Η ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ. ΜΙΑ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

«Το κουαρτέτο των εποχών», η σειρά της Νορβηγίδας συγγραφέα και σεναριογράφου Maya Lunde, με πρώτο βιβλίο το χειμωνιάτικο Πνεύμα του Χιονιού, έφτασε στην Άνοιξη. Η Φύλακας του Ήλιου είναι άλλη μια υπέροχη ιστορία για όλη την οικογένεια, που εκκινεί, όπως άλλωστε και το Πνεύμα, από την απώλεια. Όπως παραδέχεται η Lunde, που μίλησε στο Τaλκ με αφορμή την έκδοση του δεύτερου αυτό τόμου από τον Κλειδάριθμο, ποτέ δεν περίμενε την εμπορική επιτυχία που θα σημείωνε το πρώτο βιβλίο. Φοβόταν, μάλιστα, ότι η ιστορία θα ήταν μάλλον δύσκολη για τους μικρούς αναγνώστες. Όμως, έπεσε έξω. Μικροί και μεγάλοι βρήκαν σημεία ταύτισης, γιατί τελικά τα Χριστούγεννα, εκτός από περίοδος χαράς, είναι και περίοδος θλίψης και περισυλλογής για πολλούς από εμάς, καθώς τότε μας λείπουν περισσότερο οι αγαπημένοι μας. Φάνηκε, λοιπόν, ότι μεγάλο μέρος του κοινού είχε την ανάγκη να διαβάσει, αλλά και να συζητήσει για την «άδεια καρέκλα» στο γιορτινό τραπέζι.
Αφού το βιβλίο της για τον Χειμώνα έγινε παγκόσμιο best seller, στο οποίο συνέβαλε και η πρωτότυπη εικονογράφηση της Lisa Aisato, η Lunde αισθάνθηκε ότι έχει και άλλα πράγματα να πει στα παιδιά, επομένως, αποφάσισε να δημιουργήσει, μαζί με την Aisato, μια τετραλογία, με ένα (αυτόνομο) βιβλίο για κάθε μια εποχή, μια και είχε στο μυαλό της μια ιδέα για την Άνοιξη, μια για το Καλοκαίρι και μια για το Φθινόπωρο.

Maja Lunde-Lisa AisatoΆνοιξη
Στο νέο βιβλίο της, λοιπόν, πρωταγωνιστεί η προέφηβη Λίλη, που έχει μόνο μια αμυδρή ανάμνηση από τον ήλιο –ο κόσμος της είναι μουντός και βαρύς από τα σύννεφα και τη βροχή. Τίποτα δεν φυτρώνει στη λάσπη, κανένα φυτό δεν ευδοκιμεί στο μισόφωτο. Εκεί όπου ζει, δεν υπάρχουν εποχές… Ορφανή από γονείς, στερημένη από αγκαλιές, μένει με τον παππού της, που προμηθεύει από το θερμοκήπιό του με λαχανικά τη μικρή, σκοτεινή τους πόλη. Τον αγαπά, την αγαπά, μα η σχέση τους είναι απόμακρη, χωρίς πολλά πολλά. Ελάχιστα γνωρίζει το κορίτσι για το παρελθόν του και φυσικά δεν τολμάει να ρωτήσει.
Μια μέρα που ο παππούς ξεχνάει το κολατσιό του, η Λίλη τού το πηγαίνει στο θερμοκήπιο και ανακαλύπτει κάτι που θα αλλάξει τα πάντα: ένα μυστικό μονοπάτι στο δάσος, εκεί όπου κανένα παιδί δεν τολμάει να πάει. Όμως η περίεργη πιτσιρίκα δεν είναι σαν τα άλλα παιδιά. Διώχνει τον φόβο, ακολουθεί το μονοπάτι και, μέσα στο δάσος, ανάμεσα στους μαύρους κορμούς των δέντρων, ανακαλύπτει, μια κοιλάδα, έναν κόσμο διαφορετικό και ολάνθιστο. Ανακαλύπτει ακόμα ένα παράξενο αγόρι με έναν σκύλο. Και την Ηλιοφύλακα, μια μυστηριώδη γυναίκα, στην οποία μοιάζει να οφείλεται η μαυρίλα του τόπου, καθώς αυτή είναι που κρατάει αιχμάλωτο τον ήλιο. Γιατί άραγε; Μια μεγάλη περιπέτεια ξεκινάει. Η Λίλη θα αντιμετωπίσει τους μεγαλύτερους φόβους της και τελικά θα βρει την αγάπη και την ευτυχία, καθώς και την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Θα βρει, φυσικά, και τις αγκαλιές, που τόσο της είχαν λείψει!

Για κάθε αναγνώστη
Η Lunde δημιουργεί άλλο ένα διηλικιακό παραμύθι, μια ψυχολογική αλληγορία με οικολογικά στοιχεία, που γοητεύει ακροβατώντας μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, και υπενθυμίζει πως ό,τι κι αν γίνει, στο τέλος η Άνοιξη βρίσκει τον τρόπο να φτάσει. Μας εξηγεί πως είχε συλλάβει την κεντρική ιδέα γύρω από την ιστορία εδώ και πολλά χρόνια, έχοντας εμπνευστεί από ένα απ’ τα αγαπημένα της παιδικά βιβλία, τον Μυστικό Κήπο, αλλά και από μια εντυπωσιακή ταινία που είχε δει όταν ήταν μικρή και διαδραματιζόταν σε έναν στενάχωρο κόσμο, όπου ο ήλιος δεν έλαμπε ποτέ.
Για τη συγγραφέα, δεν υπάρχει ένας ιδανικός αναγνώστης για το βιβλίο της. Ιδανικοί αναγνώστες είναι όλοι οι άνθρωποι από 8 ετών και πάνω. Μάλιστα, προτείνει σε μικρούς και μεγάλους να το διαβάσουν δυνατά παρέα και έπειτα να το συζητήσουν. Ανάλογα με την ηλικία και με τις προσλαμβάνουσές του, ο καθένας θα βρει διαφορετικά πράγματα να ταυτιστεί. Η ίδια, πάντως, γράφει γιατί αισθάνεται ότι πρέπει να γράψει. Όταν ξεκινάει, ποτέ δεν έχει στο μυαλό της κάποιο μήνυμα να μεταδώσει, επομένως περιμένει από τον καθέναν μας να «διαβάσει» το βιβλίο με τον δικό του τρόπο.
Αυτό που γοήτευσε τη Maja Lunde και θέλησε να το επικοινωνήσει μέσα από το κείμενό της ήταν οι μεγάλες αλλαγές τις οποίες τις οποίες υφίσταται η Φύση και μπορεί να περάσει από το απόλυτο φως στο απόλυτο σκοτάδι. Τις αντιθέσεις αυτές τις αποτύπωσε άριστα η Aisato, παίζοντας με έντονα ανοιχτά και σκούρα χρώματα. Η συνεργασία των δυο τους είναι εξαιρετική· έχουν κοινή νοοτροπία και κοινές πολιτιστικές αναφορές (π.χ. τους αρέσουν οι ίδιες ταινίες ή τα ίδια βιβλία). Όπως μας εξηγεί η Lunde, ως συγγραφέας έχει πάντοτε μια πρώτη αόριστη άποψη για τις εικόνες του κειμένου την οποία και της μεταφέρει. Η Aisato ξεκινάει εικονογραφώντας τους χαρακτήρες και έτσι της δίνει την ώθηση να συνεχίσει την ιστορία της έχοντας στο μυαλό της τους πρωταγωνιστές της. Κι έτσι, βουτούν παρέα μέσα σε ένα υλικό δύσκολο και σοβαρό και παραδίδουν εξαιρετικές δουλειές. Η Lunde, άλλωστε, δηλώνει ανυπόμονη για τη συνέχεια… Το επόμενο βιβλίο τους, αυτό για το Καλοκαίρι, θα διαδραματίζεται σε ένα νησί. Θα πρωταγωνιστούν τρία παιδιά που θα έχουν φτάσει εκεί χωρίς τους γονείς τους. Και… Υπομονή. Δεν μπορεί να αποκαλύψει περισσότερα!

Η φύση, η πανδημία, το μέλλον
Η Φύλακας του Ήλιου είναι ένα βιβλίο για τη φύση, για τις εποχές, για την Άνοιξη, για τον έρωτα, για τις αλλαγές, που τόσο έντονα, μάλιστα, βίωσε ο άνθρωπος από το ξέσπασμα της πανδημίας μέχρι σήμερα. Είναι ένα βιβλίο για τη σημασία της αγκαλιάς στη ζωή μας· πού να το φανταζόμασταν πριν από ενάμιση χρόνο πόσο θα επιθυμούσαμε τις αγκαλιές… Είναι επίσης ένα βιβλίο για την απώλεια, για την αίσθηση πως κάτι λείπει από τις ζωές μας και πρέπει να το αναζητήσουμε πάση θυσία και να το ξαναβρούμε. Τέλος, είναι ένα βιβλίο με οικολογικούς προβληματισμούς, καθώς μας δείχνει τι μπορεί να συμβεί, όταν επιχειρούμε να αλλάξουμε τη Φύση, παρεμβαίνοντας απότομα.
Η Maja Lunde εύχεται τα παιδιά μας να μεγαλώσουν σε έναν καλύτερο κόσμο, με περισσότερη ελπίδα. Προς το παρόν, η Γη δεν είναι σε καλό δρόμο. «Χάνουμε τη φύση», λέει με θλίψη. Είναι, όμως, αισιόδοξη πως ο Joe Biden θα φροντίσει να βάλει τον πλανήτη σε μια πιο «πράσινη» τροχιά την οποία θα ακολουθήσουμε όλοι. Εύχεται, τέλος, να μπορέσουμε ως κοινωνίες να διατηρήσουμε ορισμένα θετικά που προέκυψαν από τη συνεχιζόμενη περιπέτειά μας με τον κορονοϊό. Ένα από αυτά είναι η συνεργασία, απαραίτητη ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το ‒δύσκολο‒μέλλον με γενναιότητα.Φύλακας του ΉλιουΤο βιβλίο της Maja Lunde Η Φύλακας του Ήλιου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος σε εικονογράφηση της Lisa Aisato.

Leave a Reply