ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ 2030

C0029Άραγε πώς θα είναι ο πλανήτης μας το 2030 όταν σχεδόν όλοι οι σημερινοί μαθητές θα είναι ενήλικες; Πόσο βιώσιμος θα είναι ο κόσμος μας; Υπάρχει κάποιο σχέδιο για να τον κάνουμε όμορφο και ειρηνικό πάλι; Και ποιος είναι ο ρόλος των εκπαιδευτικών αλλά και των μαθητών ως μελλοντικών πολιτών σε αυτό το σχέδιο;

Η φετινή Μαθητική Εβδομάδα Δράσης 2018 της ActionAid είναι αφιερωμένη στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης ή αλλιώς 17 Παγκόσμιους Στόχους, ένα κοινό όραμα που υιοθέτησαν τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών το 2015 στη Νέα Υόρκη και απαντά στις παραπάνω ερωτήσεις. Μέσα από τη Μαθητική Εβδομάδας Δράσης, μαθητές από όλη την Ελλάδα παίρνουν θέση για τη δικαιοσύνη και την ισότητα στον κόσμο.

C0084

Η ActionAid Ελλάς, όπως κάθε χρόνο, έχει καλέσει μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα να συμμετάσχουν στη Μαθητική Εβδομάδα Δράσης και να μετατρέψουν τα σχολεία σε χώρους υπεράσπισης του πλανήτη με δράσεις και εκδηλώσεις που ενώνουν τους πολίτες για να αναλάβουν δράση. Στόχος, όπως δηλώνει η υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της ActionAid Ελλάς, Δήμητρα Ντιρογιάννη, είναι να χτίσουμε έναν κόσμο χωρίς ακραία φτώχεια μέχρι το 2030. «Ο καρπός της συμμετοχής των σχολείων θα είναι μια δράση, μια ιδέα, μια έμπνευση που θα αποτυπωθεί σε ένα αυτοσχέδιο περιοδικό ή αλλιώς σε ένα fanzinezines) Τα fanzines που θα σχεδιαστούν, θα συγκεντρωθούν από την ActionAid και έτσι θα δημιουργηθεί μια μοναδική μαθητική συλλογή με τίτλο ΠΛΑΝΗΤΗΣ 2030», αναφέρει η κυρία Ντιρογιάννη.

C0161

Στις 15 Φεβρουαρίου η ομάδα «These are a few of our favorite things» (Τάσος Παπαϊωάννου & Παναγιώτα Θεοφιλάτου) πραγματοποίησε ένα πρώτο εργαστήριο fanzines με μαθητές Ε΄ τάξης που παρακολουθούν το τμήμα της ενισχυτικής διδασκαλίας στο Επίκεντρο.

Όπως αναφέρει ο υπεύθυνος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Επίκεντρου Γιώργος Χατζηιωαννίδης, «τα παιδιά αναγνώρισαν τα προβλήματα της περιοχής τους (το Επίκεντρο βρίσκεται στον Κολωνό, στην οδό Πέτρας 93), βρήκαν μια ιδέα για την αντιμετώπισή τους και σχεδίασαν ένα πλάνο δράσης ώστε να αλλάξει η προβληματική κατάσταση που έχουν εντοπίσει. Η προστασία των αδέσποτων ζώων, η στήριξη των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, η ηχορύπανση, η εξάλειψη της αδικίας, η μείωση των ανισοτήτων που βιώνουν τα άτομα με αναπηρίες και η ενημέρωση των πολιτών με στόχο τον σεβασμό του αστικού περιβάλλοντος ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τα παιδιά».

Τα fanzines που έφτιαξαν τα παιδιά στο Επίκεντρο

Η ολοκληρωμένη αυτή δραστηριότητα της ActionAid για την κινητοποίηση των σχολικών μονάδων, με βάση τους προαναφερθέντες 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του πλανήτη, στοχεύει εκτός των άλλων, στην προσωπική ανάπτυξη των μαθητών και των μαθητριών με στόχο την συμμετοχή τους σε μια κοινωνία των πολιτών με την ιδιότητα του ενεργού πολίτη.

Η όλη δημιουργική διαδικασία βιντεοσκοπήθηκε και το βίντεο θα αποσταλεί στα 600 σχολεία που συμμετέχουν στην εκστρατεία ως έμπνευση για τις δικές τους δημιουργίες.

Πρώτος σταθμός για τη συλλογή μαθητικών fanzines το Victoria Square Project όπου θα εκτεθούν στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου 2018 στις 22 Απριλίου.

Δείτε εδώ πώς θα φτιάξετε το δικό σας fanzine

Δηλώστε συμμετοχή στη φετινή εκστρατεία και πάρτε δωρεάν το εκπαιδευτικό υλικό της δράσης.

Photo credits: Ανδρέας Πετρόπουλος / ActionAid.

Leave a Reply