Ο συγγραφέας Αντώνης Παπαθεοδούλου και η εικονογράφος Ντανιέλα Σταματιάδη παρουσιάζουν την πρωτότυπη ιστορία ενός μικρού κοριτσιού που ήθελε να φάει ένα αχλάδι, της Αμάλια, μέσα από ένα πανέμορφο, πρωτότυπο picture book με ελάχιστο (ιδιαίτερα στην αρχή) αλλά ουσιαστικό και χιουμοριστικό κείμενο και πλούσια, εκφραστική εικονογράφηση, που συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο την ιστορία, που ουσιαστικά εντάσσεται μέσα στις εικόνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένα σαλόνια δεν έχουν κείμενο, είναι silent, και σε καλούν να τους βρεις εσύ λέξεις, να φανταστείς τους ήχους τους ή απλά να απολαύσεις την καλλιτεχνική τους αρτιότητα.
Η μικρή ηρωίδα του ομώνυμου βιβλίου των εκδόσεων Ίκαρος τρυπώνει στην πολύβουη και πολύχρωμη λαϊκή αγορά, κρατώντας ένα λεμόνι που -όπως (δεν) φαίνεται- έχει πριν από λίγο κόψει από τη λεμονιά του εσωφύλλου, χρησιμοποιώντας κασόνια φρούτων για να φτάσει ψηλά. Η Αμάλια κυκλοφορεί χαμογελώντας ανάμεσα σε πωλητές που διαλαλούν την πραμάτεια τους, βιαστικούς καταναλωτές κάθε ηλικίας με καρότσια, καλάθια και διχτάκια (και ουχί πλαστικές σακούλες), σκυλιά και γάτες που έχουν τα δικά τους θέματα, περίεργους γείτονες και πατημένα ζαρζαβατικά.
Προχωρώντας μαζί της βήμα βήμα μέσα στις σελίδες, ο αναγνώστης μεταφέρεται χωρίς καλά καλά να το καταλάβει κι ο ίδιος μέσα σε αυτή τη φασαριόζικη λαϊκή και στ’ αυτιά του φτάνουν οι στεντόρειες φωνές των μανάβηδων και η αναμπουμπούλα του δρόμου, αν και βρίσκεται εκεί μόνο χάρη στη φαντασία του. Με βήμα σταθερό και το λεμόνι της στο χέρι, η Αμάλια προχωρά από σαλόνι σε σαλόνι, μέχρι που βρίσκει το αντικείμενο του πόθου της, ένα αχλάδι. Και για να μπορέσει να το κάνει δικό της, θα πρέπει να κάνει με κάποιον τρόπο την παρουσία της αισθητή μέσα στην αγορά, εκεί δηλαδή που η φωνή ενός μικρού παιδιού είναι σχεδόν απίθανο να ακουστεί, ανάμεσα στα ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ ΜΕ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ και στις ΜΠΑΝΑΝΕΣ, ΜΠΑΝΑΝΕΣ, ΜΠΑΝΑΝΕΣ, ΜΠΑΝΑΝΕΣ, ΜΠΑΝΑΝΕΣ…
Ωστόσο, θα συμβεί κάτι τελείως διαφορετικό, μια ποιητική ρυθμική, μελωδική ανατροπή, την οποία δεν θα σας αποκαλύψω γιατί θα χαλάσω το παραμύθι και τη μαγεία του…
Almost always the creative, dedicated minority has made the world better.- Martin Luther King Jr
Ορμώμενοι από την παραπάνω φράση, ο συγγραφέας και η εικονογράφος καταφέρνουν να εξηγήσουν τόσο απλά, μα τόσο ουσιαστικά, στους αναγνώστες ότι καμιά φορά αρκεί να πιστέψεις στην ομορφιά που κρύβουν όλα αυτά που εσύ έχεις να πεις. Και τότε η φωνή σου, με έναν τρόπο μαγικό, όχι μόνο θα ακουστεί μέσα στον θόρυβο, αλλά χωρίς κανείς να το καταλάβει, θα παρασύρει κι άλλους να κάνουν ένα μικρό βήμα, προς κάτι δικό τους, πιο όμορφο. H Αμάλια, αυτό το αφοσιωμένο στον στόχο του, στο αχλάδι του, μικρό και αθώο κορίτσι επιστρατεύει ένα λεμόνι, τη δημιουργικότητά του και το ταλέντο του και αλλάζει τον μικρόκοσμο μιας λαϊκής αγοράς, όσων βρίσκονται εκεί και της γειτονιάς που τη φιλοξενεί, απλά με τη φωνή της και με μια ιδέα.
Το όνομα της ηρωίδας, οι δυο δημιουργοί το εμπνεύστηκαν από τη σπουδαία Πορτογαλέζα Αμάλια Ροντρίγκες, την βασίλισσα του Φάντο, που όταν ήταν μικρή και φτωχή, για να βοηθήσει την οικογένειά της, πουλούσε φρούτα τραγουδώντας στην αγορά μιας προκυμαίας, όμως τελικά η φωνή της έφτασε μέχρι τα πέρατα του κόσμου.
Το βιβλίο είναι ιδανικό για δυνατό διάβασμα, ιδιαίτερα αν έχετε ταλέντο και όρεξη (καλή ώρα όπως η γράφουσα) στο να παίζετε με τις φωνές, να σκαρώνετε μελωδίες και να τραγουδάτε! Το καταδιασκέδασα κι εγώ και η Ελεάννα. Έπειτα, είχαμε πολλά να συζητήσουμε… Από το αν μας αρέσουν οι μπάμιες (όχι) και αν θα τις αγοράζαμε αν ο μανάβης τις πωλούσε τραγουδιστά (πάλι όχι), μέχρι την ιστορία της Αμάλια Ροντρίγκες και τη σημασία της αποφασιστικότητας και της στοχοθεσίας, που αν και συχνά είναι “ήσυχες” μπορούν να κάνουν τη πιο όμορφη φασαρία και να αλλάξουν τον κόσμο.
Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου σπούδασε κινούμενο σχέδιο αλλά τον κέρδισε το γράψιμο. Όλο γράφει ή μεταφράζει βιβλία, τραγούδια και σενάρια. Βιβλία του έχουν τιμηθεί με Κρατικά Βραβεία, με βραβεία της IBBY, του Διαβάζω και με το Διεθνές Βραβείο Compostela το 2016. Ιστορίες του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες: στα βασκικά, τα καταλανικά, τα σουηδικά, τα ιαπωνικά κ.ά. κι έχουν γίνει θεατρικά αλλά και έργα για κουκλοθέατρο.
Η Ντανιέλα Σταματιάδη όλο ζωγραφίζει. Φτιάχνει πίνακες και βιβλία και διδάσκει ζωγραφική. Με τους πίνακές της έχει κάνει πολλές εκθέσεις σε γκαλερί και μουσεία. Έχει τιμηθεί με βραβεία της IBBY, το βραβείο Peter Pan και με την υποψηφιότητα για το Διεθνές Βραβείο Άντερσεν 2014. Με τα βιβλία και τα βραβεία της, έχει ταξιδέψει στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Σουηδία κι έχει οργανώσει εκδηλώσεις, εκθέσεις και σεμινάρια.
Το βιβλίο Αμάλια, που ξεχειλίζει τρυφερότητα και μας δείχνει έμπρακτα την επίδραση και τη δύναμη που μπορεί να έχει μια ευγενική πράξη στην καθημερινότητά μας, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.
Καλή ανάγνωση!