ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΑΥΤΙΣΜΟΣ. ΠΩΣ ΟΙ ΝΟΤΕΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΦΑΣΜΑ

μουσική και αυτισμόςΜουσική και αυτισμός. Στο ευρύ φάσμα, η μουσική αποτελεί κίνητρο για το παιδί και τον έφηβο, προκειμένου να αλληλεπιδράσει με το περιβάλλον του, να αναπτύξει επικοινωνιακές δεξιότητες και να αποκτήσει θετικές εμπειρίες σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο.

Μέσα από μια σειρά μουσικών δραστηριοτήτων, δουλεύονται οι έννοιες της σωματογνωσίας και του χώρου, αλλά και οι καθημερινές δραστηριότητες, οι κοινωνικές δεξιότητες και οι ρουτίνες της ζωής των παιδιών. Τα παιδιά έρχονται σε δημιουργική επαφή με τους ήχους, μοιράζονται και γνωρίζουν από κοντά τα διάφορα μουσικά όργανα. Με αυτόν τον τρόπο η μουσική χρησιμοποιείται ως μέσο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην ανάπτυξη της μη λεκτικής επικοινωνίας. Το μάθημα προσαρμόζεται ανάλογα με το κάθε παιδί ή την κοινωνική ομάδα και αποσκοπεί στην ολιστική κατανόηση των αναγκών που παρουσιάζονται.

Οι δυνατότητες εκπαίδευσης των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού είναι απεριόριστες και η μουσική αποτελεί ισχυρό ενισχυτικό παραγόντα στην επίτευξη στόχων σε όλους τους θεραπευτικούς τομείς.

Τα παιδιά με αυτισμό μπορούν να επωφεληθούν από τη μουσική στους παρακάτω τομείς:

  • Διατήρηση της προσοχής
  • Διατήρηση αυτοελέγχου
  • Γνωσιακές και λειτουργικές δεξιότητες
  • Συμπεριφορά
  • Έκφραση των αναγκών και των συναισθημάτων
  • Δεξιότητες οπτικοακουστικού συντονισμού
  • Δεξιότητες αδρής και λεπτής κίνησης
  • Λεκτικές δεξιότητες
  • Αισθητηριακές και κινητικές δεξιότητες

Η Μαρίζα Νειάδα είναι Μουσικοθεραπεύτρια, MT-BC, NMT. Συνεργάζεται με το Εργαστήρι Ψυχοκινητικής στο blog του οποίου πρωτοδημοσιεύτηκε το παρόν κείμενο. 

mousikotherapeia

Στο Εργαστήρι Ψυχοκινητικής, στα Βριλήσσια, πραγματοποιείται πλήρης αξιολόγηση των δυσκολιών του κάθε παιδιού και κατόπιν δομείται εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης προσαρμοσμένο στις δυσκολίες και τις δυνατότητες του.

– Οι συνεδρίες μουσικοθεραπείας πραγματοποιούνται σε αίθουσα με εξειδικευμένο εξοπλισμό και διαρκούν 45 λεπτά.
– Οι συνεδρίες μουσικοθεραπείας είναι ατομικές, δυαδικές ή/και ομαδικές (αποτελούμενες από 1 παιδί που έχει το αίτημα και 1-2 εθελοντές ή ομάδα παιδιών ίδιας ηλικίας και λειτουργικότητας).-

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μουσικοθεραπεία, δείτε τη σχετική ενότητα και καλέστε για ραντεβού και αξιολόγηση.

8949854f-1105-453c-b31f-d167e8255112

Εργαστήρι Ψυχοκινητικής | Playgym
Αναπαύσεως 18 – Βριλήσσια 15235

Leave a Reply