ΚIDS’ XMAS AT CYCLADIC!

Kids’ Xmas at CycladicΤην Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε μια μεγάλη χριστουγεννιάτικη γιορτή, το Kids’ Xmas at Cycladic!

Από τις 11.00 μέχρι τις 15.00, γονείς και παιδιά θα περιηγηθείτε στις συλλογές και  σε όλους τους χώρους του Μουσείου! Παρέα με τα κυκλαδικά ειδώλια, η ομάδα της Polyphonica θα ζωντανέψει με τραγούδια και χορό χριστουγεννιάτικα έθιμα! Στη συνέχεια, στο Μέγαρο Σταθάτου, η ομάδα του ΝΕΟΝ θα σας παρουσιάσει τα γλυπτά της  πρωτοπόρου Αμερικανίδας καλλιτέχνιδας Lynda Benglis και θα δημιουργήσετε τα δικά σας έργα! Κατόπιν, θα γνωρίσετε τον πρωταγωνιστή του φετινού παιδικού διαγωνισμού ζωγραφικής, έναν αρχαίο κυπριακό χάλκινο καθρέφτη από τις συλλογές του Μουσείου, θα φωτογραφηθείτε και θα δημιουργήσετε τους δικούς σας καθρέφτες-στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας!  Τέλος, θα ανακαλύψετε τον μαγικό μικρόκοσμο των μελισσών  σε ένα μοναδικό BEE EXPERIENCE EVENT από την APIVITA.

Kαι κάτι ακόμη: Στο Kids’ Xmas at Cycladic, γιορτάζουμε και ανακυκλώνουμε! Το Μουσείο προσκαλεί όλα τα παιδιά να φέρουν από ένα αντικείμενο προς ανακύκλωση για να το ρίξουν στους ειδικούς κάδους προς ανακύκλωση στις εισόδους του Μουσείου!  

POLYPHONICAΖωντανεύοντας χριστουγεννιάτικa έθιμα και γιορτές με την Polyphonica

Τραγούδι και χορός ανάμεσα στα Κυκλαδικά ειδώλια!

Οι ομάδες χορωδίας και  σύγχρονου χορού της Polyphonica δημιουργούν την πιο πρωτότυπη χριστουγεννιάτικη γιορτή, χωρίς να χρειάζονται  τον Άγιο Βασίλη ή μια φάτνη! Στον πρώτο όροφο του Μουσείου, γύρω από τα Κυκλαδικά ειδώλια 3000 χρόνων π.Χ., τα παιδιά συμμετέχουν σε μια χριστουγεννιάτικη ιστορία που ξεκινά από τις προϊστορικές Κυκλάδες και φθάνει ως τις μέρες μας!

Τα ειδώλια μας ψιθυρίζουν τα μυστικά των ανθρώπων της πρώιμης εποχής του Χαλκού, τότε που η γη λατρευόταν ως η μεγάλη μητέρα των πάντων και οι γυναίκες, έχοντας αυτή τη μαγική ικανότητα να γεννούν, λατρεύτηκαν ως θεότητες. Η δύναμη αυτής της αρχετυπικής Μητέρας Θεάς ίσως και να είναι εκείνη που συναντάμε ως Παναγία, μητέρα του Χριστού.

Με αφορμή τα μαρμάρινα γυναικεία ειδώλια ξετυλίγουμε ένα κόκκινο νήμα και το ταξίδι γνωριμίας με διαφορετικά Χριστουγεννιάτικά έθιμα και γιορτές  αρχίζει από τις Κυκλάδες του σήμερα, συνεχίζει στην Ήπειρο, στη Βουργουνδία του 18ου αιώνα, στην Τουρκία, στην Αλβανία και τη Βουλγαρία και καταλήγει στην Αθήνα. Το κινητικό υλικό των χορευτών έχει δημιουργηθεί μέσα από παιχνίδια και αυτοσχεδιασμούς εμπνευσμένα από την Κυκλαδική Συλλογή του Μουσείου.

H POLYPHONICA είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2011 με πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Επιδιώκει να προσφέρει σε παιδιά και νέους άσχετα από τον τόπο καταγωγής τους, τη θρησκεία ή τη γλώσσα τους, την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην κοινωνία της γνώσης και της δημιουργίας. Η POLYPHONICA έχει διαπολιτισμικό χαρακτήρα και στις συνολικές δράσεις της συμμετέχουν περί τα 200 παιδιά, προερχόμενα από 15 περίπου διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων βέβαια και πολλά Ελληνόπουλα.

Η POLYPHONICA λειτουργεί αυτή τη στιγμή τα εργαστήρια POLYPHONICA VOICES (χορωδία), POLYPHONICA DANCE/IMPROVISATION, POLΥPHONICA UKULELE, POLYPHONICA BAND και POLYPHONICact (θεατρικό). Σε συνεργασία με την ACTION AID HELLAS έχει δημιουργηθεί μια επiπλέον χορωδία ενηλίκων. Παράλληλα λειτουργεί στη Λέσβο το τμήμα POLYPHONICA AEGEAN με δύο παιδικές χορωδίες (Μυτιλήνης και Μόριας).

Xώρος: Νεοφύτου Δούκα, έκθεση «Κυκλαδική Τέχνη», 1ος όροφος
Ώρα: 11.30, και 13.30
Διάρκειa: 20΄-30΄
Ηλικίες: 7-12 ετών

Χωρητικότητα: 30 παιδιά ανά παράσταση.

Είσοδος: με δελτίο προτεραιότητας που θα μοιράζεται στις 11.00 και 13.00 αντίστοιχα.

Τα παιδιά συμμετέχουν χωρίς την παρουσία γονέων.

LYNDA BENGLIS 1Lynda Benglis: In the Realm of the Senses

Στο πλαίσιο της έκθεσης Lynda Benglis: In the Realm of the Senses που παρουσιάζει ο ΝΕΟΝ στο Μέγαρο Σταθάτου, παιδιά ηλικίας 4-12 ετών θα επισκεφθούν την έκθεση μαζί με τις οικογένειές τους και στη συνέχεια θα δημιουργήσουν τα δικά τους έργα με έμπνευση τα γλυπτά της Lynda Benglis. Μέσα από τα γλυπτικά έργα της πρωτοπόρου του Μετα-Μινιμαλισμού, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα χαρακτηριστικά υλικά που χρησιμοποιεί η Benglis αλλά και τις υφές, τα χρώματα και τις φόρμες των έργων.

Xώρος: Μέγαρο Σταθάτου
Ώρα:

11.30  και 13.30 για παιδιά ηλικίας 4-6 ετών

12.30 και 14.30 για παιδιά ηλικίας 7-12 ετών
Διάρκειa: 45΄

Χωρητικότητα: 20 παιδιά ανά εργαστήριο

Είσοδος: Mε δελτίο προτεραιότητας που θα διανέμεται στις 11.00, 12.00, 13.00 και 14.00 αντίστοιχα στο Μέγαρο Σταθάτου.

NIKONΔιαγωνισμός ζωγραφικής: «Είμαι…Πώς βλέπω τον εαυτό μου»

Έλα να γνωρίσεις τον πρωταγωνιστή του φετινού παιδικού διαγωνισμού ζωγραφικής του Μουσείου με τίτλο «Είμαι…Πώς βλέπω τον εαυτό μου»:  Ένα χάλκινο καθρέφτη από την Κύπρο, που χρονολογείται από το 1200-1050 π.Χ.  και βρίσκεται στον 3ο όροφο του Μουσείου, στην έκθεση «ΚΥΠΡΟΣ – ΑΡΧΑΙΑ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ».

Με αφορμή τον καθρέφτη, τα παιδιά:

  • Θα έχουν τη δυνατότητα να φωτογραφηθούν με φωτογραφικό εξοπλισμό της Nikon καθώς και να βιντεοσκοπηθούν με τη νέα Nikon Z 50 Mirrorless, παρουσιάζοντας τον εαυτό τους με τρεις διαφορετικούς τρόπους με θέμα: Μεταμορφώσεις,Παραμορφώσεις και Συνεντεύξεις. Τα βίντεο και οι φωτογραφίες, με την άδεια των γονέων, θα αποτελέσουν τμήμα της έκθεσης με τα έργα των παιδιών του παιδικού διαγωνισμού, που θα γίνει τον Μάϊο 2020 στο Ωδείο Αθηνών.
  • Θα φτιάξουν τον δικό τους καθρέφτη/ στολίδι για το χριστουγεννιάτικο δέντρο ή το δωμάτιό τους και θα αφήσουν τις ευχές τους για το 2020.

Συνεχής ροή, 11.00 – 14.30

Χώρος : Νεοφύτου Δούκα, Πτέρυγα Ντόλλης Γουλανδρή 

APIVITA«THE BEE CAMP» της APIVITA

Η APIVITA και το Moυσείο Κυκλαδικής Τέχνης προσκαλούν τα παιδιά στον θαυμαστό κόσμο της μέλισσας, σε ένα μοναδικό BEE EXPERIENCE EVENT!

Σε συνεργασία με το «THE BEE CAMP», μικροί και μεγάλοι θα συμμετέχουν σε ένα εργαστήρι με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για τη σημασία της μέλισσας για το οικοσύστημα.

Μέσα από την κυψέλη παρατήρησης με αληθινές μέλισσες, το AirBEEnBEE (ξενοδοχείο επικονιαστών), το εκπαιδευτικό δια-δραστικό παιχνίδι με θέμα την μέλισσα και φυσικά το face painting, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μια γλυκιά γεύση από τη μαγική αυτή κοινωνία.

Παράλληλα, τα παιδιά θα έχουν τη ευκαιρία να μάθουν για τις διαφορές και τις ομοιότητες των διατροφικών συνηθειών στην αρχαιότητα και σήμερα, μέσα από εκπαιδευτικό υλικό του μουσείου.

Συνεχής ροή, 11.00 – 14.30

Χώρος : Νεοφύτου Δούκα, Πτέρυγα Ντόλλης Γουλανδρή  

Το Kids’ Xmas at Cycladic πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ομίλου Eurolife ERB που είναι Στρατηγικός Συνεργάτης όλων των δράσεων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. 

xmas_kids_72

Kids’ Xmas at Cycladic

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου

11.00-15.00

Είσοδος: 5 ευρώ κάθε παιδί  (συνοδοί δωρεάν).
Tο εισιτήριο ενισχύει τους σκοπούς του Μουσείου.

Αγορά εισιτηρίων  στο:
https://www.viva.gr/tickets/museum/mouseio-kykladikis-texnis/kids-xmas-at-cycladic/

 

Προφορίες: 210.7294.220, 10,00-13.00

Leave a Reply