ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ 12 ΜΗΝΕΣ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ ΜΟΥ: ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

Όταν γέννησα τον γιο μου, το 2008, το βιβλίο “Οι πρώτοι 12 μήνες του μωρού μου. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι γονείς” του Καθηγητή Παιδιατρικής Ανδρέα Κωνσταντόπουλου δεν είχε, δυστυχώς, εκδοθεί ακόμα. Όταν, όμως, γέννησα την κόρη μου, το 2010, προμηθεύτηκα την πρώτη του έκδοση και με βοήθησε, αν και είχα ήδη πείρα ως μωρομάνα, σε πάρα πολλά –μικρά και μεγαλύτερα– “προβλήματα” που είχα να αντιμετωπίσω με το μωρό. Δε φαντάζεστε, μάλιστα, πόσες φορές αναρωτήθηκα τι θα είχε πάει διαφορετικά, προς το καλύτερο, αν είχα τον οδηγό αυτό στα χέρια μου και με το πρώτο μου παιδί.

Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο, που έχουν να επιδείξουν πλέον μια ιδιαίτερα αξιόλογη εκδοτική παραγωγή βιβλίων γονεϊκότητας, εκδίδουν ξανά μια αναθεωρημένη και εμπλουτισμένη έκδοση του βιβλίου “Οι πρώτοι 12 μήνες του μωρού μου. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι γονείς”, με σκοπό να κατευνάσουν τις ανησυχίες των μπαμπάδων και των μαμάδων για τον εντελώς καινούργιο και τόσο καθοριστικό για τη ζωή τους ρόλο. Όπως αναφέρει ο συγγραφέας “{…} η κατανοητή αγωνία τους για την ασφάλεια του μωρού και την αποφυγή του λάθους που θα το έβαζε σε κίνδυνο είναι ο βασικός λόγος μου με ενέπνευσε στη δημιουργία του. Ό,τι θα μπορούσε να προβληματίσει κάθε νέο γονιό βρίσκεται συγκεντρωμένο σε αυτό το βιβλίο, με άμεση απλή και κυρίως κατανοητή γλώσσα”.

Στην έκδοση αυτή, που είναι η τρίτη, το περιεχόμενο είναι εμπλουτισμένο και εμπεριέχει περισσότερες ερωτήσεις-απαντήσεις σε πρακτικά καθημερινά θέματα, αλλά και μεγάλη έμφαση αυτή τη φορά σε θέματα εμβολιασμού [με αναφορά ακόμα και στο πολυαναμενόμενο εμβόλιο κατά του κορονοϊού], που απασχολούν ιδιαίτερα τους γονείς. Ο καθηγητής Κωνσταντόπουλος, πάντα με σεβασμό στις αρχές της Παιδιατρικής, προσέθεσε ουσιαστικά στον οδηγό του μια σειρά από ερωτήματα που έλαβε από γονείς τα τελευταία χρόνια και που δεν είχαν συμπεριληφθεί ή δεν αναλύονταν επαρκώς στις προηγούμενες εκδόσεις.

Δε θα παραθέσω εδώ όλα τα θέματα τα οποία πραγματεύεται το βιβλίο, καθώς ξεπερνούν τα 150, και σκοπεύω σταδιακά να τα παρουσιάσω όλα ή τέλος πάντων σχεδόν όλα, στις σελίδες του Τaλκ. Θα σας αναφέρω, όμως, τις βασικές ενότητες: Η πρώτη επαφή με το μωρό, το τάισμα τους μωρού, οι κενώσεις του μωρού, τα 101 πιο συχνά ερωτήματα των νέων γονιών, η κινητική εξέλιξη του μωρού, ο ρόλος των τρίτων προσώπων, οι παθολογικές καταστάσεις του μωρού και τα εμβόλια. Στα αμέτρητα, λοιπόν, πρακτικά και ουσιαστικά ερωτήματα των ανθρώπων που βρέθηκαν ξαφνικά με ένα μωρό στο σπίτι και… δεν ξέρουν τι να το κάνουν, αυτό το βιβλίο δίνει καθησυχαστικές απαντήσεις. Από τα πιο σοβαρά ερωτήματα μέχρι αυτά που αφορούν καθημερινά θέματα, τίποτα δεν πρέπει να σας τρομάζει. Η έλευση ενός μωρού και η φροντίδα του είναι εύλογο να δημιουργούν αγωνία και ανασφάλεια στους νέους γονείς. Μην πέσετε στην παγίδα του άγχους [καλά, θα πέσετε, δε γίνεται να μην πέσετε, αλλά τέλος πάντων, μην πέσετε στην παγίδα του άγχους πολύ]. Αντιμετωπίστε τη νέα κατάσταση στη ζωή σας σαν μια καινούργια πρόκληση [αυτό είναι άλλωστε, η πιο ευχάριστη και συνάμα δύσκολη πρόκληση της ζωής σας] και απολαύστε τον πρώτο χρόνο μαζί με το μωρό σας. Είναι μοναδικός.

Στο τέλος του βιβλίου περιλαμβάνεται ευρετήριο με όλες τις γνωστές και άγνωστε λέξεις που πιθανόν θα σας απασχολήσουν, ώστε να βρίσκετε αμέσως τη σελίδα ή τις σελίδες στις οποίες γίνεται αναφορά σε αυτές. Καλό διάβασμα και καλή ανατροφή!

Το βιβλίο του Ανδρέα Κωνσταντόπουλου Οι πρώτοι 12 μήνες του μωρού μου. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι γονείς κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. 

Leave a Reply