Ο ΓΑΤΟΣ ΜΑΟΥΡΙΤΣΙΟ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΤΟΝ ΜΑΓΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΩΝ

Στη Σοφία αρέσουν τα ταξίδια, η θάλασσα και η μαγειρική. Όλα αυτά με συνοδεία βιβλίων! Της αρέσει να διαβάζει συνεχώς και αδιαλείπτως! Της αρέσει να βλέπει βιβλία παντού. Η Μιμή θυμάται ως παιδί τον παππού της να της διαβάζει τις Κυριακές το μεγάλο βιβλίο με τα παραμύθια στον κήπο. Αργότερα θυμάμαι να κρύβει τα βιβλία κάτω από τα σχολικά μαθήματα και να τα διαβάζει μυστικά. Η μουσική και τα βιβλία ήταν αυτά που τη συντρόφευαν και την ακολουθούν ακόμα. «Ο γάτος Μαουρίτσιο» γεννήθηκε από την ανάγκη της Σοφίας και της Μιμής να φτιάξουν έναν δημιουργικό χώρο συνάντησης και αναφοράς για παιδιά και γονείς με κεντρικό άξονα το βιβλίο και την τέχνη. «Ονειρευτήκαμε έναν χώρο που θα δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά και γονείς να ταξιδεύουν με όλες τους τις αισθήσεις στον κόσμο του βιβλίου», εξηγούν.
Για το βιβλιοπωλείο τους, ήθελαν ένα όνομα που να προέρχεται μέσα από τα βιβλία που αγαπούν. Έτσι επέλεξαν τον Μαουρίτσιο Ντι Μάουρο, έναν ήρωα του  Μιχαέλ Έντε από Το μαγικό φίλτρο, που είναι ένα από τα αγαπημένα τους βιβλία. Έτσι μπήκε στις ζωές μας αυτός ο πορτοκαλής κεραμιδόγατος με το αινιγματικό χαμόγελο που κατοικοεδρεύει στο Παγκράτι, μα μπορεί να βρεθεί παντού.

Τι θα βρείτε στον Γάτο;
Στον Γάτο βρίσκεις βιβλία με κοφτερά σπαθιά, βιβλία με άγρια θηρία, βιβλία με πριγκίπισσες και ξωτικά, βιβλία με ζώα, με αστροναύτες, βιβλία με πίνακες και ζωγραφιές. Βιβλία μικρά, γεμάτα συναισθήματα, βιβλία μεγάλα, που σε ταξιδεύουν σχεδόν παντού! Βιβλία με μονοπάτια που θα σε οδηγήσουν στο επόμενο και στο επόμενο και στο επόμενο βιβλίο. Βιβλία για τις σχέσεις γονιών και παιδιών και βιβλία παιδαγωγικά. Επίσης, ο Γάτος φιλοξενεί και  παιχνίδια, κυρίως  εκπαιδευτικά (παζλ, κατασκευές, δραστηριότητες), αλλά και επιλεγμένη γραφική ύλη.

Παντού στον κόσμο
«Ο γάτος Μαουρίτσιο» έχει φίλους παντού! Είναι οι φίλοι της γειτονιάς που περνάνε κάθε μέρα πηγαίνοντας στην παιδική χαρά ή επιστρέφοντας από το σχολείο να πουν ένα γεια. Είναι οι φίλοι που, μετά την επίσκεψη τους στον παππού και στη γιαγιά, θα επισκεφθούν τον Γάτο παρέα τους για να διαβάσουν ένα ακόμα παραμύθι. Είναι οι φίλοι από το εξωτερικό που θα έρθουν για να πάρουν τα βιβλία που θα τους συντροφεύουν στο ταξίδι του γυρισμού τους. Είναι οι φίλοι από άλλες περιοχές της Αθήνας που έρχονται γιατί  εμπιστεύονται τις προτάσεις της Μιμής και της Σοφίας, αλλά και για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις τους. Είναι οι διαδικτυακοί του φίλοι!

Ο Γάτος στην εποχή του κορονοϊού
Στο βιβλιοπωλείο φιλοξενούνταν συγγραφείς και εικονογράφοι, ενώ γίνονταν πολλές διαδραστικές παρουσιάσεις, δράσεις, αφηγήσεις και μεγαλόφωνες αναγνώσεις. Υπήρχε, επίσης, παιδική λέσχη ανάγνωσης, με συντονίστρια την Αγγελική Λάλου, και εικαστικό εργαστήρι με αφορμή ένα βιβλίο τέχνης, με συντονίστρια τη Σοφία Χουλιαρά. «Με την πανδημία υπήρξε μια σιωπή, η οποία ελπίζουμε να γίνει θόρυβος από τον Σεπτέμβρη με τα νέα σχέδια που καταστρώνουμε, με πυξίδα πάντα το βιβλίο και το πώς μπορούμε να παίξουμε με αυτό», σημειώνουν η Σοφία και η Μιμή. «Η πανδημία άλλαξε τις ζωές όλων μας κόβοντας τις επαφές και κρύβοντας τα χαμόγελα. Αυτά τα χαμόγελα των παιδιών και η φασαρία μέσα στον χώρο βιβλιοπωλείου είναι που μας  έλειψαν περισσότερο την περίοδο που το φυσικό μας κατάστημα ήταν κλειστό. Εμείς, όλο αυτό το διάστημα είμαστε πίσω από οθόνες, μηνύματα και τηλέφωνα για να μη χαθεί η αμεσότητα και η επαφή με τους φίλους του Γάτου. Παράλληλα, η πανδημία επιτάχυνε την υλοποίηση ενός μελλοντικού μας σχεδίου για τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος. Έτσι ο Γάτος μας και οι προτάσεις του είναι πλέον και στο διαδίκτυο», χαμογελούν!

Το παιδικό βιβλίο στην Ελλάδα
«Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη αύξηση στην παραγωγή παιδικού βιβλίου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Επίσης, υπάρχουν εικονογραφήσεις υψηλής αισθητικής. Εκδίδονται πολύ περισσότερα βιβλία γιατί το ενδιαφέρον για το παιδικό βιβλίο έχει αυξηθεί. Στην εγχώρια παραγωγή δεν συναντάμε πολλά βιβλία Ελλήνων συγγραφέων που να απευθύνονται σε πολύ μικρές ηλικίες. Αντίθετα, στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες η επιλογή τίτλων είναι πολύ μεγαλύτερη», διαπιστώνουν τα κορίτσια. Οι φίλοι του Γάτου, πάντως, προτιμούν βιβλία για δεινόσαυρους και συναισθήματα, αγαπούν τις μικρές ιστορίες καληνύχτας για έναν καλό ύπνο, αλλά και τις ανατρεπτικές ιστορίες. Τα μεγαλύτερα γατάκια, πάλι, επιλέγουν βιβλία με περιπέτειες και βιβλία με ανακαλύψεις.
Όλοι είμαστε πλασμένοι από ιστορίες. Φτιαγμένοι για να αφηγούμαστε και να ακούμε ιστορίες. Ιστορίες που μας γεμίζουν την καρδιά και το μυαλό, μας δίνουν γνώσεις, μας ξυπνούν συναισθήματα, μας μαθαίνουν συμπεριφορές, μας ταξιδεύουν, μας διασκεδάζουν και μας κρατούν συντροφιά. Στον «Γάτο Μαουρίτσιο», κάθε μέρα διαβάζουμε, ανακαλύπτουμε, ξεφυλλίζουμε ιστορίες που μας διασκεδάζουν, μας στεναχωρούν, μας υποψιάζουν, μας προβληματίζουν. Μας οδηγούν τη σκέψη και μας συντροφεύουν για το υπόλοιπο της μέρας μας. Αυτές τις ιστορίες αγαπάμε! Αυτές που μας ακολουθούν. Κι αν ακόμη αναρωτιέστε ποιος είναι ο Μαουρίτσιο… Ο Γάτος Μαουρίτσιο είναι η συντροφιά της παιδικής (μας) ηλικίας.

Παιδικό βιβλιοπωλείο «Ο Γάτος Μαουρίτσιο»
Ευφρονίου 10-12, 11634, Αθήνα [Πλησίον μετρό Ευαγγελισμός]
Τηλ: 211 182 4881
www.mauriciobookstore.gr
Email: mauriciobookstore@gmail.com 

Leave a Reply