ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ; ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ

ύπνοΌλοι οι γονείς γνωρίζουν πως τα παιδιά συµπεριφέρονται καλύτερα όταν είναι ξεκούραστα, όµως δεν πάνε για ύπνο µε ευχαρίστηση.

Γενικά τα παιδιά τείνουν να έχουν δύο βασικά προβλήµατα ύπνου – δε θέλουν να πάνε για ύπνο και ξυπνούν τη νύχτα.

Στην πρώτη περίπτωση, κάποια παιδιά δε θέλουν να κοιµηθούν επειδή το σκοτάδι τούς προκαλεί το άγχος του αποχωρισµού. Σε κάποια άλλα, το µυαλό τους είναι τόσο δραστήριο, που ίσως δυσκολεύονται στη µετάβαση σε µια πιο ήρεµη διανοητική κατάσταση. Τα παιδιά έχουν περισσότερες φάσεις ελαφριού ύπνου από τους ενήλικες. Έτσι, πρέπει να καταλάβουν πως όταν µισοξυπνήσουν δεν είναι πάντα ώρα να σηκωθούν και χρειάζεται να µάθουν πώς να αποκοιµιούνται µόνα τους.

Το να αποκτήσει ένα παιδί καλή ρουτίνα ύπνου είναι µια από τις µεγαλύτερες προκλήσεις. Όταν όµως το επιτύχετε, µπορεί να φέρει µια από τις πιο θετικές διαφορές στην οικογενειακή σας ζωή. Ο ρόλος σας είναι να βοηθήσετε το παιδί να αναπτύξει µια υγιή στάση προς τον ύπνο.

ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ

10 βασικές αρχέw

1.Βρείτε το πρόβληµα
Μετρήστε πόσες ώρες κοιµάται το παιδί σας µέσα στην εβδοµάδα. Σκεφτείτε γιατί δε θέλει να πάει για ύπνο. Λαχταρά χρόνο µαζί σας; Κοιµάται πολύ µέσα στη µέρα; Λύστε πρώτα τυχόν θέµατα.

2. Φτιάξτε ένα σχέδιο
Η συνέπεια είναι το βασικό, οπότε φτιάξτε ένα σχέδιο το οποίο θα µπορεί να ακολουθήσει όλη η οικογένεια. Βάλτε στόχο µία αλλαγή τη φορά – όπως να πηγαίνει το παιδί στο κρεβάτι χωρίς καβγάδες ή να καταφέρει να µείνει στο κρεβάτι του όλη τη νύχτα. Κάθε αλλαγή µπορεί να χρειαστεί έως και δύο εβδοµάδες.

3. Παρουσιάστε ενωμένο μέτωπο
Οι διαφωνίες για το πώς και το πότε θα πάνε τα παιδιά για ύπνο μπορεί να προκαλέσουν ένταση ανάμεσα στους γονείς που χάνουν πολύτιμο προσωπικό χρόνο. Εάν το παιδί σας λαμβάνει ανάμεικτα μηνύματα, μπορεί να προσπαθήσει να επηρεάσει τον έναν γονιό.

4. Ξεχωρίστε την ώρα του ύπνου
Μην απειλείτε ότι θα στείλετε το παιδί σας στο κρεβάτι ως τιμωρία. Παρουσιάστε την ώρα του ύπνου σαν μια ξεχωριστή ώρα που θα χουζουρέψετε μαζί με ένα βιβλίο προτού κοιμηθεί, ώστε να ξεκουραστεί και να έχει ενέργεια.

5. Επισημάνετε στο παιδί σας ό,τι κάνει σωστά
Παρατηρήστε και περιγράψτε όλα όσα κάνει σωστά το παιδί σας καθώς ετοιμάζεται για ύπνο, από το ότι βγαίνει από το μπάνιο χωρίς γκρίνια μέχρι που φοράει τις πιζάμες του χωρίς να του το ζητάτε.

6. Δημιουργήστε μια ρουτίνα που θα υποδηλώνει την ώρα του ύπνου
Ως ενήλικες, το θεωρούμε δεδομένο – γδυνόμαστε, πλένουμε τα δόντια μας και διαβάζουμε ένα βιβλίο στο κρεβάτι. Δημιουργήστε τέτοια «μηνύματα ύπνου» για το παιδί σας, κάνοντας τα ίδια πράγματα με την ίδια σειρά κάθε βράδυ.

7. Μην το πιέζετε
Για να βοηθήσετε να ηρεμήσει ο δραστήριος εγκέφαλος του παιδιού σας, αφήστε να μεσολαβήσει μια ώρα από την αρχή της προετοιμασίας μέχρι το σβήσιμο των φώτων.

8. Χρησιμοποιήστε φωτάκι νυκτός
Τα μικρά παιδιά μπορεί να νιώθουν ότι το σκοτάδι κρύβει όλα τα οικεία αντικείμενα στο δωμάτιό τους. Ένα χαμηλό φωτάκι μπορεί να τους δείχνει ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει χωρίς να εμποδίζει τον ύπνο τους.

9. Κρατήστε χαμηλούς τόνους
Αφού σβήσουν τα φώτα, ικανοποιήστε κάθε ανάγκη του παιδιού για νερό, τουαλέτα ή αγκαλιά για να ηρεμήσει, αλλά να αλληλεπιδράτε όσο το δυνατό λιγότερο, ώστε να μην επιβραβεύεται με την προσοχή σας.

10. Βοηθήστε το να δει τον ύπνο σαν κάτι θετικό
Χωρίς τη βοήθεια των ενηλίκων, τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν τη σχέση ανάμεσα στον λιγοστό ύπνο και την γκρίνια την επόμενη μέρα. Καθώς το παιδί μεγαλώνει, επισημάνετε αυτό, καθώς και το πόσο δύσκολο είναι το πρωινό ξύπνημα αν δεν έχει κοιμηθεί αρκετά.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΑΣ

Για κάθε ηλικία 

2-3 ΕΤΩΝ

Ο ύπνος θρέφει τα παιδιά
Σε αυτό το στάδιο, το παιδί σας χρειάζεται περίπου 12-13 ώρες ύπνου. Οπότε βεβαιωθείτε ότι πέφτει τη σωστή ώρα στο κρεβάτι.

Επιβραβεύστε τη συµπεριφορά
Χρησιµοποιήστε πίνακες µε αστεράκια και στόχους για να κερδίζει ένα κάθε βράδυ – για παράδειγµα, αν έχει µείνει στο κρεβάτι του όλη τη νύχτα.

4-5 ΕΤΩΝ

Κόψτε τον µεσηµεριανό ύπνο
Τώρα το παιδί σας χρειάζεται λιγότερο ύπνο, οπότε µπορείτε να καταργήσετε τον ύπνο στη διάρκεια της µέρας.

Σταδιακές αλλαγές
Εάν γίνεται πιο δύσκολο να ξυπνήσετε το πρωί το παιδί για το σχολείο, µεταφέρετε κάθε εβδοµάδα κατά 15 λεπτά νωρίτερα την ώρα του ύπνου ώσπου να φτάσετε στην επιθυµητή ώρα.

6-7 ΕΤΩΝ

Σχολικές υποχρεώσεις
Τα µαθήµατα µπορεί να µεταφέρουν πιο αργά την ώρα του ύπνου. Ρωτήστε τον δάσκαλο πόση ώρα θα πρέπει να διαβάζει στο σπίτι και βοηθήστε το παιδί να τηρεί αυτό τον χρόνο.

Τυχόν ανησυχίες;
Κάποια παιδιά δυσκολεύονται να κοιµηθούν εξαιτίας του άγχους από τις σχέσεις µε τους φίλους τους ή µε το σχολείο. Ζητήστε από το παιδί σας να γράψει τυχόν ανησυχίες του πριν ξαπλώσει, ώστε να τις επεξεργαστεί και να τις συζητήσετε.9786180131390

Προδημοσίευση από το βιβλίο των εκδόσεων Ψυχογιός Τι σκέφτεται το παιδί μου, που θα κυκλοφορήσει στις 20 Φεβρουαρίου.

Μάθετε τι πραγματικά εννοεί το παιδί σας όταν λέει «Κοίτα τι έκανα!» «Μα δεν είμαι κουρασμένoς» ή «Με ντροπιάζεις».
Αναλύοντας πάνω από 100 καθημερινές καταστάσεις, το βιβλίο αυτό θα σας βοηθήσει να αποκωδικοποιήσετε τη συμπεριφορά του παιδιού σας, να κατανοήσετε τα συναισθήματά του και να υιοθετήσετε την καλύτερη προσέγγιση όσον αφορά τη διαπαιδαγώγησή του. Θα ανακαλύψετε τα ορόσημα που περνά το παιδί σας από τις ηλικίες των 2 έως 7 χρόνων, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για να αντιμετωπίσετε βασικά θέματα που σας απασχολούν, όπως τα πείσματα, η αντιζηλία μεταξύ αδελφών, δυσκολίες στον ύπνο, ασφάλεια στο Διαδίκτυο και πολλά ακόμη.
Συντονιστείτε με τις ενδόμυχες σκέψεις του παιδιού σας και γίνετε ο γονιός που θα θέλατε να είστε.

Leave a Reply