ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ ΤΟ “ΜΑΜΑ, ΒΑΡΙΕΜΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ!”; ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΕ ΕΝΑ ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Ανοιχτά σχολείαΝαι, η Αθήνα δεν είναι η πόλη με τα μεγάλα πάρκα και τις αλάνες που μπορείς να αφήσεις το παιδί σου να παίξει ελεύθερο, ενώ εσύ κάθεσαι σ’ ένα σκιερό παγκάκι, απολαμβάνεις τον καφέ σου και αναπνέεις δροσερό αέρα. Σημασία όμως δεν έχει τι δεν είναι, αλλά τι μπορεί να γίνει. Μ’ αυτό το σκεπτικό η Αθήνα θέλει να βελτιώνει τον εαυτό της, να γίνεται καλύτερη, να κάνει μικρά βήματα προόδου και να γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο φιλική για τους κατοίκους της. Έτσι, πήρε την απόφαση και άφησε 25 σχολεία του Δήμου ανοιχτά.

Τι γίνεται όταν κλείνουν τα σχολεία; Τα παιδιά γυρίζουν στο σπίτι και όταν ξεμπερδέψουν με τις σχολικές τους υποχρεώσεις σπαταλούν τον ελεύθερο χρόνο τους μπροστά από μία οθόνη παίζοντας κάποιο video game, ενώ εσύ ψάχνεις για εναλλακτική. Η λύση, μπορεί να βρίσκεται λίγα τετράγωνα μακριά απ’ το σπίτι σου και ακούει στο όνομα Ανοιχτά Σχολεία.

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα που υλοποιεί ο δήμος Αθηναίων για 3η χρονιά στην πόλη με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και το συντονισμό του Athens Partnership, δεν αντικαθιστά μόνο την ανάγκη για έναν ασφαλή και καθαρό χώρο για ελεύθερο παιχνίδι, αλλά πάει κι ένα βήμα παρακάτω: ανοίγει τις σχολικές αίθουσες και σε καλεί να συμμετέχεις σε δωρεάν δραστηριότητες: από θεατρικό παιχνίδι και χορό, μέχρι μαθήματα yoga, τρισδιάστατης εκτύπωσης, ρομποτικής, πινγκ-πονγκ, μουσικοκινητικής, εικαστικών κ.α.

Στα Ανοιχτά Σχολεία οι μικροί κάτοικοι του δήμου Αθηναίων έμαθαν να κάνουν τις πρώτες βόλτες με ποδήλατο, ενώ οι γονείς που τα φέρνουν δύσκολα οικονομικά, βρήκαν στις δωρεάν δράσεις την κατάλληλη ευκαιρία για να απασχολήσουν τα παιδιά τους με το χόμπι που τους ταιριάζει.

«Θα ήθελα να εκφράσω τις πιο θερμές μου ευχαριστίες σε όσους σχεδίασαν και υλοποίησαν το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία. Είναι τόσο πολύτιμη η ύπαρξη του προγράμματος για εμάς τους εργαζόμενους γονείς και είναι πολύ σημαντικό που αυτό προσφέρεται δωρεάν, σε αυτήν την τόσο δύσκολη συγκυρία» αναφέρει χαρακτηριστικά η Ηλέκτρα, μητέρα μαθητή του 135ου Δημοτικού Σχολείου, το οποίο λειτουργεί ως Ανοιχτό Σχολείο στην περιοχή του Γκύζη.

Όταν λοιπόν έρθει η ώρα που θα ακούσεις για χιλιοστή φορά το παράπονο «Μαμά βαριέμαι στο σπίτι!», η απάντηση είναι μία: «Πάμε σ’ ένα Ανοιχτό Σχολείο».  Τι μπορείς, όμως, να κάνεις ακριβώς στα Ανοιχτά Σχολεία;

Ρίξε μια ματιά στις δράσεις που φιλοξενούνται σε ένα ή και περισσότερα σχολεία του προγράμματος και μάθε τι μπορείς να κάνεις μαζί ή και χώρια απ’ το παιδί σου μέσα από μια μεγάλη λίστα που καλύπτει τα ενδιαφέροντα και του πιο απαιτητικού, μπαίνοντας στο www.athensopenschools.gr.

Το νέο κύμα δράσεων που ανακοινώθηκε στις αρχές του Φεβρουαρίου προσφέρει συνολικά 200 νέους κύκλους δράσεων για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

OS2

Ενδεικτικά κάποιες απ’ τις δράσεις που μπορείς να επισκεφτείς με το παιδί σου:

Αφύπνιση των αισθήσεων: “Βόλτα στον κήπο” (για βρέφη) από την Artika

Smart Yoga για νήπια και βρέφη από το ΜΑΜΑΜΑ

Η εικονογράφηση της δικής μας ιστορίας από το Μουσείο Ηρακλειδών

Ένα φανταστικό ταξίδι στον κόσμο των κρουστών… από ανακυκλώσιμα υλικά
από τους Upcycled Percussions Team

Η μυστική συνταγή των βιβλίων από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Βιβλία σε Ρόδες από την Πύρνα

Εικαστικό εργαστήρι για μικρούς κατασκευαστές από την Ορχήστρα των Χωμάτων

Χορωδία – Ομαδικό Τραγούδι από την Artika

Το Θέατρο… έξω από το θέατρο από τη 7ELEVEN

Εργαστήριο φωτοκόμικ και Μικροί φωτογράφοι από τον KAΡΠΟΣ

Ρομποτική & Μηχανική: Δημιουργούμε & Διασκεδάζουμε
Παιδιά 5-7 ετών
Παιδιά 7-12 ετών

Σχεδιασμός και δημιουργία ανταλλακτικής βιβλιοθήκης

Κάθε βιβλίο, Μία ιστορία  από το Μουσείο Παιδείας Πανεπιστημίου Αθηνών

Once upon a lifetime – Μια ζωή κι έναν καιρό από την Εθνική Λυρική Σκηνή

Μάθε περισσότερα στο: www.athensopenschools.gr

και στο Facebook: Ανοιχτά Σχολεία

Leave a Reply