Η 4η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας, σηματοδοτεί φέτος ένα σημαντικό ραντεβού για το Genderhood, που προωθεί την έμφυλη ισότητα και τη συναίνεση. Φέτος, ο φωτεινός προβολέας του Παγκόσμιου Οργανισμού για τη Σεξουαλική Υγεία (WAS) είναι το θέμα της συναίνεσης. Με τη διοργάνωση δωρεάν εργαστηρίων για παιδιά και έφηβες/έφηβους στην Αθήνα και τη διανομή του οδηγού “Συναι/no” σε γονείς και εκπαιδευτικούς, το Genderhood αναδεικνύει την κρίσιμη σύνδεση μεταξύ συναίνεσης, σεξουαλικής υγείας και ισότητας.
Συναίνεση & Σεξουαλική Υγεία
Η συναίνεση, ως θεμέλιο της υγιούς σεξουαλικής συμπεριφοράς, αποδεικνύει πώς ο σεβασμός και η κατανόηση των ορίων διαμορφώνουν τις σχέσεις μας. Από πολύ μικρή ηλικία, μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε και να σεβόμαστε τα όρια των άλλων, προωθώντας ένα περιβάλλον αμοιβαίας συμφωνίας. Μέσω των εργαστηρίων Συναι/no, παιδιά και έφηβα άτομα αναπτύσσουν την ικανότητα να εκφράζουν τη βούλησή τους και να σέβονται τις επιθυμίες των άλλων.
Η προώθηση υγιών σχέσεων είναι αδιαίρετα συνδεδεμένη με την έμφυλη ισότητα. Τα εργαστήρια του Genderhood δημιουργούν ένα ασφαλές πλαίσιο για το διάλογο και την ενημέρωση για θέματα που ενίοτε παραμελούνται. Παράλληλα, επιτρέπουν στα παιδιά να αναπτύξουν την αυτογνωσία τους, αναγνωρίζοντας τις προτιμήσεις τους και τα όριά τους.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας μας υπενθυμίζει πόσο κρίσιμη είναι η συναίνεση για τη δημιουργία μιας κοινωνίας που στηρίζεται στον σεβασμό και την ισότητα. Ενώνοντας την προώθηση της σεξουαλικής υγείας και την ενίσχυση της συναίνεσης από την παιδική ηλικία, το Genderhood δημιουργεί τα θεμέλια για ένα καλύτερο και πιο ισότιμο μέλλον.
Παγκόσμιος Οργανισμός για τη Σεξουαλική Υγεία (WAS)
Το 2010, η Παγκόσμια Ένωση για τη Σεξουαλική Υγεία (WAS) κάλεσε όλες τις οργανώσεις της να γιορτάζουν, κάθε 4 Σεπτεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας (WSHD) σε μια προσπάθεια να προωθήσουν μια μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σεξουαλική υγεία σε όλο τον κόσμο και να διασφαλίσουν ότι τα θέματα σεξουαλικής υγείας συζητούνται παντού!
Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας γιορτάστηκε με το σύνθημα «Ας μιλήσουμε γι’ αυτό!» επιδιώκοντας να αρχίσει να σπάει τους φόβους και τα ταμπού γύρω από τη σεξουαλικότητα. Πλέον η Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας γιορτάζεται σε 60 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο με ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.
Η θεματική για τη διοργάνωση της Παγκόσμιας Ημέρας Σεξουαλικής Υγείας (WSHD) 2023 αφορά τη συναίνεση. Η συναίνεση είναι ένα κρίσιμο στοιχείο κάθε υγιούς σεξουαλικής επαφής και πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους εαυτούς μας και τους άλλους για το τι σημαίνει, πώς να την εκφράσουμε και πώς να την αποκτήσουμε. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να σεβόμαστε και να εκτιμούμε την αυτονομία και τις επιλογές του καθενός σε σεξουαλικά θέματα, ανεξάρτητα από το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή οποιονδήποτε άλλο παράγοντα.Οι δράσεις μας
Το Genderhood, σε συνεργασία με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και την Ασφαλή και Ξέγνοιαστα Παιδιά Τώρα –Α.ΞΕ.Π.Τ., διοργανώνει μία σειρά δράσεων για παιδιά, έφηβο πληθυσμό και γονείς, κηδεμόνες, φροντιστές/φροντίστριες.
- Συναι/no εργαστήριο για παιδιά 6-9 ετών
Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
Αγ. Φιλοθέης 17, Αθήνα
Παρασκευή 22/09/2023, 17:00-18:30
Περιορισμένες θέσεις, για αυτό είναι απαραίτητη κράτηση θέσης εδώ: https://forms.gle/Ackz7oymPvYidazEA
Για περισσότερες πληροφορίες: 210 3250341, info@genderhood.org
- Συναι/no εργαστήριο για έφηβες και εφήβους 15-18 ετών
Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Κωνσταντινουπόλεως 189, Αθήνα
Τρίτη 26/09/2023, 16:00-17:30
Περιορισμένες θέσεις, για αυτό είναι απαραίτητη κράτηση θέσης εδώ: https://bit.ly/3qWYlSp
Για περισσότερες πληροφορίες: 210 5148366, info@genderhood.org
- Οδηγός Συναι/no για γονείς: Η συναίνεση ως μέσο πρόληψης της κακοποίησης στα παιδιά
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας 2023 το Genderhood σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό σωματείο ΑΣΦΑΛΗ ΞΕΝΟΙΑΣΤΑ ΠΑΙ∆ΙΑ ΤΩΡΑ– Α.ΞΕ.Π.Τ. και την ευγενική υποστήριξη της Durex προχωρούν στην ανατύπωση αυτού του μικρού οδηγού για γονείς με θέμα τη ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ. O οδηγός θα διανεμηθεί σε γονείς, κηδεμόνες και φροντιστές φροντίστριες την ημέρα των δράσεών μας. Μπορείτε να τον κατεβάσετε και ψηφιακά στον παρακάτω σύνδεσμο: https://bit.ly/3Vbl4EG
Λίγα λόγια για το Genderhood: Το Genderhood είναι μία οργάνωση που προάγει την έμφυλη ισότητα και η πρώτη οργάνωση στην Ελλάδα με εξειδίκευση στην καταπολέμηση έμφυλων στερεοτύπων σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια στο σχολικό περιβάλλον, δράσεις ευαισθητοποίησης και ενδυνάμωσης για γονείς και εκπαιδευτικούς, ο φορέας καταπολεμά την αναπαραγωγή των έμφυλων διακρίσεων από μικρή ηλικία και προλαμβάνει φαινόμενα έμφυλης βίας και σχολικού εκφοβισμού.
Λίγα λόγια για το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης: Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού στεγάζεται στην Πλάκα, στην Αγίας Φιλοθέης 17. Το Μουσείο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και είναι μέλος του Δικτύου Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Αθηνών. Σκοπός του Μουσείου είναι η διάσωση και η έρευνα του σχολικού υλικού καθώς και ο σχεδιασμός και η εκπόνηση εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων για σχολεία, δήμους, πολιτιστικούς φορείς, εταιρείες, ιδρύματα.
Λίγα λόγια για το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού: Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 2004 με βασικό στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού, όπως αυτά ορίζονται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (1989) του ΟΗΕ. Αποστολή του Δικτύου είναι το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού. Όραμά του ένας κόσμος, όπου τα παιδιά θα μεγαλώνουν υγιή και ευτυχισμένα, η γνώμη τους θα λαμβάνεται υπόψη και τα δικαιώματά τους θα γίνονται σεβαστά.
Λίγα λόγια για τα ΑΣΦΑΛΗ ΞΕΝΟΙΑΣΤΑ ΠΑΙ∆ΙΑ ΤΩΡΑ – Α.ΞΕ.Π.Τ.: Η Α.ΞΕ.Π.Τ είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε από εκπαιδευτικούς με σκοπό τον σχεδιασμό, την πραγματοποίηση δράσεων και παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού με στόχο την προαγωγή της σεξουαλικής υγείας και της προστασίας από τη σεξουαλική κακοποίηση. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Παίζω με τον Φρίξο” έχει βραβευτεί με το βραβείο Αριστείας και Καινοτομίας 2019 από την Παγκόσμια Ένωση Σεξουαλικής Υγείας. Το όραμά μας “Ασφαλή και Ξένοιαστα Παιδιά Τώρα”. Η Α.ΞΕ.Π.Τ είναι από το 2022 μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης για τη Σεξουαλική Υγεία (WAS).