70 Χρόνια Εκδόσεις Παπαδόπουλος

70 χρόνια Εκδόσεις ΠαπαδόπουλοςΤα παιδικά μου χρόνια ήταν γεμάτα βιβλία, ευτυχώς. Θυμάμαι τους γονείς μου να με παρακαλούν να κλείσω το βιβλίο και να σβήσω επιτέλους το φως για να κοιμηθώ, θυμάμαι τα βιβλία των καλοκαιριών μου, αλλά και εκείνα που διάβασα κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, εκείνα που μου κρατούσαν συντροφιά τα βαρετά κυριακάτικα βράδια, με υπόκρουση τη μουσική τίτλων της Αθλητικής Κυριακής. Θυμάμαι όσα διάβασα περισσότερες από μια φορές, εκείνα που χάρισα αλλά και εκείνα που έχω κρατήσει με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα διαβάσουν τα παιδιά μου (τελικά τα διαβάζω πάλι εγώ). Θυμάμαι και εκείνο το λεύκωμα με το ροδαλό μωρό που συμπλήρωνε ευλαβικά η μητέρα μου από τότε που γεννηθήκαμε: το πρώτο χαμόγελο, οι πρώτες λέξεις, η πρώτη μπούκλα κολλημένη με το σελοτέιπ. Ένα για μένα και ένα για την αδερφή μου, τα χαζεύαμε με τις ώρες…

Όταν είδα, λοιπόν, τις φωτογραφίες εξώφυλλων που συνόδευαν την επέτειο για τα 70 Χρόνια Εκδόσεις Παπαδόπουλος, τηλεφώνησα στην αδερφή μου. Θυμάσαι; Θυμάμαι… Ένα σωρό αναμνήσεις χάρη σε ανθρώπους που αγκάλιασαν το παιδικό βιβλίο όπως ο Κυριάκος Ι. Παπαδόπουλος, που  άλλαξε μια για πάντα την πορεία μιας οικογένειας 3 γενεών βιβλιοπωλών και… έγραψε ιστορία!

H πορεία της οικογένειας ξεκίνησε το 1912, όταν ο Κυριάκος Παπαδόπουλος άνοιξε το πρώτο βιβλιοπωλείο στη Μερσίνα της Ιωνίας (Μ. Ασία). Την παράδοση συνέχισε ο γιος του, Ιωάννης Παπαδόπουλος, ανοίγοντας άλλα δύο βιβλιοπωλεία στη Μικρά Ασία και το τέταρτο κατά σειρά βιβλιοπωλείο της οικογένειας στην Κωνσταντινούπολη, το 1922. Έναν χρόνο αργότερα, θα βρεθεί στη Γαλλία, από εκεί στη Θεσσαλονίκη, για να καταλήξει στην Αθήνα, όπου με τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και με τη βοήθεια του γιου του, Κυριάκου, αναλαμβάνει τη λειτουργία του βιβλιοχαρτοπωλείου της οδού Περικλέους και το 1953 τολμούν το μεγάλο βήμα: την έκδοση εικονογραφημένων βιβλίων για παιδιά!

Η διορατικότητα και το επιχειρηματικό πνεύμα που χαρακτήριζε τον ιδρυτή των Εκδόσεων μετέτρεψε το μικρό κατάστημα της Περικλέους στον εκδοτικό οίκο «Εκδόσεις Παπαδόπουλος». Τα υπόλοιπα είναι… ιστορία. Μέσα στα πρώτα δέκα χρόνια τα «Βιβλία Παιδικά Παπαδόπουλος» έγιναν συνώνυμο του ποιοτικού παιδικού βιβλίου, με τίτλους που παρέμειναν ενεργοί στον κατάλογο του εκδοτικού οίκου για περισσότερα από πενήντα χρόνια, όπως οι «Ιστορίες με τη Λιλίκα» ή η σειρά «Τόξο» που, ανανεωμένες, εξακολουθούν να εκδίδονται ακόμα και σήμερα. Είναι «τα βιβλία μας, η ιστορία μας».

Το 2023, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος συμπληρώνουν 70 χρόνια στην υπηρεσία των αναγνωστών. Ο στόχος ήταν και παραμένει η έκδοση βιβλίων υψηλών προδιαγραφών, με καλαίσθητη εικονογράφηση και φροντισμένη θεματολογία που απευθύνονται σε παιδιά και πλέον, την τελευταία δεκαετία, και σε ενηλίκους. Πέραν από τις επιτυχημένες σειρές σε όλη την γκάμα του παιδικού βιβλίου, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος προσφέρουν και βιβλία ιστορίας, οικονομίας, μελέτες, βιογραφίες, καθώς και καλή λογοτεχνία.

Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος γιορτάζουν την Black Friday των 70 χρόνων τους με 70% έκπτωση σε 70 αγαπημένους τίτλους. Δείτε αναλυτικά εδώ

Με εκατοντάδες μπεστ σέλερ και βραβευμένα βιβλία και πωλήσεις δικαιωμάτων μετάφρασης σε πάνω από 15 γλώσσες, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος παραμένουν επί 70 χρόνια στην πρώτη γραμμή. Και ευτυχώς συνεχίζουν να αναπτύσσονται, ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες, για να μας κρατούν συντροφιά όπως μόνο τα βιβλία μπορούν: να μας ψυχαγωγούν κρατώντας ορθάνοιχτους τους δρόμους της γνώσης και να μας ταξιδεύουν σε κόσμους μαγικούς.

Χρόνια πολλά στις αγαπημένες μας Εκδόσεις Παπαδόπουλος, λοιπόν, με λίγα λόγια από τα δυο παιδιά του Κυριάκου Ι. Παπαδόπουλου, τη Χριστίνα και τον Γιάννη, που συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση!

Γιάννης Παπαδόπουλος: Γιορτάζουμε τα 70 χρόνια του εκδοτικού οίκου με αίσθημα χαράς και ικανοποίησης, που μια οικογενειακή παράδοση (110 ετών στην πραγματικότητα, από το πρώτο βιβλιοπωλείο) στον χώρο του βιβλίου όχι απλώς επιβιώνει ακόμα, αλλά ανθεί. Γιορτάζουμε, επίσης, με αίσθημα ευγνωμοσύνης προς τους συνεργάτες μας, τους συγγραφείς και εικονογράφους που μας εμπιστεύονται τα έργα τους, και όλους τους εργαζόμενους στη μακριά αλυσίδα της παραγωγής και διάθεσης ενός βιβλίου. Είμαστε περήφανοι που το εκδοτικό μας αποτύπωμα, οι επιλογές μας, βρίσκει ανταπόκριση στους αναγνώστες (πλέον και εκτός Ελλάδας) και ελπίζουμε ο οίκος αυτός να συνεχίσει την πορεία του στον χρόνο, προσαρμοζόμενος κάθε φορά στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς.

Χριστίνα Παπαδοπούλου: Η φετινή χρονιά θα μου λείψει. Ό,τι κι αν κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε είναι υπό την ομπρέλα της επετείου μας και αυτό μου δημιουργούσε –και μου δημιουργεί ακόμα–συναισθήματα συγκίνησης, νοσταλγίας και ελπίδας. Μ’ έκανε και αναπόλησα οικογενειακές στιγμές πολλά χρόνια πριν, που είχαν σχέση με τη δουλειά μας. Είναι η χρονιά που πήγαμε με άνετο αέρα πλέον –μετά τα χρόνια της πανδημίας– στις εκθέσεις εντός και εκτός συνόρων και… άλλαξα επιτέλους άποψη για τα ταξίδια –γενικά είμαι σπιτόγατος. Γνώρισα πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους από τον χώρο μας, με παρόμοιες ανησυχίες. Είναι η χρονιά που κάναμε καινοτόμες συνεργασίες σε διαφορετικούς τομείς. Είναι η χρονιά που έμαθα πολλά και ένιωσα ακόμα πιο ευγνώμων.

Leave a Reply