“Οδύσσεια του Ομήρου”. Τελευταία παράσταση στο Christmas Theater

Οδύσσεια του ΟμήρουΗ Οδύσσεια του Ομήρου, το παραμύθι των παραμυθιών, έρχεται για τελευταία φορά στο Christmas Theater, την Κυριακή 26 Μαρτίου, σε κείμενο και σκηνοθεσία της Κάρμεν Ρουγγέρη. Η παράσταση θα δώσει την ευκαιρία στους μικρούς μας φίλους να γνωρίσουν μέσα από το θέατρο τον μεγαλύτερο ποιητή της ανθρωπότητας, τον Όμηρο, σε μια παράσταση αποκλειστικά δική τους. Τις καθημερινές, η παράσταση θα συνεχίσει να παίζεται για σχολεία.

Η παράσταση φωτίζει το ομηρικό έπος, με ποιητικό λόγο και συναρπαστική δράση, μέσα από ονειρεμένες εικόνες, με δυναμικό χορό, με μουσικά μοτίβα εμπνευσμένα από μελωδίες της παράδοσης των τόπων απ’ όπου πέρασε ο Οδυσσέας στο ταξίδι του, με επιβλητικές μάχες και με μια μεγάλη ομάδα ταλαντούχων ηθοποιών. Μέσα από σοβαρότητα αλλά και πολύ χιούμορ, η Οδύσσεια θα κάνει προσιτά στα παιδιά τα μεγάλα και σπουδαία μηνύματα του αυθεντικού κειμένου, θα προσφέρει γνώσεις και αφορμή για περαιτέρω μελέτη και βέβαια μεγάλη βοήθεια για τα παιδιά που τη διδάσκονται στο σχολείο.

Μια παράσταση  του Christmas Theater που θα μαγέψει μικρούς και μεγάλους θεατές και θα μας πάρει μαζί της για να ζήσουμε κι εμείς το συναρπαστικό ταξίδι του Οδυσσέα που ξεκινάει από την Τροία για να γυρίσει επιτέλους στην πατρίδα του, την πανέμορφη Ιθάκη.Οδύσσεια του Ομήρου«Πριν από 23 χρόνια», λέει η Κάρμεν Ρουγγέρη, «ως καλλιτεχνική διευθύντρια της παιδικής σκηνής του Εθνικού μας θεάτρου, πρότεινα στον Νίκο Κούρκουλο να ανοίξουμε τις πόρτες του Ηρωδείου στα παιδιά. Σύνθημά μας: “Ένα Ηρώδειο γεμάτο παιδιά”. Στις τρεις παραστάσεις που έγιναν τότε, παιδιά από όλη την Ελλάδα ήρθαν στο Ηρώδειο, ξεχειλίζοντάς το με 5.500 κόσμο σε κάθε παράσταση. Η επιτυχία ήταν πολύ μεγάλη. Σήμερα, 23 χρόνια μετά, οι συνεργάτες μου κι εγώ επανερχόμαστε με το ίδιο σύνθημα: “Ένα Ηρώδειο γεμάτο παιδιά” σε μια μεγάλη παραγωγή του Christmas Theater». Και η επιτυχία ήταν μεγάλη. Η παράσταση στο Ηρώδειο στις 9 Οκτωβρίου 2022 μέσα σε λίγες μέρες έγινε sold out και μεταφέρεται τώρα στο Christmas Theater για να τη δουν όσο το δυνατόν περισσότεροι γονείς με τα παιδιά τους.

Ελάτε, λοιπόν, να ανοίξουμε μαζί το βιβλίο της Οδύσσειας και να δούμε να ζωντανεύουν πάνω στη μοναδική σκηνή του Ηρώδειου ο Οδυσσέας, η Πηνελόπη, οι σύντροφοί του  οι μνηστήρες και ακόμα, όλοι οι ήρωες και οι ηρωίδες του μοναδικού αυτού έπους. Την Οδύσσεια του Ομήρου!

Λίγα λόγια για το έργο: Όλα αρχίζουν στον Όλυμπο. Οι θεοί συνεδριάζουν, ενώ ο Ποσειδώνας – εχθρός του Οδυσσέα – λείπει σε ταξίδι. Ευκαιρία να επιτρέψουν στον πολύπαθο ήρωα να φύγει από το νησί της Καλυψώς, όπου είναι αποκλεισμένος. Ο Ερμής αναλαμβάνει να μεταφέρει την είδηση. Η Καλυψώ θυμώνει, αλλά του επιτρέπει να φύγει. Με μια σχεδία ο Οδυσσέας ξεκινάει για την ποθητή επιστροφή. Για κακή του τύχη, ο Ποσειδώνας, γυρνώντας από το ταξίδι του, τον βλέπει. Θυμώνει. Σηκώνει φουρτούνα. Διαλύει τη σχεδία. Ναυαγός, βγαίνει στο νησί των Φαιάκων. Εκεί τον συναντά η βασιλοπούλα Ναυσικά και τον οδηγεί στους γονείς της που τον φιλοξενούν. Αποκαλύπτει ποιος είναι κι αρχίζει να διηγείται τις περιπέτειες του.
Πώς ξεκίνησε με 12 καράβια κι έφτασε στους Κίκονες πρώτα,
Μετά στους Λωτοφάγους.
Στην Αιολία.
Στους Λαιστρυγόνες.
Στην Κίρκη ύστερα.
Πώς έφτασε στον Κάτω Κόσμο.
Πώς κινδύνεψε από τις Σειρήνες.
Πώς γλίτωσε από τη Σκύλα και τη Χάρυβδη.
Πώς έφτασε στο Νησί του Ήλιου.
Πώς κατέληξε στην Καλυψώ.
Συγκινημένοι οι βασιλείς των Φαιάκων τον στέλνουν με ένα μαγικό καράβι πίσω στην Ιθάκη.
Να τώρα ο Οδυσσέας μας στην όμορφη πατρίδα του, έχοντας πάλι δίπλα του βοηθό την Αθηνά.
Μεταμορφωμένος σε ζητιάνο συναντά τον Εύμαιο, το χοιροβοσκό.
Μετά τον Τηλέμαχο.
Ύστερα την Ευρύκλεια.
Αντιμετωπίζει την κακία των μνηστήρων.
Η Αθηνά προκηρύσσει αγώνισμα τοξοβολίας. «Όποιος από τους μνηστήρες καταφέρει να τεντώσει τη χορδή του τόξου του Οδυσσέα και περάσει το βέλος μέσα από τις τρύπες δώδεκα πελεκιών στη σειρά, όπως έκανε εκείνος, θα πάρει γυναίκα του την Πηνελόπη»
Οι μνηστήρες δοκιμάζουν και αποτυγχάνουν.
Ο Οδυσσέας παίρνει το δοξάρι στα χέρια του, περνάει τη χορδή και με τη βοήθεια των πιστών του φίλων σκοτώνει τους μνηστήρες.
Η Πηνελόπη ξανασμίγει με τον άντρα της.
Οι συγγενείς των μνηστήρων ξεσηκώνονται.
Γίνεται πόλεμος.
Επεμβαίνει η Αθηνά.
Κι εδώ τελειώνει η ιστορία μας.Οδύσσεια του Ομήρου, λοιπόν… μια παράσταση της Κάρμεν Ρουγγέρη, που όπως έχει αποδειχτεί, διαθέτει το μοναδικό ταλέντο να εμπνέει στα παιδιά κάθε ηλικίας την αγάπη για το θέατρο. Είναι μια αφορμή να ξαναθυμηθούμε τη μυθολογία μας σε μια εποχή που την έχουμε τόσο πολλή ανάγκη!

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη
Σκηνικά – Κοστούμια: Χριστίνα Κουλουμπή
Χορογραφίες – Κίνηση – Φωτισμοί: Πέτρος Γάλλιας
Μουσική – Video Art : Αντώνης Δελαπόρτας
Στίχοι τραγουδιών: Ανδρέας Κουλουμπής
Σπαθογραφίες: Κωνσταντίνος Μπουμπούκης
Διδασκαλία τραγουδιών: Ελένη Ζιώγα
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Χρήστος Γράπας
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργάκη
Γραμματειακή υποστήριξη: Ελένη Καρτάση

ΟΔΥΣΣΕΙΑ της Κάρμεν Ρουγγέρη
CHRISTMAS THEATER
Κυριακή 26.3.2023 στις 12:00 και καθημερινές για σχολεία.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
ΔΙΑΚΕΚΕΙΡΜΕΝΗ ΖΩΝΗ: 30 ευρώ
Α ΖΩΝΗ: 25 ευρώ
Β ΖΩΝΗ: 20 ευρώ
Γ ΖΩΝΗ: 15 ευρώ
Δ ΖΩΝΗ: 10 ευρώ
ΘΕΣΕΙΣ ΑΜΕΑ (μόνο με τηλεφωνική κράτηση στο 21117701700): 10 ευρώ
Ισχύουν ειδικές τιμές για ομαδικά εισιτήρια, πληροφορίες: 211 7701700
Παραστάσεις τις καθημερινές για σχολεία, πληροφορίες: 211 7701700
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 211 77 01 700, www.ct.gr & www.viva.gr

Leave a Reply