“Μια καληνύχτα γεμάτη απίθανες ερωτήσεις” για κάθε φιλοπερίεργο παιδί

Μια καληνύχτα γεμάτη απίθανες ερωτήσεις

Μια καληνύχτα γεμάτη απίθανες ερωτήσεις

Αλήθεια, κοιμάται ποτέ βαθιά η ανθρώπινη περιέργεια; Όχι, τουλάχιστον μέχρι κάποια ηλικία –μετά τη σαμποτάρει το εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Τα παιδιά είναι φύσει περίεργα, μικροί εξερευνητές της γνώσης, που αναζητούν ιδιοφυείς απαντήσεις σε συχνά απρόσμενες ερωτήσεις! Οι γονείς συχνά εκπλησσόμαστε με όσα μας ρωτούν. Μπορεί οι συνδέσεις που κάνουν να μας φαίνονται άκυρες, μπορεί να μην είχαν περάσει ποτέ από το μυαλό μας οι απορίες που εκφράζουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι επιστήμη δεν είναι να ξέρεις ένα σωρό πράγματα ή να πετυχαίνεις πάντα τις σωστές απαντήσεις. Επιστήμη είναι να κάνεις ερωτήσεις, λογικές, χαζές ή απίθανες…

Γιατί οι σαπουνόφουσκες είναι πάντα στρογγυλές;
Πόσο βαριά είναι η Γη;

Εντωμεταξύ, όλοι ξέρουμε ότι οι πιο απίθανες ερωτήσεις τίθενται από τους άγουρους φιλοσόφους της ζωής και εν δυνάμει επιστήμονες λίγο πριν από τον ύπνο. Το κάνουν, άραγε, επίτηδες, για να καθυστερήσουν τη διαδικασία; Αρέσκονται να μας… ταλαιπωρούν; Ή πράγματι, την ώρα που ξαπλώνουν και χαλαρώνουν, αφήνουν ελεύθερη τη φαντασία τους να καλπάσει, γεγονός που έχει θαυμαστά αποτελέσματα; Δεν έχω ξεκάθαρη απάντηση, νομίζω ότι σε κάποιον βαθμό ισχύουν και τα τρία πιθανά σενάρια και η βαρύτητα του καθενός εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του παιδιού και το οικογενειακό πρόγραμμα. Έχω, όμως, μια ξεκάθαρη αναγνωστική πρόταση, που θα διασκεδάσει και θα εκπαιδεύσει και τις δυο πλευρές. Το νέο βιβλίο της Isabelle Thomas Μια καληνύχτα γεμάτη απίθανες ερωτήσεις, που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Έχουν φαντασία τα ζώα;
Γιατί χρειαζόμαστε τα φρύδια;

Η συγγραφέας συγκέντρωσε ένα σωρό ασυνήθιστες ερωτήσεις που έχουν επιστημονική βάση, με τις οποίες τα παιδιά βομβαρδίζουν, πονοκεφαλιάζουν και σαστίζουν κάθε μέρα τους μεγάλους, και έχτισε ένα ξεχωριστό σύμπαν για νοερά ταξίδια στη χώρα της φαντασίας και της περιέργειας, ένα σύμπαν όπου ο ύπνος και η μάθηση συναντιούνται με τον πιο ξεκαρδιστικό και απροσδόκητο τρόπο!

Γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν ουρές;
Οι γάτες είναι υγρές ή στερεές;

Ας το παραδεχτούμε: Συνήθως οι προσπάθειες των γονιών να πείσουν ένα παιδί του δημοτικού να πέσει για ύπνο νωρίς είναι επίμονες, αποτυχημένες και κατ’ επέκταση εξαντλητικές. Το καλό, όμως, είναι ότι μέσα στην περίφημη «ρουτίνα πριν από τον ύπνο» οι περισσότερες οικογένειες έχουν ενταγμένη και την ανάγνωση. Αγαπημένοι μου κουρασμένοι γονείς, η Thomas βρήκε μια απολαυστική συνταγή για να μετατρέψει την ώρα του ύπνου σε μαγική εμπειρία. Έναν οδηγό απροσδόκητων ερωτήσεων που εσείς θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε εντέχνως τις βραδινές ώρες, τότε που κάθε παιδί που σέβεται τον εαυτό του ρωτάει επίμονα και περιμένει απαντήσεις. Αντί να του κόψετε τη φόρα και αρχίσετε τους καβγάδες, θα αγκαλιάσετε τη διαδικασία, θέτοντας επί κλίνης απρόσμενους προβληματισμούς, που σταδιακά θα το οδηγήσουν στην αγκαλιά του Μορφέα.

Γιατί τα ζώα δεν φοράνε ρούχα;
Πόσα αστέρια υπάρχουν;

Κάθε εξωφρενική ερώτηση και η απροσδόκητη απάντησή της όχι μόνο διασκεδάζουν μικρούς και μεγάλους, αλλά και ενθαρρύνουν την κριτική σκέψη και πυροδοτούν ευφάνταστες συζητήσεις, που δύσκολα θα σας περνούσε από το μυαλό ότι θα μπορούσαν να γίνουν. Το βιβλίο είναι θησαυρός! Ιντριγκάρει και γυμνάζει το μυαλό, ενώ ταυτόχρονα, χάρη στο χιούμορ και στην απίθανη πολύχρωμη εικονογράφηση τους Aaron Cushley, που αγκαλιάζει την απιθανότητα, μοιάζει σαν ένα οικογενειακό παιχνίδι πριν από την ώρα του ύπνου. Γιατί όσα κρύβει στις σελίδες του γαργαλούν και τους εν υπνώσει ενήλικους εγκεφάλους και τους ξεβολεύουν λίγο από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, μέσα στην οποία είναι αναγκασμένοι να λειτουργούν, σχεδόν ρομποτικά. Προσοχή: Δεν υπάρχουν πάντοτε σωστές και λάθος απαντήσεις. Κάποιες από τις ερωτήσεις που τίθενται βασανίζουν ακόμα τους επιστήμονες. Και αυτό κάνει το βιβλίο ακόμα πιο ενδιαφέρον.

Πόσα δέντρα υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο;
Γιατί χασμουριέμαι;

Η Καληνύχτα γεμάτη απίθανες ερωτήσεις αξιοποιεί στο έπακρο την απεριόριστη παιδική περιέργεια, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι η μάθηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιορίζεται σε σχολικές τάξεις και ξεπερασμένα εγχειρίδια, που απλώς μπουκώνουν και βαραίνουν τα παιδικά μυαλουδάκια. Ποιος γονιός δεν θα ήθελε η πείνα του παιδιού του για γνώση να παραμείνει ακόρεστη ακόμα κι όταν πάει πια στο «μεγάλο σχολείο»; Αλλά και ποιος γονιός δεν θα ήθελε να βάλει και το δικό του μυαλό σε μια παράλογη για την ηλικία του λογική, έστω και για λίγη ώρα, πριν σβήσουν τα φώτα και καληνυχτιστούμε; Όπως έγραψε ο Guardian, αυτό το βιβλίο «μπορεί να πυροδοτήσει τη διά βίου επιστημονική περιέργεια», οπότε ας είστε και οι μπαμπάδες και οι μαμάδες έτοιμοι για νέες περιπέτειες! Άλλωστε, είμαι σχεδόν σίγουρη ότι, όπως κι εγώ, ούτε κι εσείς γνωρίζετε την ακριβή απάντηση σε ερωτήσεις όπως «Γιατί είμαι εγώ και όχι κάποιος άλλος;» ή «Πόσο θα μας έπαιρνε να μετρήσουμε ως το άπειρο;» ή «Αφού είναι τόσο νόστιμες οι κότες, γιατί δεν τρώνε τον εαυτό τους;»

Καλή διασκέδαση!

Μια καληνύχτα γεμάτη απίθανες ερωτήσειςΔιαβάστε: Isabel Thomas, Μια καληνύχτα γεμάτη απίθανες ερωτήσεις, Εκδόσεις Μεταίχμιο, μετάφραση: Ειρήνη Παϊδούση

Leave a Reply