INDAK art lab: Η τέχνη συμβάλλει δραστικά στην ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών

INDAKΚάθε χρόνο στις 27 Νοεμβρίου κάθε έτους γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση, μία ημέρα η οποία καθιερώθηκε το 2008. Την ημέρα όρισε και καθιέρωσε ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, IDEA (International Drama/Theatre & Education Association). Με αφορμή αυτόν τον εορτασμό, φιλοξενούμε στο Τaλκ τις Ήρα Παπακωνσταντίνου και Εύα Σταυρογιάννη από το INDAK art lab, που εξηγούν πώς το θέατρο και ο χορός συμβάλλουν στην υγιή και ολοκληρωμένη ανάπτυξη παιδιών και ενηλίκων.

Από παιδιά θυμόμαστε να μας λένε πως το σχολείο είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας, ότι μας προετοιμάζει για αυτό που θα ζήσουμε «μετά». Γινόμαστε 18, μας σπρώχνουν απαλά στην πλάτη και μας λένε «Άντε, ζήσε τώρα». Ξέρουμε μαθηματικά, κάποια αρχαία, λίγα λατινικά, φυσική και έχουμε ενημερωθεί για κάποια ιστορικά γεγονότα. Ναι, αλλά ποια είναι τα εργαλεία μου για να ζήσω;

Ξεκινώντας από τα παιδιά, η ουσία της τέχνης, και συγκεκριμένα το κομμάτι του θεάτρου και του χορού, συμβάλει δραστικά στη γνωστική, αισθητηριακή και συναισθηματική ανάπτυξη τους. Πώς συμβαίνει όλο αυτό; Μαγικά! Αυτό είναι η τέχνη: μαγεία. Προσφέρει απλόχερα τη δυνατότητα της επαφής με ένα φαινομενικά φανταστικό περιβάλλον στην παρουσίαση αυτού έχοντας ως πρωταρχικά εργαλεία τα εκφραστικά μέσα που διαθέτει ο άνθρωπος.

Στον χορό αυτό επιτυγχάνεται αφενός αισθητηριακά, ανακαλύπτοντας τη λεπτή κινητικότητα του σώματος και ενδυναμώνοντας το μυϊκό σύστημα και αφετέρου γνωστικά, αναπτύσσοντας την ικανότητα της μνήμης και της προσοχής με την εκμάθηση διαδοχικών βημάτων. Στο θέατρο βρίσκουμε κάτι πολύ περισσότερο από μια παράσταση. Η ένταξή του στην εκπαιδευτική πρακτική συντελεί ουσιαστικά στην ψυχική ενδυνάμωση, εξίσου σημαντική με οποιαδήποτε γνώση, καθώς χωρίς αυτή δεν μπορεί να υπάρξει ένας χαρούμενος, ολοκληρωμένος και παραγωγικός ενήλικας.

Δεξιότητες όπως η ενσυναίσθηση, η κριτική σκέψη, η διαχείριση των συναισθημάτων, η αυτοεκτίμηση, η αυτοπειθαρχία, η προσαρμοστικότητα και η επικοινωνία ενισχύονται μέσω του θεατρικού παιχνιδιού. Κατακτώντας σταδιακά τα παραπάνω φτάνουμε στην προβολή, βλέπουμε μια αρχική ιδέα να παίρνει σάρκα και ώστε και να φθάνει στη σκηνή. Το απόλυτο αίσθημα ολοκλήρωσης! Αυτό το συναίσθημα, τόσο για ένα παιδί όσο και για έναν ενήλικο, είναι απαραίτητο για να αισθανθεί ασφαλής να ρισκάρει και να εξερευνήσει τόσο το όραμά του, αλλά κυρίως να αισθανθεί τον ίδιο του τον εαυτό!INDAK art labΣτα παιδικά και εφηβικά εργαστήρια του στούντιο μας (INDAK art lab) στοχεύουμε σε αυτές τις δεξιότητες και στη δημιουργία ενός προστατευμένου περιβάλλοντος έκφρασης μέσω συμβολισμών και παιχνιδιού. Ερχόμαστε σε επαφή με τα συναισθήματα, τις σκέψεις, το σώμα μας αλλά και με αυτά του διπλανού μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στον αυτοπροσδιορισμό, τη συμπερίληψη και την ανατροπή καταπιεστικών στερεοτύπων μέσω της τέχνης. Ειδικά στην εποχή μας, που η ζυγαριά γέρνει προς την ψηφιακή επικοινωνία και οι ώρες που περνάμε μπροστά από μια οθόνη αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς, η επαφή με τις αισθήσεις, το σώμα και τα συναισθήματα είναι βαρύνουσας σημασίας  για τη διαμόρφωση υγιών σχέσεων με τους εαυτούς μας και τους άλλους.

«Η τέχνη είναι η πιο ολοκληρωμένη μορφή δραστηριότητας» είχε πει ο Μάικλ Τσέχωφ και στο INDAK art lab εξερευνούμε τους λόγους.


INDAK Art Lab: Παιδικά εργαστήρια για ευτυχισμένους ενήλικες

«Δεν με ενδιαφέρει πώς κινούνται οι άνθρωποι, αλλά τι είναι αυτό που τους κινεί». Pina Bausch

Αυτή η φράση της θρυλικής χορεύτριας και χορογράφου ήταν η «σπίθα» που οδήγησε την Εύα Σταυρογιάννη (χορογράφος, καθηγήτρια αυτοσχεδιασμού και κίνησης, απόφοιτη της κρατικής ακαδημίας χορού της Μόσχας) και την Ήρα Παπακωνσταντίνου (ηθοποιός και καθηγήτρια υποκριτικής-αυτοσχεδιασμού) δύο νέες γυναίκες με πλούσιο βιογραφικό και δράση, στη δημιουργία του INDAK Art Lab. Του καινούριου χώρου παραστατικών τεχνών στο Παγκράτι που έρχεται με φόρα να φέρει την αλλαγή.

Στο INDAK art lab, πιστεύουν ότι οι παραστατικές τέχνες δεν είναι απλώς μια μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης, αλλά κυρίως ένα όχημα για θετική αλλαγή που ξεκινά από μέσα μας και επεκτείνεται σ’ όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό και από το πλούσιο πρόγραμμα σπουδών του δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα παιδικά εργαστήρια.

Σε μια ηλιόλουστη αίθουσα που μοιάζει με ζεστή φωλιά, έμπειροι θεατροπαιδαγωγοί, ακολουθώντας τις επιρροές της δανέζικης κουλτούρας που προωθεί το να περνάμε όμορφα μαζί, ψυχαγωγούν αλλά και εκπαιδεύουν τα παιδιά. Τους δίνουν τα εργαλεία για να γίνουν πιο ευτυχισμένοι και ολοκληρωμένοι ενήλικες. Να εκφράζονται αποτελεσματικά, να έχουν ενσυναίσθηση, ν’ αγκαλιάζουν το διαφορετικό. Όλα αυτά, μέσω της τέχνης. Αβίαστα και με ροή. Άλλωστε, INDAK στην Ταγκαλόγκ- την επίσημη γλώσσαν των Φιλιππίνων- σημαίνει να κινείσαι αρμονικά και ρυθμικά.

Tiny Stars: (για παιδιά 2-4 ετών)

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι τρελοί, οι γονείς δυσκολεύονται ν’ ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις και τα πολλά ανοιχτά μέτωπα. Ιδιαίτερα όταν τα μωρά φτάνουν τα terrible two και τα tantrums δίνουν και παίρνουν, τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Η αγάπη και ο ποιοτικός χρόνος είναι πάντα η απάντηση. Η ουσιαστική σύνδεση και το μαγικό υπερ-όπλο: το παιχνίδι, τα μέσα.

Δύο φορές την εβδομάδα, ο χώρος του INDAK Art Lab υποδέχεται παιδιά 2 έως 4 ετών και τους γονείς τους. Μέσα από τη μουσικοθεατρική αγωγή, τις εναλλαγές ρόλων και το αισθητηριακό παιχνίδι (messy play, καλάθια αισθήσεων, κολλάζ υφών κ.ά) μικροί και μεγάλοι διασκεδάζουν, μαθαίνουν, καταλαβαίνουν καλύτερα ο ένας τον άλλο και την ίδια στιγμή συνδέονται ουσιαστικά.

Οι δραστηριότητες του συγκεκριμένου εργαστηρίου είναι σχεδιασμένες σύμφωνα με τις αρχές του Intensive Interaction for Early Years, του μοντέλου που βοηθά τα παιδιά, στα πρώιμα στάδια της ζωής τους, ν’ αναπτύξουν πολύτιμες κοινωνικές δεξιότητες. Ν’ αποκτήσουν αίσθηση του εαυτού τους, του σώματός τους, των ανθρώπων γύρω τους καθώς και του περιβάλλοντός τους, να ηρεμούν, να εκφράζουν και να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα δύσκολα συναισθήματά τους. Ακόμη και το πώς να θυμώνουν σωστά- ναι, είναι κι αυτό χρήσιμο!

Με τη βοήθεια των έμπειρων θεατροπαιδαγωγών, οι γονείς μιλούν τη γλώσσα των παιδιών, ακόμη και αν δεν χρησιμοποιούν καμία λέξη. Αντίθετα, μιμούμενοι τις κινήσεις, τις εκφράσεις, ακόμη και τα βαβίσματά τους. Έτσι, τα διευκολύνουν ως προς την επικοινωνία αλλά και το χτίσιμο μιας σχέσης εμπιστοσύνης μαζί τους.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://t.ly/-Ipum Mini Performers (για παιδιά 5-7 ετών)

Στο INDAK Art Lab, ένα απόγευμα κάθε εβδομάδα είναι αφιερωμένο στην εξερεύνηση της δημιουργικότητας και της φαντασίας. Οι Mini Performers ανακαλύπτουν τον κόσμο του χορού και του θεάτρου. Και την ίδια στιγμή, χτίζουν την αυτοπεποίθησή τους, βρίσκουν τη φωνή τους και αναπτύσσουν βασικές δεξιότητες ζωής, όπως την ομαδικότητα και την ενσυναίσθηση. Όλα αυτά, φυσικά, μέσα από την πιο σπουδαία τεχνική στον κόσμο: το παιχνίδι!

Σ’ αυτό το εργαστήριο οι γονείς δεν είναι παρόντες στην αίθουσα, αλλά με έναν μαγικό τρόπο είναι σαν να είναι πάντα εκεί. Συμμέτοχοι! Εκτός από τις παραστάσεις των παιδιών που θα παρακολουθήσουν τα Χριστούγεννα και το καλοκαίρι, στο τέλος κάθε μήνα στο inbox τους φτάνει μια ταινία μικρού μήκους με τις καλύτερες στιγμές των μικρών τους performers!

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://t.ly/WUGMV

*Και για τα δύο εργαστήρια, υπάρχει η δυνατότητα ενός δωρεάν δοκιμαστικού μαθήματος.
**Στο Tiny Stars, όπως και στο Mini Performers μια φορά τον μήνα πραγματοποιείται συνάντηση με παιδοψυχολόγο, η οποία αναλύει μία διαφορετική θεματική κάθε φορά γύρω από το παιδί και το παιχνίδι με επιπλέον κόστος συμμετοχής 5€ (προαιρετικά).

*** Μέσα στη χρονιά, ανάλογα με τη ζήτηση, θα ανοίγουν επιπλέον τμήματα. To INDAK Art Lab μέσα από τα λόγια των δημιουργών του: Η ανακάλυψη του κόσμου μέσω των αισθήσεων και η αποκάλυψη αυτού μέσα από την τέχνη. Το ερώτημα που ξυπνάει την έρευνα κι έτσι το INDAK art lab βαφτίζεται Ερευνητικό. Το πάθος να δοκιμάσουμε το ένα και μετά το άλλο εύρημα στην πράξη και να δούμε τι θα προκύψει το καθιστά Πειραματικό. Η ανάγκη να τα κάνουμε όλα αυτά μαζί ως ομάδα το κάνει Κέντρο για να συγκεντρωνόμαστε. Ο γεμάτος ήλιο και φως χώρος στο Παγκράτι γίνεται το σπίτι του. Αυτό που μας ωθεί να προσθέσουμε στον άδειο χώρο κίνηση και ήχο, μας φέρνει στον δρόμο των Παραστατικών ΤεχνώνΕύα Σταυρογιάννη- Ήρα Παπακωνσταντίνου 

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα του INDAK Art Lab καθώς και ολόκληρο το πρόγραμμα σπουδών του εδώ: https://www.indak.gr/

Leave a Reply