Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το Διεθνές Απολυτήριο (IB)

Διεθνές απολυτήριοΚριτική σκέψη, έρευνα, εξατομικευμένη διδασκαλία, ελευθερία και ακαδημαϊκή ετοιμότητα είναι μερικοί από τους λόγους που το πρόγραμμα του διεθνούς απολυτηρίου (International Baccalaureate) εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία σε περισσότερα από 5.500 σχολεία σε όλο τον κόσμο. Όλο και περισσότεροι μαθητές επιλέγουν το ΙΒ για να προετοιμαστούν για τις σπουδές τους στο εξωτερικό, συνιστώντας τελικά μια παγκόσμια εκπαιδευτική κοινότητα, τα μέλη της οποίας συνδέονται στην προσπάθεια τους να αλλάξουν τον κόσμο.
Συζητήσαμε με τον Βαγγέλη Παπαδόπουλο, υπεύθυνο του Τμήματος Σπουδών Εξωτερικού των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, για τους λόγους που καθιστούν το Διεθνές Απολυτήριο την πιο σύγχρονη εκπαιδευτική εμπειρία, ενώ τον ρωτήσαμε και με ποια κριτήρια θα διαλέξουμε το καταλληλότερο από τα σχολεία που το προσφέρουν.

Αποστήθιση… τέλος. Ανάπτυξη κριτικής σκέψης
«Στο IB οι μαθητές μαθαίνουν πώς να σκέφτονται και όχι τι να σκέφτονται», τονίζει ο κος Παπαδόπουλος. Οι καθηγητές αλληλεπιδρούν ουσιαστικά με τους μαθητές και στην ουσία τους βοηθούν να αναπτύσσουν πρωτότυπη σκέψη, να νιώθουν αυτοπεποίθηση για τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο, αλλά και να μπορούν να ακούν και να μαθαίνουν από τους άλλους. Οι μαθητές επιλέγουν τα γνωστικά αντικείμενα που τους ενδιαφέρουν και στην ουσία ερευνούν.

Ολιστική εκπαίδευση
Δημιουργούνται όχι απλώς μαθητές, αλλά ολοκληρωμένες προσωπικότητες-πολίτες του κόσμου· αυτή είναι μια από τις προτεραιότητες του προγράμματος IB. Πέραν από τα υψηλά ακαδημαϊκά standards, οι μαθητές αναπτύσσουν και άλλες δεξιότητες όπως ανεκτικότητα, κοινωνική ευθύνη, ανάληψη ρίσκου. Για να πάρουν το Διεθνές Απολυτήριο, οι μαθητές πρέπει να συμμετάσχουν και σε εξωσχολικές δραστηριότητες, που αφορούν προσφορά στην κοινότητα και την ενδυνάμωση μιας ευρύτερης ανθρωπιστικής παιδείας.

Ακαδημαϊκή ετοιμότητα
Σκοπός του ΙΒ δεν είναι η δημιουργία αποφοίτων λυκείου, αλλά η καλλιέργεια των δεξιοτήτων ενός ικανού φοιτητή, αφού εκεί δουλεύεται σε βάθος η μεθοδολογία που πρόκειται να διδαχθεί στο πανεπιστήμιο που θα επιλέξει. Μέσω της εξατομικευμένης διδασκαλίας, της εξοικείωσης των μαθητών με τις εξεταστικές ιδιαιτερότητες των σχολών του εξωτερικού και της πρακτικής διδασκαλίας σχετικά με τις τεχνικές ανάπτυξης ερευνητικών εργασιών, ένας μαθητής του IB είναι κάτι παραπάνω από εξοπλισμένος για οτιδήποτε διαλέξει να σπουδάσει στο εξωτερικό. «Μια πολύ σημαντική δεξιότητα που αποκτούν οι κάτοχοι ενός Διεθνούς Απολυτηρίου είναι η διαχείριση του χρόνου και του όγκου των εργασιών», αναφέρει ο κος Παπαδόπουλος.

Διαβατήριο για την εισαγωγή στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου
Ο τρόπος με τον οποίον αναπτύσσονται οι ερευνητικές δεξιότητες των μαθητών, η ικανότητά τους να επιλύουν προβλήματα, αλλά και η κοινωνική ενσυναίσθηση που αναπτύσσουν στην πορεία απόκτησης του Διεθνούς Απολυτηρίου, τοποθετούν τους κατόχους του IB Diploma σε πλεονεκτική θέση στη διαδικασία εισαγωγής σε κορυφαία πανεπιστήμια.

Πώς επιλέγουμε σχολείο;
Στη χώρα μας, το Διεθνές Απολυτήριο προσφέρουν ορισμένα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Υπάρχουν, λοιπόν, παράμετροι που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη στην επιλογή του πιο κατάλληλου σχολείου που δίνει τη δυνατότητα απόκτησης του IΒ: Οι επιτυχίες των μαθητών του σχολείου στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, τα ολιγομελή τμήματα, η δυνατότητα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, η δυνατότητα σωστής προετοιμασίας πριν από τις τελικές εξετάσεις και η καλή διασύνδεση με τα admissions offices των καλύτερων πανεπιστημίων είναι αυτά που πρέπει να μας απασχολήσουν στην επιλογή ενός ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου.

Οι επιτυχίες των μαθητών των Εκπαιδευτηρίων Δούκα αγγίζουν το 100%. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο κος Παπαδόπουλος, «πάνω από το 90% των μαθητών επιτυγχάνουν στις σχολές της πρώτης τους επιλογής και εισάγονται κάθε χρόνο σε αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής όπως: Oxford University, Cambridge University, UCL, Imperial College of London, City University of London, Princeton University, New York University, Northeastern University-Boston, Musicians Institute-Hollywood, κ.ά. Τα τμήματα είναι αυστηρά ολιγομελή και οι μαθητές μας έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικό ταξίδι στη Μεγάλη Βρετανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να μπορέσουν να επιλέξουν το πανεπιστήμιο που πραγματικά τους αρέσει. Επιπλέον, το IB των Εκπαιδευτηρίων Δούκα προσφέρει στους μαθητές την ευκαιρία να εργαστούν σε καλοκαιρινά Internships σχετικά με το αντικείμενο που έχουν επιλέξει, έτσι ώστε να αποκτήσουν εμπειρική γνώση».

  • Η γλώσσα εργασίας είναι τα αγγλικά και το αναλυτικό πρόγραμμα υπαγορεύεται από το International Baccalaureate Organization (ΙΒΟ).

  • Tο δίπλωμα του ΙΒ είναι ισότιμο του Ελληνικού Απολυτηρίου Γενικού Λυκείου.

  • Αυτό που ίσως κάνει το IB να ξεχωρίζει περισσότερο από κάθε άλλο πρόγραμμα εκπαίδευσης είναι πως ο κάθε μαθητής μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα της επιλογής του και εκείνα που αφορούν την ακαδημαϊκή του κατεύθυνση.

  • Οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να εκπονήσουν το Extended Essay (Εκτεταμένο Δοκίμιο), μία ερευνητική εργασία 4.000 λέξεων που μοιάζει αρκετά με εργασίες πανεπιστημίων του εξωτερικού. Η εργασία αυτή περιλαμβάνει τη μελέτη ενός θέματος στο πλαίσιο ενός γνωστικού αντικειμένου και με βάση ένα ερευνητικό ερώτημα.

  • Το IB απευθύνεται στις δύο τελευταίες χρονιές του Λυκείου. Καλό είναι να προτιμήσετε ένα εκπαιδευτήριο που παρέχει τη δυνατότητα στους μαθητές του να γνωρίσουν το IB νωρίτερα, για να μπορούν να αποφασίσουν με ποια εκπαιδευτική προσέγγιση θα προχωρήσουν. Τα Εκπαιδευτήρια Δούκα προσφέρουν ένα ολοκληρωμένο Pre-IB που απευθύνεται στους μαθητές της Α’ Λυκείου έτσι ώστε να τους εισαγάγει σταδιακά στη φιλοσοφία του προγράμματος.

Leave a Reply