Το Co-OPERAtive, το πρώτο διαπολιτισμικό φυτώριο όπερας νέων στην Ευρώπη, ολοκληρώνει την τρίτη χρονιά υλοποίησής του και παρουσιάζει την παράσταση μουσικού θεάτρου Go to come back, την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023 στις 20.30 στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Το Go to come back σε μουσική Νικολέτας Χατζοπούλου, επιμέλεια κειμένων και δραματουργία Ελένης Μολέσκη και σκηνοθεσία και χορογραφία Χρήστου Στρινόπουλου, αποτελεί έναν στοχασμό πάνω στην ενηλικίωση και την αναζήτηση της προσωπικής ταυτότητας. Η πλοκή του έργου μάς μεταφέρει σε έναν κοινό τόπο για όλους, την περιπετειώδη διεργασία που μας κάνει να κατανοούμε τον εαυτό μας μέσα από την επιδίωξη των ονείρων, των προσδοκιών και των ταλέντων μας. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Παύλος Θανόπουλος, τους φωτισμούς η Μαριέττα Παυλάκη, ενώ τη δημιουργική ομάδα συμπληρώνει ο περφόρμερ Νίκος Ζιάζιαρης. Η παράσταση παρουσιάζεται με τη συμμετοχή της μεικτής ομάδας Αθηναίων εφήβων και ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο που συμμετείχαν στη διαδικασία δημιουργίας του έργου. Στο πιάνο ο Χρήστος Καραβασίλης.
Βραβευμένο το 2019 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό FEDORA, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Co-OPERAtive επιδιώκει να φέρει την όπερα κοντά στο νεανικό κοινό, αναδεικνύοντας παράλληλα τη διαπολιτισμική ποικιλομορφία της σύγχρονης Αθήνας και τη σπουδαιότητα της κοινωνικής συνοχής. Στο πλαίσιο του προγράμματος, μια μεικτή ομάδα Αθηναίων εφήβων και ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο πραγματοποίησε συναντήσεις σε εβδομαδιαία βάση υπό την καθοδήγηση καλλιτεχνών και εκπαιδευτικών από τον χώρο της μουσικής, του θεάτρου και της όπερας και δημιούργησε μια δική της παράσταση μουσικού θεάτρου.
To Co-OPERAtive υλοποιήθηκε σε στενή συνεργασία με το Κοινωνικό ΕΚΑΒ, την Ευρωπαϊκή Έκφραση Κυψέλης και τη ΖΕΥΞΙΣ. Λίγα λόγια για τη διαδικασία από την εκπαιδευτική και τη δημιουργική ομάδα: Θεμελιώδης στόχος της διαδικασίας των εργαστηρίων ήταν να δοθεί στους συμμετέχοντες έντονα ενεργός ρόλος στην προετοιμασία μιας παράστασης μουσικού θεάτρου, από τη σύλληψη της αρχικής ιδέας μέχρι τη μετεξέλιξή της σε ολοκληρωμένο έργο. Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη της πρωταρχικής ανεπεξέργαστης ιδέας, της υπόθεσης της παράστασης αλλά και των σχημάτων και της ροής της δράσης ήταν ο αυτοσχεδιασμός, το θεατρικό παιχνίδι και οι ασκήσεις ελεύθερης γραφής. Επιπλέον, τα μουσικά παιχνίδια, οι φωνητικοί αυτοσχεδιασμοί και η οργάνωση σε χορωδιακή δομή βοήθησαν τα παιδιά να εξοικειωθούν γρήγορα με διάφορους τρόπους μουσικής δημιουργίας. Παράλληλα, χρησιμοποιήθηκαν γραφικές παρτιτούρες σε συνδυασμό με φωνητικές τεχνικές εμπνευσμένες από τις screaming choirs και πειραματισμούς με την κίνηση του ήχου στον χώρο για τη δημιουργία επιτόπιων συνθέσεων και ηχοτοπίων που πλαισιώνουν τη θεατρική δράση. Επιδιώξαμε το αποτέλεσμα που θα φέρουμε στη σκηνή να αποτελεί καθαρό προϊόν της συμμετοχής των παιδιών στο Co-OPERAtive, ενώ η στενή συνεργασία και η συνεχής ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των μελών της δημιουργικής ομάδας αποτέλεσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη του εν λόγω στόχου.
Λίγα λόγια για την παράσταση: Μια ομάδα νέων βρίσκεται κάπως απρόσμενα και μαγικά σε μια αίθουσα υποδοχής ενός απόκοσμου κτιρίου. Σύντομα ανακαλύπτουν πως μάλλον βρίσκονται σε ένα πολύ παράξενο σχολείο. Τότε εμφανίζεται ένα αλλόκοτο πλάσμα, ο Διευθυντής του σχολείου, που τους εξηγεί πως βρίσκονται εκεί για να μάθουν περισσότερα για τον εαυτό τους και να απαντήσουν στις ερωτήσεις που όλοι τους φοβούνται: Ποιο είναι το πάθος τους; Ποιο είναι το όνειρό τους για το μέλλον; Έπειτα τους καλεί να αναζητήσουν τις απαντήσεις ανοίγοντας μυστηριώδεις πόρτες που οδηγούν σε ακόμα πιο παράξενα δωμάτια. Εκεί θα βρεθούν αντιμέτωποι με όλα όσα φοβούνται και πρέπει να ξεπεράσουν. Μετά από όλη αυτήν την περιπέτεια καταλήγουν στη μεγάλη αίθουσα των θαυμάτων όπου, ενώνοντας τα στοιχεία που μάζεψαν στη διαδρομή τους, αντιλαμβάνονται κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την ίδια τη ζωή που κάνει αυτό το περίεργο σχολείο να μη φαντάζει πια απειλητικό.
Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ
Co–OPERAtive: Διαπολιτισμικό φυτώριο όπερας για εφήβους
Παράσταση μουσικού θεάτρου
Go to come back
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ
Παρασκευή 19 Μαΐου 2023
Ώρα έναρξης: 20.30
Μουσική σύνθεση, προετοιμασία πιάνου: Νικολέτα Χατζοπούλου
Επιμέλεια κειμένων, δραματουργία: Ελένη Μολέσκη
Σκηνοθεσία, χορογραφία: Χρήστος Στρινόπουλος
Σκηνικά, κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος
Φωτισμοί: Μαριέττα Παυλάκη
Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Νίκος Ζιάζιαρης
Πιάνο: Χρήστος Καραβασίλης
Υπεύθυνος εργαστηρίων μουσικής: Νίκος Ζιάζιαρης
Υπεύθυνη εργαστηρίων θεάτρου: Ελένη Μολέσκη
Συμμετέχει μεικτή ομάδα Αθηναίων εφήβων και ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο από με το Κοινωνικό ΕΚΑΒ, την Ευρωπαϊκή Έκφραση και τη ΖΕΥΞΙΣ.
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται από τις 11 Μαΐου στις 12.00, αποκλειστικά μέσω της ticketservices.