5+5 ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στις 5 Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η οποία είναι μια πολύ σημαντική επέτειος. Το περιβάλλον ταλαιπωρείται σήμερα από τους ανθρώπους που αδιαφορούν και η προστασία του είναι απαραίτητη για να ζήσουμε σε έναν καλύτερο πλανήτη. Με αυτή τη σκέψη αποφάσισα να σας προτείνω κάποιες ενέργειες που πιστεύω θα βοηθήσουν να έχουμε ένα καλύτερο περιβάλλον. Να λοιπόν οι 5+5 προτάσεις μου, πέντε για τα παιδιά και πέντε για τους γονείς!

  • Για τα παιδιά:

1. Μην πετάτε τα βιβλία, τα ρούχα και και ό,τι άλλο δεν χρειάζεστε, αλλά χαρίστε τα. Για παράδειγμα, μπορείτε να τα δώσετε σε φίλους ή φίλες, σε συλλόγους, σε οργανώσεις ή στη βιβλιοθήκη του Δήμου σας.

2. Συμφωνήστε με τους δικούς σας κάποιες φορές στη διάρκεια του μήνα να πηγαίνετε βόλτα σε ένα πάρκο ή  σ’ ένα κοντινό δάσος της πόλης που ζείτε. Είναι πολύ ωραίο να πηγαίνεις σε τέτοια μέρη γιατί εκτός από την ομορφιά που βλέπεις, μαθαίνεις και πολλά πράγματα όπως διάφορα είδη λουλουδιών, φυτών κτλ.  Μερικά μέρη στην Αθήνα είναι ο Εθνικός Κήπος, ο Βοτανικός Κήπος ή το Αττικό Άλσος. Ειδικά στον Βοτανικό Κήπο είναι υπέροχα! Μπορείτε να δείτε πολλά εκεί, όπως χελώνες, βατραχάκια και φυτά από όλον τον κόσμο! Επίσης, υπάρχουν τραπεζάκια για πικνίκ που μπορείτε να κάνετε με την οικογένειά σας.

3. Αξιοποιείστε όσο μπορείτε τα πράγματα που έχετε, αν είναι καλά, και ξαναχρησιμοποιήστε τα πριν αγοράσετε κάτι καινούργιο. Για παράδειγμα, αν η τσάντα σας για το σχολείο δεν έχει χαλάσει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια χρονιά ακόμα. Καθαρίστε τη καλά, ζωγραφίστε τη, κρεμάστε κονκάρδες, και κάντε την περσινή σας τσάντα ένα μοναδικό προσωπικό κομμάτι!

4. Δηλώστε συμμετοχή σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο σχολείο. Θα μπορέσετε να συνεργαστείτε με άλλα παιδιά, ακόμα και από άλλες τάξεις, ερευνώντας διάφορα θέματα για το περιβάλλον. Σίγουρα θα περάσετε καλά και θα μάθετε πολλά!

5. Πάρτε μέρος με τους γονείς  σας σε οικολογικές δράσεις. Για παράδειγμα, σε μια ποδηλατοδρομία ή σε μια αναδάσωση. Θα περάσετε μια όμορφη και πολύ χρήσιμη μέρα για το περιβάλλον. Είναι πολύ σπουδαίο να συμμετέχουμε και εμείς ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος όσο μπορούμε.

worldenvironmentday_shutterstock1

  • Για τους γονείς:

1. Δημιουργήστε έναν μικρό κήπο. Ακόμα και σε ένα μικρό μπαλκόνι, φυτέψτε σε γλάστρες σπόρους ή φυτά και μαζί με τα παιδιά σας ασχοληθείτε μαζί τους. Το πρώτο διάστημα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί για γλάστρες με χώμα, γυάλινα βάζα με βαμβάκι. Με τον καιρό, μικρά φύλλα και ρίζες από μηλιές, λεμονιές, πορτοκαλιές και ό,τι άλλο φυτέψετε θα δείτε να μεγαλώνουν! Θα σας αρέσει αυτή η απασχόληση τόσο πολύ που σίγουρα θα θελήσετε να μάθετε ένα σωρό πράγματα για το μεγάλωμα και τη φροντίδα των φυτών. Κι ακόμα θα έχετε γύρω σας ένα όμορφο πράσινο περιβάλλον!

2. Κάνετε οικονομία σε νερό και ηλεκτρική ενέργεια. Θα κερδίσετε και εσείς και το περιβάλλον!

3. Χρησιμοποιείστε για την καθαριότητα στο σπίτι υλικά που προστατεύουν τον πλανήτη μας. Στο διαδίκτυο θα βρείτε πληροφορίες για πολλά τέτοια υλικά. Για παράδειγμα, η μαγειρική σόδα ανακατεμένη με ζεστό νερό μπορεί να σας βοηθήσει να καθαρίσετε τον νεροχύτη ή την μπανιέρα. Το λεμόνι καθαρίζει τα ποτήρια και τα πιάτα. Το λευκό ξίδι, ανακατεμένο με νερό, καθαρίζει τα μάτια της κουζίνας και ανακατεμένο με λίγο οινόπνευμα καθαρίζει καθρέπτες και τζάμια.

4. Επισκεφτείτε με τα παιδιά σας το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που βρίσκεται στην περιοχή που ζείτε. Θα σας αρέσει η βόλτα αυτή αλλά θα μάθετε και πολλά πράγματα για το περιβάλλον του τόπου σας. Για παράδειγμα, στην Αθήνα μια πολύ ωραία επίσκεψη μπορεί να γίνει στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας  και στο Κέντρο Γαία, που βρίσκονται στην Κηφισιά.

5. Ανακυκλώστε υλικά. Το χαρτί, τα μέταλλα και το γυαλί μπορούν εύκολα να ανακυκλωθούν. Συγκεντρώστε τα ξεχωριστά και ρίξτε τα στους ειδικούς κάδους!

Leave a Reply