ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ |ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018

DSC01325Τα Σαββατοκύριακα…μικροί μεγάλοι στο Μουσείο! Το ΜΚΤ δίνει και φέτος τις καλύτερες προτάσεις για τα σαββατοκύριακα των παιδιών 2-12 ετών! Έως και το Μάιο, κάθε Σαββατοκύριακο, παιδιά και γονείς γνωρίζουν το συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με παραμύθια διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, θέατρο, φωτογραφία  και μουσική! DSC03237

ΠΑΙΔΙΑ 2-3,5 ΕΤΩΝ
Το μικρό σπίτι στο Μουσείο

Το εργαστήριο μας, όλη τη φετινή χρονιά, μεταμορφώνεται σ’ ένα μικρό σπίτι με πολλά δωμάτια… Κάθε μήνα η πόρτα ανοίγει και αποκαλύπτεται ένας διαφορετικός χώρος έτοιμος για περιπλάνηση και παιχνίδια. Από το μπάνιο στο γκαράζ, από το σαλόνι στην αποθήκη, από το παιδικό δωμάτιο στο υπνοδωμάτιο και από την κουζίνα στον κήπο. Εξερευνούμε τους θησαυρούς που κρύβει το κάθε δωμάτιο και αντλούμε έμπνευση για δημιουργίες από υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι μας και τα χρησιμοποιούμε καθημερινά. Ο αφρός που ξυρίζεται ο μπαμπάς βγαίνει από το ντουλάπι του μπάνιου και σχηματίζει πολύχρωμα μωσαϊκά. Τα ζαρζαβατικά του μανάβη χορεύουν και αφήνουν παντού τα ίχνη τους. Τα νήματα της γιαγιάς βουτάνε μέσα στα χρώματα και τα ρούχα που κρύβουμε στην αποθήκη φτιάχνουν πρωτότυπα χαλιά!
Βέβαια, από το μικρό μας σπίτι στο Μουσείο δεν θα λείπουν και τα παραμύθια. Βάτραχοι, ποντίκια, μικροί ήρωες, γριές που πλέκουν, αλεπούδες πονηρές, γουρουνάκια πεισματάρικα, μας επισκέπτονται για να μας πουν την ιστορία τους. Ένα εργαστήρι που ενεργοποιεί τόσο τις αισθήσεις των παιδιών όσο και των γονιών, ενισχύει τη φαντασία των μικρών μας επισκεπτών και την αντίληψή τους, συντελεί στην ανάπτυξη των λεπτών δεξιοτήτων τους, τα εξοικειώνει με την τέχνη και βοηθάει στην κοινωνικοποίησή τους. Επίσης, προσφέρει στους γονείς και τα παιδιά μια κοινή ώρα για να εξερευνήσουν μαζί τη χαρά του παιχνιδιού, της μουσικής και της κίνησης, τη γαλήνη του να ακούνε μαζί παραμύθια και ιστορίες και την απόλαυση του να δημιουργήσουν μαζί και να εκφραστούν καλλιτεχνικά.

Ελάτε σπίτι μας!

Γκαράζ – Ακριβό μου διθέσιο…

Κυριακή 4/11,  11.30-13.00 & Κυριακή 11/11,  11.30-13.00

Σε αυτό το εργαστήριο ανοίγουμε την γκαραζόπορτα και μπαίνουμε στο βασίλειο του μπαμπά.

Αυτοκίνητα, ποδήλατα, πάγκος με εργαλεία, κούτες, όλα στη σειρά. Όλα είναι έτοιμα για να παίξουμε, να πειραματιστούμε και να δημιουργήσουμε με πρωτότυπους τρόπους.

Οι κούτες μεταμορφώνονται σε τεράστια τοτέμ που τα ζωγραφίζουμε με διάφορα υλικά, τα εργαλεία γίνονται αφορμή για παιχνίδια και το αυτοκίνητο μας δίνει έμπνευση στις δημιουργίες μας.

Μοναδικός «μάρτυρας» στις αταξίες μας αυτές, θα είναι ένας ποντικός που έκανε τον γύρο του κόσμου με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

Στο τέλος του ταξιδιού μας, στο γκαράζ μας δεν θα υπάρχει ένα μόνο αυτοκίνητο αλλά πολλά…

Σ’ αυτό το εργαστήριο, τα παιδιά θα εξασκήσουν τις αδρές κινητικές τους δεξιότητες παίζοντας και ισορροπώντας με μεγάλα κουτιά. Θα ζωγραφίσουν σε διαφορετικές θέσεις, όρθια και καθιστά, θα κολλήσουν μεγάλα αντικείμενα μεταξύ τους, θα κόψουν μεγάλες λωρίδες και, στο τέλος, θα δημιουργήσουν ένα έργο στις δικές τους διαστάσεις.

Σας περιμένουμε στο γκαράζ μας!

Για παιδιά 2-3,5 ετών/Απαραίτητη η παρουσία γονέα
Με την Αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και  την Αναπτυξιακή Ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου
Εισιτήριο: €15
Φίλοι ΜΚΤ: €12 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €12
Πληροφορίες – Κρατήσεις  Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00

DSC01391

ΠΑΙΔΙΑ 4-5 ΕΤΩΝ
Το Μονοπάτι του Μύθου

Μια φορά κι έναν καιρό ένας μικρός ήρωας έβαλε το ένα πόδι μπροστά στο άλλο και ξεκίνησε. Τα βήματά του τον έβγαλαν στο μονοπάτι του μύθου. Όλοι ήταν εκεί, δράκοι, τέρατα, θεριά, ξωτικά και παγανά. Ευτυχώς, δεν ήταν μόνο αυτοί αλλά και βασιλιάδες δυνατοί, πρίγκιπες, πριγκίπισσες, δέντρα, ζώα και πουλιά, έτοιμα να βοηθήσουν στην κακοτοπιά. Σ’ αυτό το μονοπάτι θα περπατήσουμε και εμείς τη φετινή χρονιά. Κάθε του στάση και ένα καινούργιο παραμύθι, μια νέα έμπνευση, μια νέα τεχνική και μια νέα δημιουργία. Αφηρημένα γλυπτά, μονοτυπίες, πορτρέτα, κούκλες, φιγούρες θεάτρου σκιών και βιβλία θα είναι η ανταμοιβή μας στο τέλος κάθε μονοπατιού. Εκτός όμως από τους μαγικούς βοηθούς των παραμυθιών, στο τέλος κάθε στάσης βοηθοί μας θα γίνονται και οι γονείς για να ολοκληρωθούν οι δημιουργίες μας. Ελάτε να περπατήσουμε μαζί στο μονοπάτι των παραμυθιών.

Μικροί Ήρωες

Σάββατο 10/11, 11:00-12:30 & Κυριακή 25/11, 11:30-13:00

Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας τόσο δα μικρός ήρωας. Με μοναδικά εφόδια το θάρρος και το μυαλό του, τα έβαλε με θεριά φοβερά και γύρισε πίσω ήρωας τρανός.

Δεύτερη στάση του μονοπατιού μας, ένα σπιτάκι μ’ έναν ήρωα φοβερό,  αν και τόσο δα μικρό.

Στο εργαστήριο αυτό τα παιδιά θα ακολουθήσουν τον μικρούλη ήρωα στα κατορθώματά του και μετά θα δημιουργήσουν τον δικό τους ήρωα φτιάχνοντας μια κούκλα μαρότα.

Θα πάρουν εφημερίδες, χαρτοταινίες, υφάσματα, κουμπιά, ξύλα, θα κόψουν, θα κολλήσουν και θα  δώσουν στον ήρωά τους μορφή.

Στο τέλος, οι γονείς θα βοηθήσουν τα παιδιά να χωρέσει ο ήρωάς τους σε ένα μικρό κουτί-έκπληξη.

Υ.Γ. Παιδιά, φορέστε άνετα και πρόχειρα ρούχα και ετοιμαστείτε να λερωθούμε, γιατί σίγουρα θα λερωθούμε!

Για παιδιά 4-5 ετών
Με την Αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και  την Αναπτυξιακή Ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου
Εισιτήριο: €10
Φίλοι ΜΚΤ: €7 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο(το δεύτερο ή τρίτο παιδί): €7
Πληροφορίες – Κρατήσεις  Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00

 

DSC01192

ΠΑΙΔΙΑ 5-7 & 7-10  ΕΤΩΝ

Πιάσε την τέχνη από την αρχή

Στόχος του εργαστηρίου της φετινής χρονιάς είναι η αναζήτηση του χρόνου και του χώρου στον κόσμο της Τέχνης.
-Πώς συνδέονται η κοινωνία, η ιστορία και η τέχνη;
-Πώς και γιατί η τέχνη έχει αλλάξει στο πέρασμα του χρόνου, από την προϊστορική εποχή έως σήμερα;

Αυτά τα ερωτήματα, που θα απασχολήσουν φέτος τα παιδιά, θα απαντηθούν μέσα από δύο βασικά εργαλεία: τη δημιουργική έκφραση και το θεατρικό παιχνίδι. Τα παιδιά θα μάθουν ακολουθώντας διαδρομές στο χρόνο, από τις δημιουργίες της Προϊστορικής Εποχής έως  τα έργα της Σύγχρονης Τέχνης, θα πειραματιστούν με διαφορετικά υλικά και τεχνικές, θα αναζητήσουν κρυμμένα νοήματα και θα ανακαλύψουν καινούργια δημιουργώντας τα δικά τους έργα.  

Ο πολεμιστής του Καλού – Αρχαία Κίνα

Για παιδιά 5-7 ετών: Σάββατο 3/11, 11:00-13:00

Η Κίνα έως το 221 π.Χ. απαρτιζόταν από πολλά βασίλεια, τα οποία κυβερνούσαν αντίπαλες δυναστείες (ισχυρές οικογένειες). Το 221 π.Χ. ένας βασιλιάς υπέταξε τους υπόλοιπους και έγινε ο πρώτος αυτοκράτορας. Ο Τσιν Σι Χουάνγκ νίκησε τους αντιπάλους του και ένωσε την Κίνα με τη βοήθεια στρατιωτών. Όταν πέθανε ο Τσιν Σι Χουάνγκ το 210 π.Χ., η σορός του τάφηκε μαζί με 7.000 στρατιώτες από τερακότα (ψημένο πηλό), σε πραγματικές διαστάσεις. Οι πήλινοι στρατιώτες δημιουργήθηκαν για να φρουρούν το σώμα του αυτοκράτορα και να υπηρετούν το πνεύμα του στη μεταθανάτια ζωή. Αυτό το εντυπωσιακό έργο τέχνης, το οποίο μάλλον είναι επηρεασμένο από καλλιτέχνες της δύσης, θα μας εμπνεύσει να δημιουργήσουμε, με τα ίδια υλικά, τον δικό μας «πολεμιστή του καλού».

Πώς χωράει η Αίγυπτος, η Ελλάδα και η Ρώμη σε ένα πορτραίτο;

Για παιδιά 5-7 ετών: Κυριακή 11/11, 11.30-13.30

Για παιδιά 7-10 ετών: Κυριακή 25/11, 11:30-13:30 

 Τα πορτραίτα Φαγιούμ προέρχονταν από την Αίγυπτο και ειδικότερα από την περιοχή του Φαγιούμ. Ήταν προσωπογραφίες οι οποίες τοποθετούνταν στις αιγυπτιακές μούμιες, είχαν  ρωμαϊκά χτενίσματα, ρούχα και κοσμήματα, και ελληνική τεχνοτροπία.  Τα πορτραίτα ήταν ζωγραφισμένα σε ξύλο ή επάνω σε λινό σάβανο. Η ζωγραφική ήταν ρεαλιστική και δεν είχε καμία σχέση με την ως τότε γνωστή αιγυπτιακή παράδοση. Ορισμένα από αυτά τα πορτραίτα είναι ζωγραφισμένα με τέμπερα και άλλα με τη μέθοδο της εγκαυστικής ενώ σε λίγες μούμιες αποδίδεται ζωγραφικά ολόσωμος ο νεκρός.  Πρόκειται για νεκρικά πορτραίτα τα οποία έγιναν για να συνοδεύσουν τον νεκρό στον άγνωστο, άλλο κόσμο.  Η απεικόνιση για τους αρχαίους Αιγύπτιους εξασφάλιζε την αθανασία, ενώ πολλά από αυτά είχαν δημιουργηθεί όταν ακόμη ο άνθρωπος ήταν εν ζωή. Οι προσωπογραφίες φυλάσσονταν στα σπίτια και ίσως να είχαν διακοσμητική χρήση. Σε αυτό το εργαστήριο τα παιδιά θα παίξουν με τον φωτογραφικό φακό, θα απαθανατίσουν στιγμές και θα τις απεικονίσουν πάνω σε ξύλο με τέμπερες, όπως τα πορτραίτα φαγιούμ.

Υ.Γ. Παιδιά, φορέστε άνετα και πρόχειρα ρούχα και ετοιμαστείτε να λερωθούμε, γιατί σίγουρα θα λερωθούμε!

Για παιδιά 5-7 και 7-10 ετών
Με την Εικαστικό-Art Therapist  Νιόβη Σταυροπούλου και την Εικαστικό Χρυσούλα Πλακιώτη
Εισιτήριο: €12
Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο(το δεύτερο ή τρίτο παιδί): €10
Πληροφορίες – Κρατήσεις  Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00

DSC03401

ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ 6-12 ΕΤΩΝ
Διαδρομές στο Μουσείο
«Μα, τι είμαι;»

Φέτος οι Διαδρομές στο Μουσείο θέτουν μεγάλα ερωτήματα που αιώνες τώρα βασανίζουν την ανθρωπότητα και τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να απασχολούν και μερικά από τα αντικείμενα των Μόνιμων Συλλογών του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης: «Τι είμαι;» « Από πού ήρθα;» «Τι κάνω;»  « Ποιος με δημιούργησε;»

Κάθε Διαδρομή ξεκινάει από ένα αντικείμενο αλλά κανείς δεν ξέρει  πού θα καταλήξει….Το αντικείμενο αυτό μας δίνει στοιχεία για την ιστορία του αλλά και ιδέες για δικές μας ιστορίες και φυσικά, για νέες περιπέτειες στις αίθουσες του Μουσείου…

Για άλλη μία χρονιά, συμμετέχουμε και φέτος σε ειδικές αποστολές, υποδυόμαστε ρόλους, αποκρυπτογραφούμε μηνύματα, εξασκούμε  τη φαντασία μας, παίζουμε ομαδικά παιχνίδια και αξιοποιούμε όλα μας τα χαρίσματα για να  φτάσουμε στο τέλος της Διαδρομής. Αν βάλουμε τα δυνατά μας, αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, οι θεοί θα είναι με το μέρος μας !

 «Σε τι χρησιμεύω;»-Η Καθημερινή ζωή στην Αρχαιότητα

Κυριακή 4/11, 11:30-12:30

Τι θα γινόταν εάν γυρίζαμε πίσω στην αρχαιότητα, όχι απαραίτητα σαν άνθρωποι αλλά σαν θεοί, σαν ζώα, ακόμη και σαν αντικείμενα; Σε τι θα χρησιμεύαμε; Πώς θα περνούσαμε τη μέρα μας; Ποιες θα ήταν οι δυνάμεις μας; Τι θα θυμόντουσαν από εμάς;


«Ποιος είμαι και τι κάνω;»-Η Ανθρώπινη μορφή

 Σάββατο 24/11, 11:00-12:00

Μία διαδρομή σχεδόν αθόρυβη, μιας και θα «μιλάνε» οι κινήσεις των μορφών στα γλυπτά και στα αγγεία του Μουσείου. Άραγε θα  καταφέρουμε να συνεννοηθούμε μαζί τους; Μπορούμε να μαντέψουμε τι κάνουν και τι σκέφτονται; Ετοιμαστείτε για παντομίμα, σκιτσομαχίες, αυτοσχεδιασμούς και εκπλήξεις.

Για γονείς και παιδιά 6-12 ετών
Με την Αρχαιολόγο-Μουσειοπαιδαγωγό Κατερίνα Σταμίδη
Εισιτήριο:  €5
Πληροφορίες – Κρατήσεις  Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00

DSC03684

Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4
T: 210 7228321-3

Leave a Reply