ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ “Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ” ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

Η υπόσχεσηΣε έναν βρόμικο δρόμο μιας μίζερης, σκληρής και άσχημης πόλης, όπου τίποτα δεν φυτρώνει, ένα τσακισμένο από τη ζωή κλεφτρόνι προσπαθεί να αρπάξει την τσάντα μιας γερόντισσας, αλλά συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να την πάρει χωρίς να υποσχεθεί κάτι ως αντάλλαγμα. Τι κρύβει μέσα η τσάντα; Και τι πρέπει να κάνει το μικρό κορίτσι; Πώς θα αλλάξει η ζωή της, η ζωή των γύρω της, αλλά και αυτή των επόμενων γενεών μετά την υπόσχεση που έδωσε; Και τι θα κάνει όταν βρεθεί και η ίδια στη θέση της ηλικιωμένης που κάποτε λήστεψε;
«Η υπόσχεση», της Nicola Davies, με τη μαγευτική εικονογράφηση της Laura Carlin και την εξαιρετική μετάφραση της Μαρίας Παπαγιάννη, είναι ένα εικονογραφημένο βιβλίο εμπνευσμένο από την πεποίθηση ότι η σχέση μας με τη φύση είναι ζωτική για κάθε άνθρωπο, και πως σήμερα –περισσότερο από ποτέ– είναι επιτακτική η ανάγκη να αναθερμάνουμε τη σχέση αυτή. Μέσα από την εξαιρετική δουλειά τους, συγγραφέας και εικονογράφος σηματοδοτούν την αρχή ενός ταξιδιού που μπορεί να μας αλλάξει τη ζωή και μας δίνουν μια ευκαιρία να βελτιώσουμε τον κόσμο. «Η υπόσχεση» είναι η ιστορία μιας μαγικής ανακάλυψης που, με λυρισμό και απλότητα, θα αγγίξει την καρδιά και τη φαντασία των αναγνωστών κάθε ηλικίας, παρουσιάζοντας έναν νέο κόσμο, όπου τελικά ο άνθρωπος μπορεί και συμβιώνει αρμονικά με τη φύση.
Η υποβλητική εικονογράφηση, γκρίζα στην αρχή και αποφασιστική, γεμάτη χρώματα στη συνέχεια, ακολουθεί το συγκλονιστικό κείμενο και συμπληρώνει στην ψυχή του αναγνώστη τις λέξεις που γράφουν στον νου του. Κι έτσι βγαίνει από τις σελίδες του βιβλίου ενδυναμωμένος και έτοιμος να μην αφήσει πλέον το «σπίτι» του να καταστρέφεται.
«Η υπόσχεση» είναι ένα βιβλίο για μικρά παιδιά και για μεγάλα παιδιά και για εφήβους και για ενηλίκους, ένα έργο τέχνης που αρχικά σου σφίγγει την καρδιά, μα έπειτα σ’ τη γεμίζει ελπίδα. Είναι ένα βιβλίο-φάρος για τη γενιά εκείνη που καλείται σήμερα να σώσει, με ανοιχτό μυαλό και όρεξη πολλή, όλα όσα κατέστρεψαν οι προηγούμενες γενιές, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας. Για τη γενιά που υφίσταται τις συνέπειες των άμυαλων πράξεων των προγόνων της. Δεν ξέρουμε αν και τι σώζεται, όμως αξίζει να προσπαθήσουμε! Ιδιαίτερα έπειτα από όσα ζήσαμε αυτό το καλοκαίρι, δεν μπορούμε να μην αναλάβουμε δράση. Η «κλιματική αλλαγή» δεν είναι πια μια απαισιόδοξη πρόβλεψη ολίγων γραφικών οικολόγων, αλλά το παρόν και το μέλλον μας.
«Η υπόσχεση» είναι ένα αλληγορικό παραμύθι που ΠΡΕΠΕΙ να βγει αληθινό. Είναι στο χέρι μας να κάνουμε ξανά την γκρίζα καθημερινότητά μας πολύχρωμη. Κι έτσι, σιγά σιγά, όχι αμέσως, αλλά σταδιακά να φέρουμε τη χαρά σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Δεν είναι τόσο δύσκολο, ας αρχίσουμε με κάμποσους σπόρους… Η φύση θα μπορέσει να ανακτήσει τη χαμένη της δύναμη, αρκεί να την αφήσουμε.
«Η υπόσχεση» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Leave a Reply