχουν περάσει μήνες νοσηλείας σε κάποιο ογκολογικό νοσοκομείο παίδων, να φανταστεί πώς θα περνούσαν οι γιορτινές ημέρες για τα παιδιά αυτά χωρίς επισκέψεις. «Η ιδέα μας, λοιπόν, ήταν να διαβαστούν και να βιντεοσκοπηθούν χριστουγεννιάτικες ιστορίες, ώστε να είναι προσβάσιμες στα παιδιά, που θα είναι σε θέση να τις ακούσουν όσες φορές και όποτε το επιθυμούν. Έτσι επικοινωνήσαμε με τις Εκδόσεις Ψυχογιός για να λάβουμε τη σχετική άδεια για κάποια από τα βιβλία τους. Η αντιπρότασή τους να μας παράσχουν και βίντεο με αναγνώσεις συγγραφέων ή/και ηθοποιών ξεπέρασε τις προσδοκίες μας», τονίζει.

Το υλικό με τα παραμύθια έχει ανέβει στο κανάλι που διαθέτει το ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ στο YouΤube και τα σχετικά links ή/και τα βίντεο στην ιστοσελίδα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ΑΜΚΕ, ώστε να είναι διαθέσιμα σε κάθε νοσηλευόμενο στις παιδογκολογικές κλινικές της χώρας. Συμπληρωματικά, οι Εκδόσεις Ψυχογιός διέθεσαν στο ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ και βιβλία, για να διανεμηθούν στα 150 παιδιά διαφόρων ηλικιών που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή και θα φροντίσουν και για την παράδοσή τους. «Μια και την περίοδο αυτή δεν επιτρέπεται η κοινή χρήση βιβλίων, η κίνηση αυτή αποδεικνύεται ακόμα πιο σημαντική», κλείνει τη συζήτησή μας η Χαρά, ευχαριστώντας για άλλη μια φορά όλους όσοι συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή. Με τη σειρά μας ευχόμαστε καλές γιορτές στα παιδιά και ελπίζουμε ότι πάρα πολύ σύντομα θα βρεθούν υγιή στα σπίτια τους. Και δίνουμε μια μεγάλη, ασφαλή, αγκαλιά εξ αποστάσεως στους γονείς που στέκονται στο πλευρό τους. Κι αυτό θα περάσει…

Μπορούμε όλοι μας να γίνουμε αρωγοί στην προσπάθεια της ΑΜΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ. Επισκεπτόμαστε το https://karkinaki.gr/ και ενημερωνόμαστε για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε.

Leave a Reply