ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

ενσυνειδητότηταςΗ έναρξη του  σχολικού έτους μπορεί να προκαλέσει άγχος τόσο στους γονείς όσο και στο παιδί. Φροντίστε να περάσετε λίγο χρόνο με το παιδί σας για να καταλάβετε πώς αισθάνεται. Ανησυχεί; Είναι αγχωμένο; Δεν μπορεί να συγκεντρωθεί; Βαριέται;  Εάν ναι, πώς διαχειρίζεται αυτά τα συναισθήματα του; Αρχικά ζητήστε του να σκεφτεί για λίγα δευτερόλεπτα πώς αισθάνεται το σώμα του και ποια μπορεί να είναι τα συναισθήματα που βιώνει. Αφού σας επιβεβαιώσει τα συναισθήματά του, να το ρωτήσετε σε ποιο σημείο του σώματός του τα αισθάνεται. Βοηθήστε το να κατανοήσει τη σχέση μεταξύ των συναισθημάτων του και του πώς τα αισθάνεται στο σώμα του. Το να μάθει το παιδί ότι τα συναισθήματά του αυτά είναι αποδεκτά, καθώς και η αναγνώρισή τους, είναι μια σημαντική ανακάλυψη – και ένας από τους στόχους της ενσυνειδητότητας.

Στη συνέχεια δοκιμάστε να του μάθετε να χρησιμοποιεί βαθιές αργές αναπνοές για να χαλαρώσει το σώμα και το μυαλό του.

  • Φαντάσου ότι έχεις ένα μπαλόνι στην κοιλιά σου που θέλεις να το φουσκώσεις.
  • Τοποθέτησε τα χέρια σου στην κοιλιά σου.
  • Κλείσε τα μάτια σου και φαντάσου αυτό το μπαλόνι. Τι χρώμα είναι;
  • Τώρα είσπνευσε αργά από τη μύτη σου και φούσκωσε αργά την κοιλιά σου. Με τα χέρια σου στην κοιλιά σου, νιώσε ότι το μπαλόνι φουσκώνει.
  • Τώρα άφησε αργά τον αέρα από το μπαλόνι σου να περάσει από το στόμα σου προς τα έξω (έκπνευσε).
  • Νιώσε το μπαλόνι να ξεφουσκώνει και  να γίνεται μικρότερο.

Επαναλάβετε με το παιδί σας αυτήν την άσκηση πέντε με δέκα φορές. Στο τέλος της άσκησης ρωτήστε το παιδί σας πώς ένιωσε και τι παρατήρησε κατά τη διάρκεια της. Υπάρχει διαφορά στο πώς αισθάνεται μετά;

Η τακτική εξάσκηση στην τεχνική της ενσυνειδητότητας βοηθάει τόσο το παιδί όσο και τον πολυάσχολο ενήλικο να παρατηρεί, να αναγνωρίζει και να ρυθμίζει τα συναισθήματά του, παρά να αντιδρά αυτόματα. Οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας είναι ένας απλός τρόπος που βοηθάει το παιδί να χτίσει τη συναισθηματική του νοημοσύνη. Φροντίστε, λοιπόν, να την ενσωματώσετε στη δική σας προσωπική ρουτίνα αλλά και ως γονέας σε αυτή του παιδιού σας.

Η Λύντια Πετροπούλου είναι Ιστορικός Τέχνης, Εικαστική Παιδαγωγός, Εκπαιδεύτρια Ενσυνειδητότητας και  Δημιουργός του Εργαστήριου “Τέχνη και Ενσυνειδητότητα”, @lydiapetropoulouart.

Leave a Reply