ΤΟ ILLUSTRADAYS, ΤΟ ΠΙΟ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2022

Μετά την πρώτη του επιτυχημένη διοργάνωση, το illustradays φέρνει στην Αθήνα για δεύτερη χρονιά ένα κομμάτι δημιουργικότητας από κάθε γωνιά του κόσμου και ταυτόχρονα, φέρνει στην Ελλάδα το μοναδικό της φεστιβάλ αφιερωμένο αποκλειστικά στην τέχνη της εικονογράφησης. Ένα φεστιβάλ που το 2021 φιλοξένησε τη δουλειά περισσότερων από 150 καλλιτεχνών και καλωσόρισε πάνω από 3500 επισκέπτες και επισκέπτριες που αγαπάνε το illustration και το εικονογραφημένο βιβλίο. Χρωματιστές εκθέσεις, διαδραστικά εργαστήρια, πλάσματα βγαλμένα από σελίδες και έργα τέχνης, experts που μοιράζονται τα μυστικά τους σε εμπνευσμένες ομιλίες και portfolio reviews, networking δράσεις για εικονογράφους, μια μεγάλη ανοιχτή βιβλιοθήκη, καλεσμένοι και καλεσμένες από κάθε σημείο της γης και πολλές άλλες δράσεις, έρχονται το Σεπτέμβριο του 2022 σε αυτή τη χαρούμενη, δημιουργική και συμπεριληπτική γιορτή.

«Μια αχτίδα από φως (beam of light)»: η θεματική του illustradays 2022 

Μια αχτίδα από φως. Φως που δείχνει το δρόμο. Φως που δίνει ασφάλεια μέσα στο σκοτάδι. Φως που μας βοηθάει να βλέπουμε τα χρώματα και να καταλαβαίνουμε τον κόσμο γύρω μας. Το illustration είναι φως και το φως γεννά το illustration. Και αυτό το επιβεβαιώνει και η ίδια η λέξη, η οποία προέρχεται από τη λατινική illustrare που σημαίνει δίνω φως, κάνω κάτι πιο φωτεινό, διαφωτίζω. Έτσι, η εικονογράφηση είναι εκεί για να φωτίζει ιδέες, λέξεις και ιστορίες ενώ το φεστιβάλ με την επιλογή αυτής της θεματικής, δείχνει την πρόθεσή του να αναδείξει την καλλιτεχνική κοινότητα και τη δουλειά της, ρίχνοντας ακόμα περισσότερο φως σε αυτή τη μοναδική μορφή τέχνης με τις τόσες διαφορετικές εφαρμογές.

Η αγαπημένη εικονογράφος Ίρις Σαμαρτζή είναι η Art Director του illustradays 2022 και φιλοτέχνησε την αφίσα του. 

Όταν η ομάδα μοιράστηκε τη θεματική με την Ίριδα, εκείνη θέλησε να αποτυπώσει στο εικαστικό της μέρος της δημιουργικής διαδικασίας, ένα κομμάτι όσων συμβαίνουν στα γεμάτα χρώματα εργαστήρια των εικονογράφων. Σχεδίασε λοιπόν αυτό το κράμα αναφορών, περιορισμών, καλλιτεχνικών αμφιβολιών και μαγικών στιγμών έμπνευσης, σε ένα αρμονικό οικοσύστημα μέσα από το οποίο τα σκίτσα γίνονται εικόνες και ταξιδεύουν στον κόσμο. Όπως γράφει και η ίδια η Ίριδα: «Στο μυαλό ένας λαβύρινθος. Πώς γίνεται αυτό δεν ξέρω. Αφού τα έχω όλα σε κουτάκια. Κι εγώ στο κέντρο, στο μεγαλύτερο. Μοναχική δουλειά. Κι όμως εισβάλλουν εικόνες από παλιές ιστορίες που αγαπώ και που μισώ. Ιδέες καινούργιες, ιδέες παλιές, ιδέες για πέταμα. Ο χρόνος που πιέζει, οι άνθρωποι που πιέζουν. Beam of light. Το τέλος. Η ιδέα που έπαψε να είναι μουντζούρα και έγινε εικόνα. Η εικόνα που βγήκε από το κουτί. Τέλος; Ή μήπως η αρχή;»

Κάθε χρόνο,  η θεματική παίρνει μορφή μέσα από την οπτική ταυτότητα, τα εικαστικά και φυσικά την αφίσα του, και παράλληλα χάρη στα έργα που λαμβάνει η ομάδα στο ανοιχτό της κάλεσμα προς καλλιτέχνες. Μια επιλογή αυτών αποτελεί μέρος μιας ξεχωριστής, πρωτότυπης έκθεσης, που παρουσιάζει τις τελευταίες πρακτικές και το ύφος των εικονογράφων της χώρας

illustradays

illustradays. Φωτογραφία της Μυρτώς Κυρίτση

Το illustradays 2022: beam of light θα πραγματοποιηθεί στις 9-18 Σεπτεμβρίου 2022 στο Σεράφειο Δήμου Αθηναίων με δωρεάν είσοδο για το κοινό όλων των ηλικιών. 

Το Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων (Εχελιδών 19 & Πειραιώς 144) είναι κέντρο Αθλητισμού, Πολιτισμού και Καινοτομίας. Οι σύγχρονες εκθεσιακές εγκαταστάσεις του σε συνδυασμό με τους φροντισμένους εξωτερικούς του χώρους αποτελούν την ιδανική επιλογή μιας και το illustradays 2022 μεγαλώνει ακόμα περισσότερο, φέρνοντας πιο πολλά ερεθίσματα, πιο πολλά χρώματα, και πιο πολλές συνεργασίες.

illustradays

Φωτογραφία της Μυρτώς Κυρίτση από την έκθεση Le Immagini Della Fantasia του illustradays 2021.

.

Θέλεις να πάρεις μέρος στο φεστιβάλ; Το open call μόλις άνοιξε!

Το illustradays 2022 προσκαλεί εικονογράφους από την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και εικονογράφους που ζουν και εργάζονται στη χώρα, να δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα εμπνευσμένα από τη θεματική beam of light και να δώσουν τις δικές τους ερμηνείες στο φωςΤα έργα που θα επιλεγούν θα ανοίξουν έναν δημιουργικό διάλογο με τα έργα διεθνών καλλιτεχνών που θα ταξιδέψουν από την Ιταλία και την Le immagini della Fantasia, μια έκθεση που θα επιμεληθεί ο Gabriel Pacheco βασισμένος επίσης στη θεματική beam of light. O Gabriel Pacheco – εικονογράφος και επιμελητής της έκθεσης Le immagini della Fantasia, η Ίρις Σαμαρτζή – εικονογράφος και Καλλιτεχνική Διευθύντρια illustradays 2022 και η Λεώνη Βιδάλη – ομότιμη καθηγήτρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, αποτελούν τα μέλη της διεθνούς επιτροπής επιλογής των φετινών έργων της έκθεσης.

Τρία μεγάλα βραβεία σε εικονογράφους και έργα της έκθεσης beam of light! 

Για πρώτη φορά φέτος, τα επιλεγμένα για την έκθεση έργα θα διαγωνίζονται και για τρία σημαντικά βραβεία που θα δοθούν από μία νέα διεθνή επιτροπή που θα ανακοινωθεί σύντομα. Τα βραβεία είναι τα παρακάτω: 

  1. Μια εβδομάδα μαθημάτων στο Scuola Internazionale dIllustrazione του Fondazione Zavřel στην Ιταλία με όλα τα έξοδα καλυμμένα, με την υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου της Αθήνας.
  2. Ένα ολοκληρωμένο πακέτο από προϊόντα Moleskine αξίας 300 ευρώ με όλα εκείνα τα δημιουργικά εργαλεία που χρειάζεται ένας/μια εικονογράφος.
  3. Μια Illustrator + Folio ετήσια συνδρομή στο AOI (Association of Illustrators) που περιλαμβάνει υποστήριξη, καθοδήγηση και προβολή. 

Όλες οι πληροφορίες για τις αιτήσεις βρίσκονται στην ιστοσελίδα: illustradays.gr. Οι αιτήσεις θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 31 Μαΐου 2022.

Φωτογραφία της Μυρτώς Κυρίτση από την έκθεση Le Immagini Della Fantasia του illustradays 2021.

Η Ίρις Σαμαρτζή είναι εικονογράφος παιδικών βιβλίων και tutor σε παιδικά, δημιουργικά εργαστήρια. Η δουλειά της έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό: ΙX Santiago de Compostela Award for picture books (2016), Κρατικό Βραβείο Παιδικού Εικονογραφημένου Βιβλίου (2012, 2016, 2021), Βραβείο από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού βιβλίου (2012, 2015, 2016, 2017) κ.α. Το 2020 και το 2022 ήταν υποψήφια για το HCAA (Hans Christian Andersen Award) μετά από πρόταση του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ και το 2021 ήταν υποψήφια για το Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA).

Η ομάδα την επέλεξε όχι μόνο εξαιτίας της μεγάλης αγάπης του κοινού για τη δουλειά της, αλλά και για όλες εκείνες τις τεχνικές, τα υλικά και τις ιδέες που κάνουν τα έργα της μοναδικά και πρωτότυπα. Η Ίρις ετοίμασε την αφίσα του φεστιβάλ!


Ακόμα περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ μπορείς να βρεις στο site του και τα social media:
Site: illustradays.gr
Facebook: @illustradays
Instagram: @illustradays
Youtube channel: @illustradays

Leave a Reply