ΙΝΓΚΟ ΖΙΓΚΝΕΡ: ΓΡΑΦΩ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΛΕΩ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ίνγκο ΖίγκνερΑν έχετε παιδιά σε πρωτοσχολική ηλικία, λογικά θα γνωρίζετε τον Ίνγκο Ζίγκνερ. Κι αν το όνομά του δεν σας λέει κάτι, δεν νομίζω ότι θα ισχύει το ίδιο και με το όνομα του πιο διάσημου ήρωά του, του Μικρού Δράκου Καρύδα, οι περιπέτειες του οποίου κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση της Μαρίας Αγγελίδου. Τον Γερμανό συγγραφέα τον γνώρισα από κοντά και τον εκτίμησα για την ιδιαίτερη προσωπικότητά του πριν από δύο χρόνια, όταν είχε επισκεφτεί την Αθήνα προσκεκλημένος των εκδόσεων Μεταίχμιο και του Ινστιτούτου Γκαίτε. Σε λίγες ημέρες, αυτός ο πραγματικά ωραίος τύπος επιστρέφει στη χώρα μας, στη Θεσσαλονίκη αυτή τη φορά, με αφορμή τη 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της συμπρωτεύουσας. Το Σάββατο 11 Μαΐου 2019, στις 6 το απόγευμα, στις εγκαταστάσεις της Έκθεσης (HELEXPO, περίπτερο 13, Παιδική Γωνιά, Αίθουσα 1), ο συγγραφέας  και ο μικρός δράκος Καρύδας θα συναντήσουν τους μικρούς τους φίλους σε μια άκρως διασκεδαστική και περιπετειώδη εκδήλωση. Ευκαιρία, λοιπόν, για μια συζήτηση μαζί του!

Η αρχή

Στον Ίνγκο Ζίγκνερ άρεσαν πάντοτε οι αστείες ιστορίες και φυσικά είχε − και συνεχίζει να έχει − πολύ χιούμορ και φαντασία. Ξεκίνησε να γράφει, διότι είχε μικρά αδέλφια στα οποία διάβαζε πολύ, κάνοντας μάλιστα παράξενες φωνές· Ανακάλυψε, όμως, ότι του άρεσε να τους φτιάχνει και δικά του παραμύθια! Τα οποία κάποια στιγμή άρχισε να καταγράφει. Και μια που μπορούσε να ζωγραφίζει αρκετά καλά, καθώς τα έγραφε, τα εικονογραφούσε κιόλας! Είχε μάλιστα δημοσιεύσει ορισμένα από αυτά τα πρωτόλειά του σε ένα παιδικό περιοδικό.

Η πρώτη ιστορία του Καρύδα ήταν δώρο γενεθλίων για ένα μικρό αγόρι, το 1999. Μια απλή δρακοϊστορία, πάνω σε μια απλή κόλλα Α4, συνοδευόμενη από απλά σκίτσα. Για καλή του τύχη, την ανακάλυψε ένας εκδότης, που τον προσέγγισε και του ζήτησε να γράψει περισσότερα για τον δράκο αυτό, ώστε να μπορέσει να τον κάνει βιβλίο. Φυσικά τον άκουσε. Πάντως δεν περίμενε με τίποτα πως η δουλειά του αυτή θα γινόταν best-seller.

Ο Ίνγκο Ζίγκνερ θα επιθυμούσε να πετάξει μια μέρα παρέα με τον Καρύδα· κι ο ήρωάς του να τον ξεναγήσει στο Νησί των Δράκων το οποίο γνωρίζει άριστα… Παρέα του θα ήθελε να έχει και τον Γιουβαρλά, τον χαλαρό ελεφαντόδρακο, που γνωρίσαμε στην «Περιπέτεια στη Χαμένη Ατλαντίδα». Μαζί τους θα ήταν υπέροχη εμπειρία η εξερεύνηση του Νησιού των Δράκων.

Η συγγραφή

Ο Ίνγκο Ζίγκνερ καταρχάς σκέφτεται, σε συνεργασία με τον εκδότη του, το θέμα του επόμενου βιβλίου του. Έπειτα, πηγαίνει στη βιβλιοθήκη, όπου «συλλέγει ιδέες» για το θέμα αυτό. Για παράδειγμα, διαβάζει εικονογραφημένα ή/και επιστημονικά βιβλία για τη ζούγκλα, τις πυραμίδες ή τους Ινδιάνους. Η σύλληψη της ιδέας και η έρευνα χρειάζονται περίπου τρεις με τέσσερις εβδομάδες. Έπειτα, αρχίζει το γράψιμο του κειμένου, για το οποίο χρειάζεται επίσης τρεις με τέσσερις εβδομάδες. Σειρά έχει το storyboard, το εικονογραφημένο σενάριο, δηλαδή, το οποίο του δείχνει πώς περίπου θα εξελιχθεί η ιστορία όταν συμπληρωθεί με τα σκίτσα. Τότε συζητάει εκ νέου με τον εκδότη, κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις, και έπειτα ξεκινάει την «κανονική» εικονογράφηση. Για να ολοκληρώσει τις τελικές εικόνες, αρχικά με μολύβι, έπειτα με μελάνι και τέλος με νερομπογιές, χρειάζεται άλλες τέσσερις εβδομάδες.

Ενώ η συγγραφή είναι αστεία ως διαδικασία (πάντοτε βρίσκει κάτι να γελάει), το σκιτσάρισμα και το χρωμάτισμα χρειάζονται δεξιοτεχνία και σκληρή δουλειά· οι εικόνες βρίσκονται ήδη μέσα στο μυαλό του, αλλά τώρα πρέπει να τους δώσει υπόσταση στο χαρτί. Η αρχή της εικονογράφησης είναι και αυτή αστεία, αλλά μετά τις δυο πρώτες εβδομάδες, τα πράγματα δυσκολεύουν και μπορούν να γίνουν ως και… εξουθενωτικά. Με το ραδιόφωνο να παίζει ασταμάτητα, τελικά ο καιρός περνάει, οι εικόνες ετοιμάζονται, είναι όμορφες, δένουν με το κείμενο και ο Ζίγκνερ επιτέλους χαλαρώνει. Άλλη μια περιπέτεια έχει φτάσει στο τέλος της!

Τα βιβλία

Φέτος, θα κυκλοφορήσει η 28η περιπέτεια του Μικρού Δράκου Καρύδα, που μεγαλώνει, αλλά πολύ πολύ αργά και δεν θα σταματήσει να μας απασχολεί − τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο − με τις περιπέτειές του για πολλά χρόνια ακόμα. Στη χώρα μας θα βρείτε τις 13 πρώτες, ενώ ετοιμάζονται και οι επόμενες. Στην ερώτησή μας για το ποια είναι η αγαπημένη του, απαντά διπλωματικά πως κάθε φορά είναι αυτή που γράφει τώρα. Αν, όμως, έπρεπε να διαλέξει από τις ήδη δημοσιευμένες, αυτές θα ήταν «Ο Μικρός Δράκος Καρύδας και ο Μαύρος Ιππότης» και «Ο Μικρός Δράκος Καρύδας και ο μαθητευόμενος μάγος» (δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα στα ελληνικά). Αυτή τη στιγμή δουλεύει πάνω στο βιβλίο «Ο Μικρός Δράκος Καρύδας και οι Ρωμαίοι». Ναι, καλά καταλάβατε, αυτή τη στιγμή ο αγαπημένος μας δράκος βρίσκεται με τον Όσκαρ και τη Ματίλντα στην Αρχαία Ρώμη. Τον περιμένουμε και στην Ελλάδα!

Clipboard01

Το διάβασμα

Το διάβασμα είναι απαραίτητο στη ζωή μας, λέει ο Ίνγκο Ζίγκνερ. Μαθαίνοντας ένα παιδί να διαβάζει, το μυαλό του καλλιεργεί την αφαίρεση και τη φαντασία, ικανότητες απαραίτητες στη σύγχρονη κοινωνία. Επιπροσθέτως, η ανάγνωση, πολλώ δε μάλλον η δυνατή ανάγνωση, καλλιεργεί την ακρόαση και την ενσυναίσθηση, την ικανότητα, δηλαδή, να βάζει κανείς τον εαυτό του στη θέση των άλλων. Και κατ’ επέκταση να έχει κατανόηση και να μπορεί να κάνει φίλους. Μην ξεχνάτε, τονίζει ο Ζίγκνερ, ότι ένα παιδί που δεν μπορεί να διαβάσει καλά θα έχει δυσκολίες και στο σχολείο, όπου η γραφή και η ανάγνωση είναι απαραίτητες σχεδόν σε κάθε μάθημα.

Ο ίδιος, ως παιδί και έφηβος, πάντοτε διάβαζε πολύ, π.χ. βιβλία του Καρλ Μέι, του Μίχαελ Έντε ή της Άστριντ Λίντγκρεν, αλλά και κόμικ, όπως Ντόναλντ ή Αστερίξ και Οβελίξ. Σήμερα, στο κομοδίνο του έχει τη βιογραφία του Σταν Λόρελ και το «Ένα σπίτι για τον κύριο Μπίσβας» του Β. Σ. Νάιπολ (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ωκεανίδα). Συνεχίζει, όμως, να διαβάζει εκτός από βιβλία για ενήλικες και εικονογραφημένα βιβλία συναδέλφων του. Όταν δεν γράφει, δεν εικονογραφεί και δεν διαβάζει, περπατάει, κάνει ποδήλατο ή μαγειρεύει για φίλους. Άλλωστε, χαριτολογεί, κόβοντας λαχανικά, συχνά του έρχονται έξοχες ιδέες! Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που του έχουν δώσει; Μάλλον αυτό που του λέει συχνά η γυναίκα του, να μη δουλεύει, δηλαδή, τόσο πολύ. Τέλος, ποιο είναι το μεγαλύτερό του όνειρο; Να είναι υγιής κι αυτός και η οικογένειά του για πολλά χρόνια ακόμα και να συνεχίζει να διασκεδάζει σκαρώνοντας ιστορίες…

Η σειρά του μικρού δράκου Καρύδα που απευθύνεται σε παιδιά από 5 ετών έχει αγαπηθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ο Ίνγκο Ζίγκνερ αφουγκράζεται τον σφυγμό των παιδιών και δημιουργεί συναρπαστικές ιστορίες με κύρια συστατικά το χιούμορ και την περιπέτεια που διαδέχεται η μία την άλλη. Η εξαιρετική εικονογράφησή του αντανακλά την προσωπικότητα του δημοφιλούς ήρωα και παρουσιάζει με φαντασία και ελαφράδα την κόσμο του. Μια απίστευτη παρέα που μας παρασύρει στη ζούγκλα, στην προϊστορία, στο διάστημα, στην Άγρια Δύση, ακόμα και στη χαμένη Ατλαντίδα! Διαβάζοντας τα βιβλία της σειράς, γονείς και παιδιά γελάνε ασταμάτητα και δεν κλείνουν το βιβλίο μέχρι να φτάσουν στην τελευταία σελίδα.

Siegner-kommt-Drachenmaler-sind-gefragt_big_teaser_article

Τα βιβλία της σειράς του Ίνγκο Ζίγκνερ «Ο μικρός δράκος Καρύδας» που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση της Μαρίας Αγγελίδου είναι:

Τον Φεβρουάριο κυκλοφόρησε ακόμα ένα βιβλίο στη σειρά με τίτλο Περιπέτεια στους Ινδιάνους. Αυτή τη φορά οι τρεις της παρέας φτάνουν μέχρι την Άγρια Δύση. Εκεί, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από έναν τεράστιο βούβαλο, θα συναντήσουν πραγματικούς Ινδιάνους.

1555334049_61883_res

Με αφορμή την επίσκεψη του Ίνγκο Ζίγκνερ στην Ελλάδα, οι εκδόσεις Μεταίχμιο ετοίμασαν ένα έκτακτο τεύχος της παιδικής μας εφημερίδας «Παιδιά διάλειμμα» αφιερωμένο στη σειρά «Ο μικρός δράκος Καρύδας», το οποίο μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ

Leave a Reply