ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΚΑΛΥΨΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΒΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ 12ΧΡΟΝΗΣ

βιασμούΞεδιάντροπο το “παιχνίδι” με τις ψυχές των παιδιών. Μπορεί κάποια παιδιά να έχουν γεννηθεί σε οικογένειες με σοβαρές δυσλειτουργίες, ή σε οικογένειες που για μία σειρά λόγων αδυνατούν να τα προστατεύσουν, αλλά οφείλουμε ως ενεργά μέλη της κοινωνίας να τα προστατεύσουμε εμείς και να βάλουμε ένα οριστικό τέλος σε επικίνδυνες πρακτικές που παραβιάζουν καταφανώς θεμελιώδη δικαιώματα της ανηλικότητας, για τα οποία έχει χυθεί αίμα στα βάθη των αιώνων! Εάν εμείς σιωπήσουμε, ή μείνουμε αδιάφοροι και απαθείς, θα είμαστε συνένοχοι σε αυτό το “παιχνίδι”.

Από εχθές πληροφορούμαστε από δημοσιογράφους για φωτογραφίες των βιασμών της ανήλικης που κυκλοφορούν σε κινητά και σήμερα διαβάζω σε δημοσιεύματα: “Η ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη της 12χρονης παρουσιάζεται μέσα από τη δικογραφία της υπόθεσης βιασμού της 12χρονης”.

Πού είναι το ιατρικό απόρρητο; Πού είναι η προστασία της ανηλικότητας; Ποια είναι η θέση του Νόμου, που ζητάμε να γίνει πιο αυστηρός για τα εγκλήματα σε βάρος παιδιών; Πώς μπορούν κάποιοι ενήλικοι να ξεσκίζουν τις ψυχές των παιδιών χωρίς καν να συνειδητοποιούν το μέγεθος της βλάβης που μπορούν να προκαλέσουν σε μία ψυχή ήδη πληγωμένη βαθιά!

Μία “συγγνώμη” ας πούμε πρώτα με ταπεινότητα σε όλα τα παιδιά, στη νέα γενιά, για την κατάντια μίας κοινωνίας ενηλίκων που δήθεν νοιάζεται για την ανηλικότητα και στην πραγματικότητα πληγώνει τα όνειρά της! Για να κερδίσει τι τελικά; Ποιο είναι το “έπαθλο” για την κοινωνική απάθεια, για την παντελή έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας; Τι προβλέπεται για τους “κερδισμένους” στη “μάχη κατά της ανηλικότητας”;

Απαιτείται παρέμβαση όχι μόνο του ΕΣΡ αλλά και ξεκάθαρη τοποθέτηση της επιστημονικής κοινότητας, της ιατρικής κοινότητας, των εγκληματολόγων και ποινικολόγων. Εάν δεν ενώσουμε αυτήν τη στιγμή τη φωνή και τις δυνάμεις μας, σε επιστημονικό αλλά και σε καθαρά ανθρώπινο επίπεδο, νιώθω ότι αφήνουμε τα παιδιά μας εκτεθειμένα σε κίνδυνο. Όταν ακόμα και το πιο ιερό, η ιατρική γνωμάτευση μίας ανήλικης που, μετά από όσα έχει περάσει σε σώμα και ψυχή, μετά από τον βασανισμό της, εμπιστεύεται την ψυχούλα της σε έναν επιστήμονα και όσα έχει μοιραστεί γίνονται “ανάγνωσμα” για να το “καταβροχθίσουμε” την ώρα που θα τρώμε το βραδινό μας, σαν να διψάμε για αίμα, τότε χτυπά ένα πολύ δυνατό καμπανάκι κινδύνου για την προστασία των δικαιωμάτων της ανηλικότητας, σε μία κοινωνία που ήδη κλυδωνίζεται ισχυρά!

Αισθάνομαι ντροπή, αγανάκτηση και βαθιά θλίψη για το “παιχνίδι” σε βάρος ανήλικων ψυχών. Η κοινωνική αντίδραση είναι αναγκαία για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από κάθε είδους αρπακτικό. Να μη συνεχίσουμε να ανεχόμαστε αυτές τις πρακτικές σε βάρος ανήλικων θυμάτων εγκληματικών ενεργειών! Κανένας και για κανέναν λόγο δεν έχει το δικαίωμα να “ματώνει” την ανηλικότητα! Διεκδικούμε την προστασία στην πράξη των θεμελιωδών δικαιωμάτων των παιδιών μας.

Οι “λύκοι” δεν βρίσκονται μόνο στα δάση…

Η δρ Αγγελική Καρδαρά είναι Δρ. Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ ΕΚΠΑ, Φιλόλογος, Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος, Επ. Υπεύθυνη Crime & Media Lab (ΚΕ.Μ.Ε.), Συγγραφέας-Εισηγήτρια και Εκπαιδεύτρια E-learning ΕΚΠΑ

Η φωτογραφία αντλήθηκε από το https://unsplash.com/photos/3FFEdm8TOek 

No Responses

Leave a Reply