ΔΩΣΕ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΜΕΛΙΣΣΙ-ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΜΕΛΙΣΣΑΚΙΑ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ

Δώσε λύση στο ΜελίσσιΗ αγαπημένη συγγραφέας Μαρίνα Γιώτη άφησε για λίγο στο πλάι τον Φάνη τον Μπούφο και τα “Παραμύθια… Αλλιώς” και δημιούργησε μια νέα σειρά, και πάλι στις εκδόσεις Διόπτρα, με τίτλο “Μελισσάκια στα θρανία”. Το πρώτο βιβλίο ονομάζεται “Δώσε λύση στο Μελίσσι” και αφορά τις εκλογές στη Μελισσούπολη. Ποια είναι, όμως, η Μελισσούπολη και γιατί πρέπει εκεί να γίνουν εκλογές; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η εικονογράφηση, χαρακτηριστική της δημιουργού, είναι εντυπωσιακή και φυσικά παίζει με κίτρινες, πορτοκαλί, μελί και μαύρες αποχρώσεις. Πρωταγωνιστές είναι δυο μικρά μελισσάκια, αδέλφια, η Μελίνα και ο Μίλτος, που ζουν στην Κυψέλη, σε μια άριστα οργανωμένη κοινωνία, όπου ο καθένας έχει τον ρόλο του και όλα λειτουργούν ρολόι. Μέχρι που μια μέρα συμβαίνει κάτι το αναπάντεχο: Η Βασίλισσα, η αρχηγός της Μελισσούπολης, πεθαίνει ξαφνικά και το μελίσσι βρίσκεται ακέφαλο. Έτσι, αφού όλες οι μέλισσες ενημερώνονται για το δυσάρεστο συμβάν, πέφτει στο τραπέζι η πρόταση για εκλογές. Αν και κατά παράδοση, η κοινωνία των μελισσών έχει Βασίλισσα και λειτουργεί με “κληρονομικό δίκαιο”, η Μελίνα και ο Μίλτος καταλαβαίνουν ότι οι εκλογές είναι μια δίκαιη λύση, καθώς όλοι μπορούν να γίνουν αρχηγοί, εφόσον έχουν τη θέληση και τις ικανότητες. Έτσι, ξεκινά ο προεκλογικός αγώνας, με υποψήφιους:

  • εργάτριες
  • φρουρούς
  • κηφήνες και
  • παραμάνες

Όπως καταλαβαίνετε εκ (πικρής) πείρας, όλοι οι υποψήφιοι υπόσχονται ατέλειωτες -και κυρίως μη υλοποιήσιμες- παροχές στους ψηφοφόρους τους: προστασία από (ανύπαρκτους) εχθρούς, αφθονία φαγητού, εργασιακά δικαιώματα, ξεκούραση, μετοίκιση σε καλύτερο μελίσσι κ.ο.κ. Όσο, όμως, διαρκεί αυτός ο αγώνας, οι μέλισσες παραμελούν αυτό ακριβώς για το οποίο είναι φτιαγμένες, να αξιοποιούν η καθεμιά τα ταλέντα της για το καλό της κοινότητας, η οποία αρχίζει σταδιακά να καταρρέει και να μαστίζεται από ασυνεννοησία και καυγάδες.

clipboard01-5Κρίση μέσα στο Μελίσσι, ποιος το πρόβλημα θα λύσει;

Η Μελίνα και ο Μίλτος παρακολουθούν τα γεγονότα με προβληματισμό, κατανοώντας ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει και έχει μάλιστα γίνει επικίνδυνη. Προειδοποιούν. Δεν εισακούονται. Η κάθε φωνακλού υποψήφια μέλισσα λέει ότι ΘΑ τα διορθώσει όλα ΜΟΛΙΣ γίνει αρχηγός. Αυτή είναι η έννοια της. Να γίνει αρχηγός πάση θυσία, ακόμα κι αν η κοινότητα καταστραφεί. Οι εκλογές γίνονται, αλλά νικητής δεν βγαίνει. Υπάρχει απόλυτη ισοψηφία.

Τα μελισσάκια μας, ο Μίλτος και η Μελίνα προσπαθούν να δώσουν τη λύση και προτείνουν το αυτονόητο: Να δοκιμαστεί ο κάθε υποψήφιος στη θέση της Βασίλισσας και να αναλάβει εν τέλει ο πιο επιτυχημένος. Έλα μου, όμως, που κανείς δεν τα καταφέρνει. Γιατί ο κάθε υποψήφιος είναι φτιαγμένος για κάτι άλλο. Ποιος τελικά θα κυβερνήσει την Κυψέλη; Την απάντηση δεν θα σας την αποκαλύψω… Πάντως, θα είναι ο πιο κατάλληλος για τη θέση αυτή… Και το μελίσσι θα βρει λύση και άμεσα θα ξαναπάρει μπρος.

Dose_Lysi_Art17BΤο νέο βιβλίο της Μαρίνας Γιώτη Δώσε λύση στο Μελίσσι έχει τρία βασικά πλεονεκτήματα:

  1. Εισάγει τα παιδιά μέσα από ένα παραμύθι σε έννοιες όπως οι εκλογές, η αυτοδιοίκηση, η πολιτική, η δημοκρατία, το κοινωνικό καλό, ο καταμερισμός των ρόλων, η συνεργασία, η αξιοκρατία και τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουμε τους ηγέτες μας. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα κείμενο πρώιμης αγωγής του πολίτη, που μπορεί να τροφοδοτήσει μια πλειάδα συζητήσεων μέσα στο οικογενειακό και στο σχολικό πλαίσιο.
  2. Γνωρίζει στα παιδιά μια πολύ ιδιαίτερη κοινωνία, αυτή των μελισσών, δίνοντάς τους στο τέλος του βιβλίου πληροφορίες για τα μέλη της και τον ξεχωριστό τρόπο λειτουργίας της: Ποιες είναι οι Εργάτριες, ποιοι οι Κηφήνες, ποιοι οι Φρουροί, ποιες οι Παραμάνες. ποιοι οι Συνοδοί τους και ποια η Βασίλισσα; Πώς είναι φτιαγμένες οι μέλισσες; Γιατί χορεύουν; Γιατί είναι τόσο σημαντικές; Γιατί κινδυνεύουν με εξαφάνιση; Τι είναι η επικονίαση; Αυτά και πολλά άλλα θα μάθουν οι μικροί αναγνώστες, που μάλιστα στο τέλος του βιβλίου θα κληθούν να δώσουν και αυτοί λύση, όχι στο μελίσσι αλλά σε έναν γρίφο!
  3. Παρακινεί τα παιδιά να δώσουν λύση σε όλα τα μελίσσια του κόσμου που κινδυνεύουν από αφανισμό, με λίγες και απλές, αλλά ουσιαστικές συμβουλές.

Το…ψηφίζουμε ανεπιφύλακτα για μελισσάκια-παιδάκια προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας.

Το βιβλίο της Μαρίνας Γιώτη Δώσε λύση στο μελίσσι, σειρά: Μελισσάκια στα θρανία – No 1 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. 

Leave a Reply